Zdravje > Življenjski stil
9788 ogledov

Tako vam kajenje okvari pomemben organ

kajenje cigaretni dim Shutterstock
Nova raziskava in še en razlog, da prenehate s kajenjem.

Glede na rezultate nove študije, kajenje še kako škodi tudi našim očem. Raziskovalci Rutgers University  iz New Jerseya v ZDA so izvedli študijo s skupino kadilcev v starosti od 24 do 45 let.  71 še vedno zdravilh ljudi je pokadilo 15 cigaret na dan ali manj, v drugi skupini je sodelovalo 63 kadilcev, ki so dnevno pokadili tudi po dvajset ali več cigaret.

Delavci Pozor Zdravje Enako nevarno kot kajenje in prekomerna telesna teža

Barvna slepota in kontrasti

Zanimalo jih je, kako kajenje vpliva na vid; preiskovanci so sedeli 59 centimetrov stran od 19 palčnega monitorja s katodno cevjo, ki je predvajal vidne signale. Ugotovili so pomembne spremembe v zaznavanju redeče-zelenih in modro-rumenih tonov, kar kaže, da uživanje snovi z nevrotoksičnimi spojinami, kot so tiste v cigaretah, povzroča splošno izgubo barvnega vida. Izkazalo se je tudi, da imajo kadilci v primerjavi z nekadilci tudi manjšo sposobnost razlikovanja kontrastov.

Kajenje Presenečeni Zdravje Kajenje: To lahko povzroči ena sama pokajena cigareta na dan

Opozoriti je treba, da je cigaretni dim sestavljen iz številnih kemičnih spojin, ki so škodljive za zdravje, in je povezan z zmanjšanjem debeline plasti možganov in poškodb možganov, vključno s področji, kot so čelni režnji. Ti igrajo pomembno vlogo pri pripravljenosti za premikanje in nadzor misli ter z zmanjševanjem dejavnosti na področju možganov, ki procesirajo vid.

Prejšnje študije so sicer pokazale, da kajenje povečuje tveganje za senilno makularno degeneracijo in vnetje oči. Prav tako naj bi nikotin poškodoval krvne žile in nevrone v mrežnici očesa.

Raziskava je objavljena v znanstveni publukaciji Psychiatry Research.
 

 

Komentarjev 4
  • ode 20:31 01.marec 2019.

    Je ta organ mogoče curec?

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 11:00 25.februar 2019.

    Jst poznam še nekaj "snovi z nevrotoksičnimi spojinami", ki jih zakonsko obvezno prejme vsak otrok.

  • Avatar Canbenitta
    Canbenitta 00:35 25.februar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

Sorodne novice