Zdravje > Življenjski stil
5610 ogledov

Enako nevarno kot kajenje in prekomerna telesna teža

Delavci Shutterstock
Sprememba metabolizma že po dvajsetih minutah.

Med dejavniki, ki imajo velik vpliv na zdravje posameznika, je preveč sedenja. Povprečna oseba na dan sedi skoraj 12 ur, kar močno vpliva na naše zdravje. Kot je opozoril strokovni direktor Centra za zdravo življenje Dan Abraham na kliniki Mayo v ZDA Kerry Olsen, je sedeč način življenja enako nevaren kot kajenje in prekomerna telesna teža.

Dejavnik zdravja, na katerega sploh ne pomislimo

Olsen je na današnji novinarski konferenci ob robu sedmega mednarodnega simpozija o zdravem življenjskem slogu opozoril na večplastnost dejavnikov in okoliščin, ki vplivajo na to, ali bo posameznik zdrav ali ne. Po njegovem prepričanju je v prvi vrsti vsak zase najbolj odgovoren za svoje zdravje, a pomembno je tudi delovno okolje, raven zdravstvene oskrbe, možnosti uporabe alternativnih ali komplementarnih načinov zdravljenja ter usmeritev države glede promocije in zagotavljanja zdravega načina življenja.

računalnik zaslon otrok starš oče Hude posledice Zdravje Opozorila: To naredi sedenje vašim možganom

Ob tem je izpostavil nekatere zelo pomembne dejavnike zdravja, na katere morda niti ne pomislimo, da igrajo tako pomembno vlogo, kot je denimo preveč sedenja, pomanjkanje spanca, hrana, ki je prebogata s sladkorjem, ter osamljenost ljudi.

Predstojnik katedre za kinezologijo na fakulteti za šport Univerze v Ljubljani Vojko Strojnik je pojasnil, da sedeč način življenja vodi v spremembe metabolizma, spremeni se namreč presnova ogljikovih hidratov in odzivnost na inzulin, kar vodi v sladkorno bolezen tipa dva.

otrok racunalnik Mladostniki Zdravje Mladostniki v prostem času presedijo več kot štiri ure na dan

Tekoča preproga?

Vse to se po njegovih besedah začne dogajati že po 20 minutah sedenja, zato predlaga, da bi po tem času vstali in se razmigali. Kot je dodal, obstajajo delovne postaje, ki so prilagojene temu, da lahko delavec ali stoji ali sedi pri delu. Po njegovem opozorilu pa je pasivna stoja še slabša od pasivnega sedenja. Tako bi denimo lahko delali na tekoči preprogi, kar se je po njegovih besedah izkazalo, da celo poveča učinkovitost dela. A pri delu je pomembno, da se upošteva kombinacija počitka in aktivnosti, saj pretiravanje ne v enem ne drugem ni dobro.

Športni psiholog Matej Tušak je ob tem opozoril, da je v Sloveniji velika večina malih in srednjih podjetij, kjer imajo zelo slabo razvite programe zdravega življenjskega sloga za zaposlene, niti nimajo sredstev za njihovo izvajanje.

Poleg tega bi bilo po njegovem mnenju treba spremeniti sam koncept gibanja že od začetka izobraževanja. Ko starši otroka vpišejo v vrtec, ga najprej naučijo, da mora mirno sedeti in biti priden. To mirno sedenje in pridnost se nadaljuje do posameznikovega 30. leta, ko ga pa želijo naenkrat spodbuditi k aktivnemu življenju, je navedel.

Navade se lahko zelo hitro spremenijo

A po mnenju imunologa z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Alojza Ihana se lahko določene navade pri prebivalstvu hitro spremenijo, kot primer pa navedel kulturo pitja vode. Tako je vse več ljudi, ki jemlje kot privilegij, da dela v višjih nadstropjih stavbe, saj imajo s hojo po stopnicah možnost za razgibanje. Dobri vodje lahko tudi sestanke organizirajo tako, da se lahko zaposleni med tem gibajo in ni treba nenehno sedeti. "Gre za majhne spremembe kulture, ki na koncu prinesejo veliko in se ni treba zanašati samo na to, da je vzgoja vse," je dodal.

 

Komentarjev 1
  • antitrust 18:12 14.maj 2018.

    Delo za tekočim trakom na tekoči preprogi :)