Zdravje > Življenjski stil
4245 ogledov

Študija o alkoholu: To je zgornja varna meja, preden se poveča tveganje za smrt

ženska postelja maček pijanost Shutterstock
Tveganje za srčno-žilne bolezni pa se poveča z vsako popito pijačo.

Nova študija je pokazala, da vam lahko že ena pijača na dan skrajša življenje. Raziskava, v kateri je sodelovalo 600.000 pivcev, je ugotovila, da lahko od pet do deset pijač skrajša življenje posameznika za do pol leta.

Z večjim uživanjem alkohola se skrajšuje tudi življenje, tako da tisti, ki spijejo 18 ali več pijač na teden, izgubijo do pet let življenja, ugotovitve raziskave povzema BBC.

Strokovnjaki pravijo, da njihove ugotovitve postavljajo pod vprašaj tezo, da je zmerno pitje alkohola dobro za zdravje.

Znanstveniki, ki so primerjali zdravje in pivske navade pivcev alkohola iz 19 držav, so izračunali, koliko življenja bi lahko izgubil posameznik, če bi od 40 leta starosti do konca življenja užival alkohol tako kot ga zdaj.

Pet velikih piv na teden

Ugotovili so, da je zgornja varna meja, preden se poveča tveganje za smrt, okoli 12,5 enote alkohola na teden, kar je približno pet velikih piv ali pet krat po 1,75 decilitra nadpovprečno močnega vina.

pivo Zdravje Je pivo manj škodljivo od ostalega alkohola?

Ob tem opozarjajo, da se tveganje za srčno-žilne bolezni poveča z vsako popito pijačo. Za vsakih 12,5 enote alkohola na teden se za 14 odstotkov poveča tveganje za možgansko kap, za 24 odstotkov smrtna hipertenzivna bolezen, za devet odstotkov odpoved srca in za 15 odstotkov smrtna aortna anevriza.

Pitje alkohola je bilo povezano z manjšim tveganjem za bolezni srca, ki niso smrtne, vendar znanstveniki pravijo, da korist izniči povečano tveganje za druge oblike bolezni srca.

Pretekle študije so nakazovale, da lahko uživanje rdečega vina koristi srcu. Danska študija je ugotovila, da imajo tisti, ki spijejo tri do štiri pijače na teden, manjšo možnost, da zbolijo za diabetesom tipa 2.

"Ta študija jasno kaže, da pod črto pitje alkohola nima nobenih koristi za zdravje, kar je običajno pri stvareh, ki so videti prelepo, da bi bile resnične," je dejal profesor medicine na univerzi v Sheffieldu Tim Chico, ki ni sodeloval v raziskavi.

Ljudje v mestu Zdravje To je najbolj razširjena oblika zasvojenosti pri nas

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.