Zdravje > Življenjski stil
1580 ogledov

Tako lahko preprečite to spregledano bolezen

Endometrioza Profimedias
Kako preprečiti bolečo menstruacijo?

Endometrioza močno vpliva na kakovost življenja vsake desete ženske, a kljub temu sodi med najbolj nepojasnjene, napačno diagnosticirane in spregledane bolezni. O izkušnjah z boleznijo smo o našem portalu že pisali, lani je bilo v Sloveniji ustanovljeno in registrirano še civilno društvo Endozavest.

Endimetrioza Zdravje Boleča menstruacija je lahko znak bolezni

Tokrat povzemamo zanimivo študijo strokovnjakov priznanega centra za neplodnost in reproduktivno kirurgijo iz Bostona BWH (Brigham and Women's Hospital), kjer so ugotovili, da pri ženskah, ki dojijo vsaj enega otroka, obstaja manjše tveganje, da zbolijo za tem resnim ginekološkim stanjem ob zelo boleči menstruaciji. 

"Ugotovili smo, da je manj verjetno, da bodo ženske, ki dojijo več časa, diagnosticirali endometriozo," je dejala raziskovalka in avtorica omenjene raziskave Leslie Farland.  Dodaja, da se z vsakimi tremi dodatnimi meseci dojenja tveganje za endometriozo v povprečju zmanjša za osem odstotkov..

Kljub razširjenosti in kronični naravi bolezni, je do sedaj znanih zelo malo dejavnikov tveganja. Strokovnjaki so ugotovili , da poleg nagnjenosti k bolezni v družini (geni), lahko vplivata še zgodnji prihod prve menstruacije in težke krvavitve med njo.  

Ker dejavniki niso tako znani, je podatek o vplivu dojenja še kako pomemben, saj to pomeni, da hormonske spremembe, povezane z dojenjem igrajo pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za endometriozo. 

Ameriške strokovnjake čakajo še nove študije, s katerimi bodo poskušali ugotovili, ali dojenje pomaga tudi tistim, ki so za endiometriozo že zbolele. Sicer se tudi v ZDA za to nevidno boleznijo spopada deset odstotkov žensk. 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.