Zdravje > Življenjski stil
2103 ogledov

Se vam ne ljubi v službo? To je razlog!

Slovenija 23.05.2013, mladi punci malicata na klopci na Kongresnem trgu v centru Saša Despot
Poletja je konec, šolarji so v petek že prestopili šolski prag, večina je že zaključila z dopusti. "Posloviti se od sonca, morja, piknikov v naravi in lahkotnega druženja do neobremenjujočega samo „biti“ lahko vzbuja občutke „jesenskega bluesa“," opisuje psihoanalitična psihoterapevtka Eva Kokol.

Vnovični spoprijem z odgovornostjo in stresnim vsakdanjikom je po njenih besedah mojstrovina, ki se jo vsako leto na novo učimo. Pravi, da je lahko izziv ali pa muka. Kako bomo doživljali vrnitev v stare tirnice, pa je povsem odvisno od nas.

Stremimo k užitku

"Nazaj k delu, nazaj k realnosti. Psihoanalitična teorija zelo jasno pojasnjuje, zakaj nam ravno ta del leta povzroča povečane občutke nelagodja in zakaj se hlepenje po zadnjih žarkih sonca v mračnih jesenskih dnevih lahko sprevrže celo v depresijo. Ljudje smo bitja, ki strmimo k užitku, cona udobja nas posrka vase, ter nam daje občutek, da nam nič ni potrebno narediti," opisuje Eva Kokol. Infantilno vračanje k predaji popolnim užitkom se po njenih izkušnjah v poletju nekako najbolj uspe nahranit. Srečanje z realnostjo, ki zahteva od nas spet aktivno sodelovanje v družbenem sistemu, v katerem se nahajamo, prinaša veliko mero frustracije.

Pravi, da je od načela ugodja do načela realnosti cikel, ki nas bo spremljal celotno življenje. Pri prehodu iz poletnega dopusta k vrniti na delovno mesto ali šolo, je zaznati samo majhen izsek tega cikla, ki ga v življenju nenehno doživljamo. "Frustracije, ki jih doživljamo ob neugodju, moramo sprejeti zaradi višjih ciljev. V ospredju moramo imeti višje namene našega delovanja," pravi.

Svetuje, da si zamislite, kako bi izgledalo življenje, v katerem bi se prepustili samo hedonističnem uživanju: "Naslada trenutnega užitka nam ne prinaša dolgoročnega zadovoljstva, če bi celo leto dopustovali, bi uživanje izgubilo naboj ugodja, ki ga prinaša sedaj, ko je ta omejen. Vaši osebnostni in fizični potenciali bi stagnirali, če bi se prepuščali samo trenutnemu ugodju, bi propadli vsi vaši dolgoročni cilji in vaša sposobnost razvijanja in izboljševanja bi na vseh področjih bili zanemarjeni." Pravi, da bi tako ostajali na isti točki in počasi začeli mentalno in fizično propadati. Ključ do zadovoljstva je po njenih besedah ravno v tem, da se ugodju upremo in da najdemo pravo mero med hedonističnimi užitki in nalogami, ki nas frustrirajo.

Tako se boste lažje spoprijeli z delom

"Torej vprašanje je, kako se najlažje spopasti z delovnim vsakdanjikom in kako najbolje zagnati motorje na najboljšo delovno temperaturo," se sprašuje psihoanalitična psihoterapevtka. Dodaja, da leži skrivnost v počasnem prilagajanju in dobrim organiziranjem ter postavljanjem dolgoročnih ciljev, ki nas navdušujejo: "Jesen je priložnost, ko se spočiti vrnete nazaj na vaše delovno mesto ali v šolske klopi in svojo kreativnost in nabrano energijo v popolnosti izkoristite. Usmerite se na naloge, ki vas res popeljejo do zaželenih rezultatov, ki naj bodo v skladu z vašimi cilji. Ostale naloge opustite, saj vam tratijo energijo."

Eva Kokol svetuje, da začutite nabrano energijo in zavestno razmislite o tem, kakšne cilje želite doseči v novem šolskem ali delovnem obdobju: "Namenite si čas in razmislite, kaj je tisto, kar si želite in kje se vidite naslednjo leto v enakem času."

Pravi, da si morate razdeliti cilje na manjše etapne dosege in jim sledite. Po njenih besedah se ne smete predajati vznesenosti lagodnega poletja, ki vas zasleduje: "Trud je naporen, toda verjemite, da nobena bolečina ni tako boleča, kot pa bolečina, ki jo čutimo, ko se nismo potrudili za to, kar želimo."

Dober časovni načrt

Eva Kokol svetuje, da si olajšajte prehod z dobro organizacijo: "Namenite si čas in si prilagodite urnik čim bliže vašemu ritmu. Če imate otroke, uskladite urnike z njihovimi obveznostmi ter s partnerjem poiščite najboljše kombinacije, da si porazdelite naloge."

Prepričana je, da so največji stresorji tisti, ki jih ne pričakujemo, zato dober časovni management olajša vsakdanjih in prinaša pozitivno rutino. "Ohranjate majhne doze hedonizma, izkoristite vikende ali pa proste dni za kvalitetno druženje, raziskovanje narave, šport ali to, kar vam pričara občutek uživanja. Prepustite se naravi v svojih manj sončnih dneh in poskrbite za pravo razmerje delovne vneme in počitka," pravi.

Nasvet za vse starše

"Starši so vzor otrokom, zavedajte se da se vaša energija in vašo čustveno stanje nezavedno prenaša na vaše otroke, bolj kot vaše besede, otroci srkajo vaše vedenje," pojasnjuje Eva. Tako kot starši se tudi otroci po njenih besedah srečajo z enakimi težavami pred odhodom v šolo.

"Naj začetek šole ne bo predstavljen tako, da jim je igrivost in brezskrbnost v popolnosti odvzeta. Pogovarjate se z otroci, sprašujte jih, kaj vse novega se želijo naučiti, ali se veselijo druženja s sošolci, kakšne aktivnosti si želijo, obujajte pozitivne spomine na prejšnjo šolsko leto, skupaj z njimi poiščite cilje in izzive in takjo dalje" našteva. Dodaja, da je treba pri otrocih vzbuditi entuziazem in veselje ob novem pričetku šolskega leta ter pričarati lep vstop v novo kreativno obdobje.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice