Zdravje > Življenjski stil
768 ogledov

To je barva, ki spodbuja tek in dviguje pritisk

burger, kosilo, hrana, debelost Profimedias
Rdeča spodbuja tek, zato je modra primerna za kuhinjo.

Nedavne študije so pokazale, da že dva tedna stari dojenček lahko zazna rdečo barvo. Zaznavanje barv je odvisno od razvoja celotnega vidnega sistema, očesnih receptorjev in čepnic, ki se razvijajo še po rojstvu. Ker ima rdeča barva najdaljšo valovno dolžino, jo dojenčkov vidni sistem, ki se šele razvija, najprej zazna.

Sicer je rdeča barva energije, strasti in akcije, poleg tega spodbuja željo po hrani in drugih dražljajih.

Rdeča spodbuja apetit, zato jo v jedilnicah in kuhinjah odsvetujejo tistim, ki preveč radi jedo   

Če je okoli nas preveč rdeče, lahko postanemo razdražljivi, zaskrbljeni, kar na koncu vodi v jezo. Strokovnjaki zato svetujejo, da se ji pri barvanju sten na široko izognemo.

Zvišan krvni tlak

Rdeča poveča fizični novo energije, zvišuje srčni utrip in krvnega tlak, ter spodbuja izločanje adrenalina. Za ljubitelje rdeče barve velja, da so ekstrovertirani, kar pomeni glasni, pogosto tudi vsiljivi. Prav tako ni priporočljiva za ljudi, ki so po svoji človeški naravi preveč dejavni, neprimerna je tudi za kolerike, ker jih pri tem še vzbodbuja.

Modra na prvem mestu

Les, bela in modra – to je le nekaj švedskih zapovedi. (Foto: Shutterstock) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Glede na števine raziskave podjetij, ki se ukvarjajo s trženjem, je najbol priljubljena barva na svetu modra - kar 40 odstotkov ljudi jo je izbralo za svojo najljubšo barvo. 

Z vidika psihologije je modra barva zaupanja, odgovornosti in varnosti. Zmanjšuje stres in ustvarja občutek miru, je idealna izbira za dnevno sobo in spalnico. Ker upočasnjuje metabolizem je priporočljiva za kuhinjo, če seveda želite, da se vam zmanjša apetit. V nasprotju s tem seveda restavracije pogosto izbirajo tople barve, pa tudi rdečo -  McDonalds na primer.

Osebe, ki jim je najljubša modra, so ponavadi konzervativne, zanesljive in ​​premišljene in ne marajo biti v središču pozornosti. Sicer imajo to barvo radi tudi komarji, zato je priporočljov, da se na poletne izlete ne oblačite v modro.

rumena vrtnica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
 

V letalih je ne marajo

Ker rumena spodbuja slabost, v letalih ni zaželena, čeprav je pogosta izbira v kuhinjah, jedilnicah in v pisarnah. Spodbuja ustvarjalnost, optimizem in boljše dojemanje. Preveč rumene barve povzroča tesnobo in čustveno nestabilnost in prav tako kot rdeča, spodbuja apetit. Ljubitelji te barve so pogosto kreativni in perfekcionisti. 

Roza nas bo pomirila

V psihologiji barv roza barva pomirja in zavira občutke jeze, agresije in sovraštva. Je pozitivna barva, ki navdihuje s toplino in pomirja čustva. Roza  barve zavira bes in stisko. Prostore v ustanovah za duševno zdravje zato pogosto pobarvajo v roza, saj pomirja agresivne bolnike. Ljudje, ki imajo radi roza, so ponavadi občutljivi, radodarni in prijazni.

Komentarjev 1
  • Avatar gujdek
    gujdek 19:37 30.avgust 2017.

    Ne razumem, zakaj delajo hamburgerje vedno bolj debele. Trenutno so taki, da moraš ziniti najmanj kot nilski konj, da lahko odgrizneš bajs...