Zdravje > Življenjski stil
2626 ogledov

To se zgodi, če spite manj kot sedem ur

spanje Profimedia
Multimorbidnost (sočasne prisotnost dveh ali več kroničnih zdravstvenih stanj pri posamezniku) narašča v državah z visokim dohodkom in danes ima več kot polovica odraslih vsaj dve kronični bolezni.

Starejši od 50 let, ki spijo manj kot pet ur na noč, imajo 40 odstotkov večjo verjetnost za razvoj kroničnih bolezni v primerjavi z enako starimi, ki spijo do sedem ur, je pokazala nova študija.

Avtorji študije z University College London so 25 let analizirali vplive trajanja spanja na zdravje skoraj 8000 Britancev, zaposlenih v javnih službah v starosti, 50, 60 in 70 let. Udeleženci raziskave so odgovarjali na vprašanje - koliko ur v povprečju spijo med delovnim tednom in ali so imeli diagnozo katere od kroničnih bolezni, kot so rak, sladkorna bolezen ali bolezni srca.

Na podlagi zbranih podatkov so znanstveniki ugotovili, da so imeli ljudje, ki so spali pet ur ali manj, večje tveganje za nastanek bolezni. Njihove ugotovitve so objavljene v priznani strokovni reviji PLOS Medicine.

Udeleženci študije, ki so spali pet ur ali manj, so imeli 20 odstotkov večjo verjetnost za diagnozo kronične bolezni in 40 odstotkov večjo verjetnost, da bodo razvili dve ali več kroničnih bolezni v primerjavi s populacijo, ki je spala sedem ur na noč.

Multimorbidnost (sočasne prisotnost dveh ali več kroničnih zdravstvenih stanj pri posamezniku) narašča v državah z visokim dohodkom in danes ima več kot polovica odraslih vsaj dve kronični bolezni, pravi avtorica študije Severine Sabia.

To se je  velik izziv za javno zdravje, saj je multimorbidnost povezana z visokim odstotkom uporabe javnih zdravstvenih storitev, z hospitalizacijami in invalidnostmi, je dejala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar jezeran
    jezeran 17:05 24.oktober 2022.

    Enkrat ne spat pred 2200 uro, enkrat ne premalo spati, drugič ne preveč. Pa kaj mislite da imamo vsi službo kot javna uprava od 0700 do 1500. Vikende prosto.

Sorodne novice