Zdravje > Življenjski stil
9165 ogledov

To so najbolj stresni poklici za leto 2017

Gasilci požar PGD Črnomelj/Aleksander Riznič
Poglejte, če je vaš poklic med njimi.

Spletni portal Forbes je sestavil lestvico desetih najbolj stresnih poklicev za leto 2017. Na stres na delovnem mestu vplivajo različni dejavniki, od delovnega okolja, psihične obremenitve, gospodarska situacije, službenih poti in odsotnost od doma do ogrožanja varnosti.

Ženska Preveč stresa? Zdravje To je trik za zaposlene, ki imajo v službi preveč stresa

Ker je stres zelo škodljiv, so v največji nevarnosti:

1. vojak

2. gasilec

3. pilot

4. policist

5. koordinator dogodkov

6. novinar pri časopisu

7. član uprave

8. predstavnik za odnose z javnostjo

9. taksist

10. televizijski novinar

Strokovnjaki pojasnjujejo, da je na primer pri vojakih in pilotih dodaten dejavnik še visoka stopnja odsotnosti od doma, ki poruši ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem.

Stres v človeku povzroči stalno povišano napetost, v takem stanju pa je sposoben narediti več napak. Psihologi še dodajajo, da posameznik pod stresom želi delo opraviti hitro in je zato bolj površen.

Stres v poklicih se razlikuje tudi po državah, saj so dejavniki med drugim odvisni tudi od zakonodaje, socialne varnosti, plačila in nagrad ter koliko je poklic spoštovan.

Kako vpliva na naše zdravje?

Stres je normalen odziv, ki nastopi, kadar notranji ali zunanji dejavniki (stresorji) porušijo naše ravnovesje. Naše telo je opremljeno tako, da poskuša ponovno vzpostaviti ravnovesje. Zato se z enkratno ali kratkotrajno stresno situacijo navadno spoprimemo brez večjih težav: "Določena količina stresa je za normalno funkcioniranje priporočljiva oziroma celo nujna, saj nas aktivira. Problematično pa je, kadar manjše stresne situacije doživljamo dalj časa, kadar doživljamo več stresnih situacij hkrati ali se z njimi ne znamo spoprijemati," opozarjajo na Inštututu za javno zdravje.

Dolgotrajni stres še kako vpliva na naše zdravje, avstralski znanstveniki  so na primer ugotovili, da stres pospeši razvoj rakavih celic.

Rakave celice Dokazano Zdravje Stres vpliva na razvoj raka

Kratkoročni vpliv stresa na telo:

  • Hitrejši utrip srca;
  • glavobol;
  • otrdel vrat ali/in ramena;
  • bolečine v hrbtu;
  • hitrejše dihanje;
  • potenje, potenje dlani;
  • želodčne težave, slabost, driska.

Dolgoročni vpliv stresa na telo:

  • Dolgotrajni stres lahko zmanjša našo imunsko odpornost, zaradi česar smo bolj izpostavljeni najrazličnejšim boleznim in hitreje podležemo virusnemu ali bakterijskemu obolenju.
  • Stres je povezan z visokim krvnim pritiskom, aritmijo, krvnimi strdki in ateriosklerozo. Prav tako ga strokovnjaki povezujejo s koronarno arterijsko boleznijo, srčnim napadom in odpovedjo srca.
  • Nenehna napetost zaradi stresa lahko vodi do trdega vratu, ramen in bolečin v spodnjem delu hrbta. Stres lahko tudi poslabša stanje revmatoidnega artritisa.
  • Če imate želodčne težave, na primer razjedo na želodcu, sindrom razdraženega črevesja, lahko stres poslabša simptome bolezni.
  • Stres je povezan z zmanjšano plodnostjo, težavami z erekcijo, zapleti med nosečnostjo in bolečimi menstruacijami, stres lahko poslabša simptome astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni. Seveda stres vpliva tudi na kožo in težave z njo. Ko ste v stresu, se vam lahko zelo hitro pojavijo akne. 

 

Intrix Slovenija 6 nasvetov za manj stresa v službi

 


 

Komentarjev 5
  • Pepe007 08:16 20.marec 2018.

    Za naše razmere povsem napačna lestvica. Poklici, ki se opravljajo v okviru JS pri nas niso ne vem kako stresni. Pogosto se sicer prav v JS zgodi, da vodijo neumni ljudje in ti res povzročajo stres svojim podrejenim.

  • Aleš Kokalj 21:16 19.marec 2018.

    no,no,no. Spoštujem vojake, samo, da so oni ogroženi???? Halooooooo!!!!!!!!!!!! Edino vojaki na misijah po svetu, v Slo pa ziher ne!!!!!!

  • Avatar mike1968
    mike1968 14:04 19.marec 2018.

    To je Forbsova lestvica, ki pa pri nas nikakor ne drži, ker misli, da vojaki pri nas niso najbolj ogroženi....