Zdravje > Življenjski stil
10050 ogledov

Transplantacija las: Posege izvajajo celo taksisti in begunci, posledice pa hude...

1/5
ISHRS
Končajo z resnimi zapleti, z brazgotinami in lasnimi linijami, ki niso normalne.

Presaditev las je danes eden izmed najbolj iskanih in priljubljenih kirurških posegov. Če je bila tovrstna transplantacija vrsto let tabu, so k njeni popularizaciji pripomogli tudi številni zvezdniki. O svoji izkušnji je na primer javno spregovoril nogometaš Wayne Rooney, operacijo pa so imeli tudi filmski in TV zvezdniki, kot sta igralca Jude Law, James Nesbitt in znani kuhar Gordon Ramsay.

Medtem, ko si tisti z dobelejšo denarnico lahko privoščijo posege v najbolj priznanih klinikah, se mnogi zaradi nižjih cen po pomoč zatekajo v tujino, kar pa je lahko zelo tvegano. Kirurgi in Mednarodnega združenja za presaditev las so tako v teh dneh objavili opozorilo pred nelegalnimi klinikami z osebjem brez ustreznih kvalifikacij. "Povpraševanje je tako visoko, da celo vozniki taksijev in sirijski begunci opravijo operacijo. Bolniki so tisti, ki trpijo, saj prepozno ugotovijo, kdo je opravil kirurški poseg.Tako končajo z resnimi zapleti, z brazgotinami in lasnimi linijami, ki niso normalne;" opozarja član Mednarodnega združenja zdravnikov za presaditev las (ISHRS) Ricardo Mejia.

Ko gre vse narobe

"Gre za piratske klinike na črnem trgu," dodajajo, kar pomeni, da v njih delajo " medicinske sestre in brati" s pomanjkljivim usposabljanjem ali celo brez, kar lahko predstavlja resno tveganje za ljudi. Z grozljivimi fotografijami so strokovnjaki želeli pokazati, kaj se lahko zgodi, ko gre vse narobe, ko se ljudje vračajo tudi z zelo hudimi infekcijami.

 | Avtor: ISHRS ISHRS

Pri  SHRS so še zapisali, da ilegalne klinike prežijo na ljudi s prefinjenimi spletnimi stranmi, z lažnimi jamstvi, za postopke pa zaračunavajo okoli 700 evrov, čeprav takšne operacije z usposobljenim osebjem in na uradnih klinikah stanejo tudi po desetkrat več. 

Opozorilo Evropejcem pred destinacijami v Turčiji

Na prvem mestu držav, ki prežijo predvsem na Evropejce, je po njihovem Turčija, po tovrstnih klinikah "slovijo" tudi v Pakistanu in v Indija... "Zaradi povečane priljubljenosti medicinskega turizma v zadnjih letih vas prosimo, da opravite domačo nalogo, preden se odločite za presaditev las v drugi državi. Zakoni in predpisi, ki se nanašajo na kirurške postopke, se lahko zelo razlikujejo od zakonov in predpisov v vaši državi. Poleg tega ni mogoče ne morebe uveljavljati pravic, ko gre vse narobe," so še zapisali.

Da so ti posegi vedno bolj iskani, pove podatek iz leta 2017, ko so po svetu opravili 635 tisoč presaditev las, kar je za 181 odstotkov več kot leta 2006, ko je bilo po podatkih združenja opravljenih 225.779 takšnih posegov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dejan54 09:18 30.marec 2019.

    Tudi jaz jih kar nekaj poznam, ki so presaditev opravili v Turčiji. V Istanbulu so najboljši plastični kirurgi za presaditev las ampak je potrebno izbrati pravo bolnišnico (raje kot kliniko). V Sloveniji obstaja center (posredniki), kjer brezplačno svetujejo in predstavijo ...prikaži več celotno ponudbo te storitve v Istanbulu in še cena celotne ponudbe (karta za letalo, prevoz, nastanitev, zajtrk, poseg itd… je zelo ugodna, okoli 1800uer. Če koga zanima link do te strani: http://presaditevlas.si

  • dejan58 23:15 21.marec 2019.

    Jih poznam nekaj, ki so si dal presadit v turčiji in majo prav lepe rezultate. In seveda 3x cenej, kot v Sloveniji.

Sorodne novice