Zdravje > Aktualno
9314 ogledov

Dentalni turizem: V tujino po lep nasmeh, cena edino merilo

Zobozdravnik Shutterstock
Čedalje več Slovencev si zobe popravlja na tujem.

"Že kar nekaj časa si zobe popravljam na sosednjem Hrvaškem, v Samoborju, do katerega potrebujem dobro uro vožnjo. Najprej sem potrebovala umetni zob, za tem sem se odločila zamenjati še stare amalgamske plombe z belimi in vse skupaj me je stalo bistveno manj kot pri nas. Končni izračun je pokazal, da sem z vožnjo vred plačala kar precej manj," je dejala 50-letna Breda iz Ljubljane.

ortodont Zdravje Zaradi predolgih čakalnih dob pri ortodontih bolniki odhajajo v tujino

Na vprašanje, če se ne boji, da so tovrstne zobozdravstvene storitve v državah južno od nas slabše, kar pogosto opozarjajo naši zobozdravniki, nam je odgovorila: "Ne vem, zakaj bi delali slabše, nenazadnje je ta država v EU."  Sogovornica je še dodala, da nikoli ni bilo jasno, zakaj so v Sloveniji cene zobozdravstvenih storitev tako visoke. "Mogoče zaradi tega, ker je pri njih slabša kupna moč ali nižji stroški dela?"

Cena zobnega vsadka  v Ljubljani se giblje od 600 do 1400 evrov, na Hrvaškem od 400 do 1300 in 400 do 900 evrov v Srbiji, so pokazali okvirni podatki, ki nam jih je uspelo izbrskati po spletu. 

Na vprašanje, zakaj je na Hrvaškem ceneje, naši zobozdravniki odgovarjajo le, da ni nujno, da je temu tako. Po njihovem pri naših sosedih obstajajo tudi ordinacije, ki so po kvaliteti in ceni storitev primerljive z našimi. Kar se hitrosti tiče, pa je pri nas problem, saj čakalne dobe otežujejo dostopnost do zobozdravstvenega varstva.

Za protetiko je dopustna čakalna doba pol leta, ki jo presega večina ambulant.

Cena edino merilo

"Cene so privlačne in možnost izbire bo vedno. Mi tega ne želimo oteževati. Pri dentalnem turizmu je za nas glavni problem ustvarjanje vtisa, da je nekaj enostavnejše kot je v resnici in privabljati paciente, ki so potem razočarani," dodaja zobozdravnik zasebnik Matej Praprotnik. 

 | Avtor: V. L. V. L.
Naša stroka ugotavlja, da takšen obisk ne zagotavlja dovolj stika, da bi lahko zobozdravnik ugotovil, kaj je najboljše. Išče se hitra rešitev, ki pacientu obljublja nerealna pričakovanja. "Osebno lahko povem, da veliko pacientov pride s težavami, ki so se zgodile zaradi prehitro opravljenega posega. Običajno ti pacienti neke pravice ali garancije pri zasebniku iz tujine zaradi izgubljenega zaupanja sploh ne uveljavljajo, temveč iščejo pomoč v našem javnem ali zasebnem sektorju," dodaja zobozdravnik, ki pravi, da sam prisega na zaupanje.

Prisega na zaupanje

"Karkoli naredim v ustih, je to v dobri veri, da bo to neskončno. Vsi se zavedamo, da je trajanje nekega nadomestka odvisno od vzdrževanja in dobrega načrtovanja," dodaja Praprotnik in navede primere pacientov, ki si si na vsak način želijo določeno storitev. "Pacient pride k meni in jaz mu povem, da v njegova usta določen implantat ne sodi. Povem, da nima ustrezne higiene, njegovo zdravstveno stanje, ki bi to upravičilo, pa je zelo slabo."

Vsaka stvar ne sodi v vsaka usta

Zobozdravnik mora poznati pacienta, njegove navade in ne bo se zgodilo, da bo novo protezo dobil na nezdrave dlesni, dodaja. "Tukaj govorimo o zdravstvenih težavah in ne več o zaslužkih, gre za strokovna izhodišča. Zgodi se, da takšen pacient dobi storitev na silo, celo brez kartona, zgodi se, da se ga sploh ne vpraša ali ima sladkorno bolezen, mogoče raka. Ne vpraša se ga, ali je mogoče prestar in fizično nesposoben čistiti nečesa, kar mu dajemo v usta."

Ustvarja se mnenje, slovenski zobozdravniki niso tako dobri

Sicer naši zobozdravniki opozarjajo še na eno težavo, to je prepoved oglaševanja naših zobozdravnikov in istočasno dopuščanje neomejenega oglaševanja tujih zobozdravnikov pri nas. "Imam kolege na Reki in v Zagrebu, katerih cene so primerljive. Implantant pač toliko stane. Je pa res, da so tudi naše ambulante začele delati z nižjimi cenami, vendar se ne morejo reklamirati na takšen način, kot je to pri njih,"  je dodal Krunoslav Pavlović, zobozdravnik v ZD Ljubljana in predsednik Odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije.

ženska, nasmeh, zobje Magazin Po nove zobe na morje

Predsednica sindikata DENS Mirjana Petrovič meni, da je takšno oglaševanje našemu zobozdravstvu v zadnjih letih povzročilo veliko škodo. "Na eni strani zelo odmevno oglaševanje tujih zobozdravnikov in prisilni molk domačih na drugi sta ustvarila javno mnenje, da slovenski zobozdravniki nismo tako dobri kot tuji kolegi in da ne nudimo enakovrednih storitev kot tujci," je bila kritična zobozdravnica iz Murske Sobote. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • jakec42 09:02 14.julij 2018.

    Ja naši zobozdravniki redko kdaj iztavijo račun pa se nič ne pozna pri ceni,

  • opib 08:53 14.julij 2018.

    Dobri zobozdravniki so tako pri nas kot na Hrvaškem, podobno je tudi s ceno. Vse ostalo je marketing, saj se je med ljudmi uveljavilo prepričanje, da je na jugu vse cenejše. Pa ni. Tule je en prispevek na to temo ...prikaži več https://www.ezobozdravnik.si/skrite-pasti-dentalnega-turizma Dentalni turizem cveti po vsem svetu, vendar je razlika ali se zanj odloči anglež, kjer je cena implantata večkratnik cene v osrednji Evropi ali se za odhod v tujino odloči Slovenec, ki pri tem privarčuje nekaj evrov.

  • Avatar Leon
    Leon 08:46 14.julij 2018.

    Tudi pri nas je brez računa ceneje za DDV !