Zdravje > Življenjski stil
891 ogledov

Trije znanstveni razlogi, zakaj vedno zamujate

Zamujanje
1/3
Zamujate v službo, na avtobus, večerjo in celo zmenek? Tu so tri razlage, zakaj ste takšni ...

Eden od najpogostejših razlogov za kronično zamujanje je po mnenju psihologa s kanadske Univerze Wilfrid Laurier Rogerja Buehlerja slabo načrtovanje časa. Kot izpostavlja Wall Street Journal, veliko zamudnikov napačno oceni, koliko časa jim vzamejo razna opravila, pot in podobno. Po njegovem mnenju ljudje v povprečju podcenjujemo čas potreben za določeno aktivnost za 40 odstotkov.

Da boste naslednjič pravilno ocenili čas, razdelite svoja opravila na več delov. Tako boste natančneje izračunali, koliko časa vam bo vse skupaj vzelo. Poleg tega bodite bolj pozorni na čas, ki ga določena opravila vzamejo. Tako lahko natančneje določite čas na podlagi predhodnih izkušenj.

Več stvari hkrati 

Pogosto zamujajo osebe, ki rade počnejo več stvari hkrati. Že raziskava strokovnjakov z Univerze v San Diegu iz leta 2003 je pokazala, da je tako imenovana večopravilnost pri človeku pogosto kriva za zamude. Ti ljudje imajo namreč napačen občutek za čas, ki jim ga posamezne naloge vzamejo. Menijo namreč, da lahko v istem času opravijo več stvari naenkrat, kar ni res. Zato dokončajte najprej eno stvar, nato se lotite druge.

Rojeni zamudniki

Sodeč po raziskavi Conte iz leta 2001 pa se nekateri kot zamudniki že rodijo. Raziskava govori o dveh tipih ljudi. Ljudje tipa A zamujajo zelo redko in so bolj osredotočeni na doseganje ciljev. Ljudje tipa B pa pogosto zamujajo in so praviloma bolj sporščeni. Ljudem so v poskusu naročili, naj po minuti pritisnejo na gumb. Osebe tipa A so na gumb povprečno pritisnile po 58 sekundah. Ljudje tipa B pa po 77. Tako se teh nekaj sekund iz minute v minuto poveča v veliko zamudo.

Komentarjev 1
  • matermila 08:50 10.december 2017.

    Ljudje tipa B pa po 77. Tako se teh nekaj sekund iz minute v minuto poveča v veliko zamudo. Minuta ima 60 sek.,torej 17 sek. ni nekaj malega glede na minuto.To bi pomenilo zamudo v eni uri 17 minut in ...prikaži večn na 8 ur(delavnik)136minut,kar je 2 uri in 16 minut.Takega zamudnika nihče noče v svojem podjetju,še manj doma

Sorodne novice