Zdravje > Življenjski stil
4237 ogledov

Neverjeten uspeh strokovnjakov na UKC Ljubljana: S to metodo so rešili življenje

1/2
UKCLJ
v UKC Ljubljana ponosni na združen uspeh Interne in Kirurške klinike, ki je omogočil pacientu zahtevno zdravljenje na manj invazivni način.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani ( UKC Ljubljana) poročajo o novem uspehu njihovih zdravnikov, ki so s pomočjo inovativne kardiološke metode zdravljenja uspešno pomagali bolniku s hudo boleznijo srca.

 | Avtor: UKCLJ UKCLJ
V naši največji bolnišnici so pojasnili, da so se strokovnjaki kliničnega oddelka za kardiologijo in kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja znašli pred izzivom; k njim je bil namreč napoten bolnik z znaki srčnega popuščanja, "ob že znani pomembni zožitvi aortne zaklopke in simptomatiki slabe prekrvavitve srčne mišice"

"Zaradi skoraj popolne zapore arterij, ki oskrbujejo spodnji in zgornji okončini, je bil klasičen pristop za slikanje koronarnih žil nemogoč. Glede na stopnjevanje težav so pri gospodu predlagali kirurško menjavo aortne zaklopke. Ob vsem tem pa je bil operativni pristop s klasično kirurško tehniko zaradi stanja bolnika in spremljajočih bolezni visoko tvegan, saj bi pomenil zahtevno operacijo z uporabo zunajtelesnega krvnega obtoka, ob neopredeljeni koronarni bolezni," so zapisali ob tem.

Vrhunski interventni kardiolog Matjaž Bunc in srčna kirurginja Tadeja Kolar sta potek posega predstavila na lutki v Medicinskem simulacijskem centru UKC Ljubljana - video posnetek spodaj!!!

Takšen poseg je manj invaziven

Gre za inovativno metodo, ki vključuje pristop za angiografijo koronarnih žil preko ascendentne aorte in menjavo aortne zaklopke preko istega pristopa brez uporabe aparata za zunajteleni krvni obtok.

 | Avtor: UKCLJ UKCLJ
V prvem delu posega je bilo skozi vbodno mesto na aorti vstavljeno skrajšano vodilo in skozi vodilo drugo, dolgo vodilo, ki je služilo za podporo diagnostičnemu katetru in pozneje katetru za širitev žile. Postopek slikanja koronarnih žil in širitev ter vstavitev žilne opornice sta po dobri predpripravi potekali brez zapletov in učinkovito. Sledila je uspešna vstavitev zaklopke po ustaljenem protokolu za transaortni pristop.

Obstoječa tehnika zdravljenja je inovativna

Pomembna novost je uporaba dolgega vodila, ki je predstavljal umetno žilo, po kateri je bil izveden postopek zdravljenja koronarne žile. Tehnike zdravljenja in obstoječe pripomočke so prilagoditi razmeram in naredili poseg na način, ki še ni bil opisan v strokovni literaturi. "S tem manj invazivnim posegom, ki je vključeval inovativni pristop k angiografiji, so lahko poseg opravili hitro in z manj tveganja za zaplete," dodajajo na UKC Ljubljana. 

Komentarjev 2
  • Avatar MS
    MS 17:48 12.avgust 2020.

    Želimo si čim več takih inovativnih metod ki prispevajo k lažjem zdravljenju smrtno ogrožajočih srčno-žilnih bolezni in čim manj takih idiotov ko pljuvajo po zdravnikih ob takih svetovnih uspehih!

  • Ender3 15:42 12.avgust 2020.

    Je novica prišla iz njihovih ust, In-ali je metoda že opisana v strokovni literaturi. Za polnjenje medijev je prva možnost dovolj.!