Zdravje > Življenjski stil
38 ogledov

Vadba v času pubertete

telovadba rekreacija fitnes Shutterstock
Vadba v času zgodnje pubertete vpliva na raven estorgena, kar ima v tej fazi življenja, ko se oblikujejo duktalne celice v prsih, učinek zaščite.

Telesna aktivnost v času pubertete za 30 odstotkov zmanjša možnost za nastanek raka na dojkah v dobi odraslosti. Za vzpostavitev biološke obrambe, ki preprečuje pojav te bolezni čez nekaj let oziroma desetletij, je dovolj le nekaj ur fizične aktivnosti na teden.

Ne gre za prvo študijo, ki potrjuje preventivne učinke vadbe pred različnimi patologijami, je pa raziskava Univerze Južna Kalifornija prva, ki je pod drobnogled vzela učinke v tako dolgem časovnem obdobju.

Raziskovalci izpostavljajo, da je vadba kot zaščita pred rakom še posebej pomembna v prvih letih pubertete. "Zmanjšanje možnosti za nastanek raka je povezano s hormoni," pojasnjuje raziskovalka Leslie Bernstein. Kot pravi, zmerna telesna aktivnost vpliva na ovulacijo najstnice, zaradi česar pride do manjše proizvodnje estrogena. "V tem obdobju življenja ženske, ko se oblikujejo duktalne celice v prsih, ima manjše sproščanje hormonov učinek zaščite," izpostavlja Bernsteinova in ob tem dodaja, da so prav v teh celicah, ki po nosečnosti proizvajajo mleko, največkrat razvijejo rakava obolenja.

Dovolj le ena ura na teden

V študiji je sodelovalo 600 žensk, starih med 35 in 64 let, ki so dogovarjale na vprašanja o ukvarjanju s športom v času pubertete. Na podlagi odgovorov so raziskovalci ugotovili, da so tiste ženske, ki so bile v mladosti aktivne le eno uro na teden, manj dovzetne za pojav raka dojk. Edina izjema so ženske, kjer je ta oblika raka prisotna v družini oziroma so za njim zbolele sorodnice. Pri tej skupini žensk telesna aktivnost ni imela enakih učinkov.

Raziskovalci pa niso našli dokazov o povezavi med pogostnostjo vadbe in večjo zašito.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.