Zdravje > Življenjski stil
2054 ogledov

Vsak drugi odrasel: Ali veste, kdaj je čas za alarm?

Zdravnik zdravniški pregled pri zdravniku Profimedia
V Sloveniji ima težave z zvišanim krvnim tlakom več kot 40 odstotkov odraslih, več kot 50 odstotkov bolnikov sploh ne zaveda, da ima to bolezen.

Danes obeležujemo svetovni dan hipertenzije, ki letos poteka pod geslom Natančno izmerite svoj krvni tlak, nadzorujte ga, živite dlje. V Združenju za arterijsko hipertenzijo dodajajo, da je poudarek letošnjega dne na boju proti nizkim stopnjam ozaveščenosti po vsem svetu in natančnih metodah merjenja krvnega tlaka.

Krvni tlak je sila, s katero kri pritiska na steno žile, po kateri teče. Opredeljujeta ga dve številki. Prva številka je vrednost najvišjega krvnega tlaka v žili ob utripu srca, druga številka pa je vrednost najnižjega krvnega tlaka v žili med dvema utripoma, ko srčna mišica počiva. Meja, ko govorimo o zvišanem krvnem tlaku, je 140/90 mm Hg (milimetrov živega srebra).

Na srečo ga je mogoče preprečiti

Visok krvni tlak | Avtor: Profimedias Profimedias
Hipertenzija je najpogostejši dejavnik tveganja za bolezni srca, možgansko kap, ledvične zaplete in prezgodnjo smrt. Običajno visok krvni tlak sam po sebi ne povzroča nobenih simptomov. Na srečo je mogoče hipertenzijo preprečiti in obvladati z rednim preverjanjem krvnega tlaka in z zdravljenjem, so še zapisali v Združenju za arterijsko hipertenzijo.

V Sloveniji ima po ocenah strokovnjakov težave z zvišanim krvnim tlakom več kot 40 odstotkov odraslih, pa so zapisali v Lekarniški zbornici Slovenije. Dodali so, da se več kot 50 odstotkov bolnikov sploh ne zaveda, da ima to bolezen.

V zbornici ob tem v ospredje postavljajo ozaveščanje o pomenu rednega merjenja krvnega tlaka in skrbi za njegovo uravnavanje. Poudarjajo, da je med zdravljenimi kar 75 odstotkov takih, ki zaradi neupoštevanja navodil zdravnika in farmacevta in nerednega jemanja zdravil ter spremembe življenjskega sloga veliko premalo storijo za urejen krvni tlak.

Dodajajo, da se brez zdravljenja močno poveča možnost za možgansko kap in druge bolezni in svetujejo, da v primeru hipertenzije bolniki sledijo navodilom zdravnika in farmacevta, zdravila uporabljajo v skladu z navodili, redno nadzorujejo krvni tlak ter poskrbijo za zdrav način življenja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 17:33 17.maj 2024.

    Oglasno sporočilo. Naj povedo tudi koliko vrst in skupin zdravil se za reguliranje krvnega pritiska uporablja. Koliko je tistih, ki imajo srečno in uspešno izbrano terapijo priti zvišanem Krvnem pritisku. Kakšni so skupni stranski učinki tistih, ki se zaradi padcev ...prikaži večv in kolapsa poškodujejo zaradi posledic nekontroliranega, prekomernega padca RR..Visok Krvni pritisk se ne zdravi nivo se zgolj regulira, ker se pravi vzroki v 90% bolniku ne odkrijejo.