Zdravje > Življenjski stil
8337 ogledov

Vsak peti: Poleg tega, da je takšna navada gnusna, je tudi nezdrava

Bazen gneča Profimedias
Preden se odpravite na bazen, spoznajte nekaj dejstev...

Čeprav za ohladitev po navadi potrpite močan vonj po kloru, ki ga vsebuje voda v bazenih, se verjetno mnogi sprašujete, kako ta kemična sestavina deluje na naše zdravje.

Nemški strokovnjaki pravijo, da vam zaradi samega klora ni treba skrbeti. Tudi če se vsak dan kopate v bazenih, kar pomeni, da verjetno povprečno zaužijete sto mililitrov vode, vam sam klor, ki je sicer dezinfekcijsko sredstvo, ne bo povzročil težav. 

Večji problem je lulanje v bazen. Poleg tega, da je takšna navada gnusna, je tudi zelo nezdrava. Obsežna študija, katere rezultate je povzela publikacija International Journal of Aquatic Research and Education je pokazalo, da v povprečju v bazenu malo potrebo opravlja 17 odstotkov kopalcev, torej skoraj eden od petih.

Urin in kemikalije - slaba kombinacija

Tisti, ki v bazenu opravljajo malo potrebo, verjetno mislijo, da nič narobe, saj bo za vse poskrbel klor, ki ga dodaja bazensko osebje med rednim nadzorom vode. Vendar to ne drži povsem. Poleg telesnih olj in znoja je tako v bazenih prisoten še urin, vse to pa skupaj s kemikalijami ustvarja snovi, ki so škodljive.

Oster vonj, ki ga običajno povezujemo s klorom, torej ne prihaja iz klorirane vode. Krivec je urea, sečna kislina, ki reagira s klorom tako, da nastane dušikov triklorid.

Zato torej rdeče oči

Dušikov triklorid lahko povzroča respiratorne težave, odgovoren pa je tudi za rdeče oči in seveda značilni vonj po bazenu, ki ga poznamo od otroštva.

Omenimo še kanadsko raziskavo, kjer so za meritve količine urina v bazenu razvili posebni marker in ga uporabili v tamkajšnjih javnih bazenih. Kot so sporočil raziskovalci, jih je je lani opravljena raziskava zelo presenetila, saj so kopalci v treh tednih v 830 tisoč litrski bazen, ki je velik za tretjino olimpijskega, spustili kar 75 litrov urina, v drugem manjšem pa okoli 30 litrov. Sicer so pregledali še 31 javnih bazenov po Kanadi in rezultati so bili v glavnem podobni.

Plaža Sava Analiza Slovenija To je razlog, da se v Ljubljanici in Savi ne morete kopati

"Čeprav je urin sterilen, sestavine v kombinaciji z agresivnimi dezinfekcijskimi sredstvi v vodi lahko privedejo do draženja dihal, oči," so pojasnili in dodali, da so bili rezultati, ki so jih opravili v masažnih bazenih (jacuzzijih), še veliko hujši. Da podatki držijo, je pokazala tudi anonimna anketa, v kateri je 19 odstotkov vprašanih odgovorilo, da urinirajo v javnih bazenih. Med njimi so tudi profesionalni šporniki plavalci.


 

Komentarjev 3
  • mercedesb 16:15 23.junij 2018.

    Ni jaccuzi ampak faćuzi

  • Fulmmer 13:15 23.junij 2018.

    Ali bi mogoče doma sprejeli neznanca in se kopali skupaj z njim v banji? To je moje mnenje o javnih kopališčih.....