Zdravje > Življenjski stil
5880 ogledov

To je zelo slaba plat krem za sončenje

sončenje Shutterstock

Vitamin D je pomemben za zdravje kosti, saj pomaga absorbirati kalcij. Pomaga pri delovanju živcev in mišic, ter krepi imunski sistem. 

Sončna svetloba ima mnogo ugodnih učinkov na telo in dušo – izboljša počutje, vitamin D pa je nepogrešljiv pri izgradnji kosti. Sončni žarki v preveliki količini pa imajo tudi mnoge zahrbtne posledice, zato je ustrezna zaščita pred soncem nujna."Izpostavljenost obraza in podlahti soncu nekajkrat na teden po 15 minut na dan zadošča za ustrezno preskrbo s tem vitaminom. Imejte v mislih, da daljša izpostavljenost sončnim žarkom ne zagotavlja neomejenih zalog vitamina D, zato ne pretiravajte s sončenjem," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ).  

Vitamin D ima  posebno mesto  med  vitamini,  saj poleg  virov v  prehrani, nastaja tudi endogeno v telesu s pomočjo sončne svetlobe.

 

Obraz, roke in dekolte

Naše telo samo tvori dovolj vitamina D, če nekajkrat na teden po približno 15 minut soncu izpostavljamo obraz, roke in dekolte ali druge dele kože. "Pomembno je, da smo neposredno izpostavljeni sončni svetlobi in da ne uporabljamo krem za sončenje. Po nekajminutnem sončenju uporabimo zaščitno kremo in oblačila ali se prestavimo v senco. Ljudje, ki veliko časa preživijo v zaprtih prostorih ali živijo na severnih zemljepisnih širinah, si dovolj vitamina D lahko zagotovijo le z ustrezno prehrano ali z jemanjem vitaminskih prehranskih dopolnil," dodajajo na NIJZ.

Znanstveniki z Univerze v Kaliforniji so ob raziskavi že obstoječih kliničničnih študij o pomanjkanju vitamina D ugotovili, da se z zaščito pred soncem, pri kateri uporabljamo kreme z zaščitnim faktorjem SPF 15 ali več, proizvodnja vitamina D zmanjša za 99 odstotkov.

Naravni viri vitamina D ribje olje,   sardine,  losos,  tuna,   jajčni rumenjak   mleko in mlečni izdelki. Pomen vitamina D v telesu Vitamin D pospešuje absorpcijo kalcija in fosfatov in je nujno potreben za normalno rast in mineralizacijo kosti in zob. Prav tako prispeva k delovanju mišic in ima vlogo pri delitvi celic. 

V zadnjem času se krepijo dokazi,  da ima vitamin D igra pomembno vlogo pri našem imunskem sistemu in pri preprečevanju nenalezljivih bolezni.

Posledice pomanjkanja vitamina D

Pomanjkanje vitamina D se klinično pokaže z motnjami uravnavanja vsebnosti kalcija in fosfatov ali splošno demineralizacijo kosti, bolečinami v kosteh, spontanimi frakturami in oslabelostjo mišic. Nizka preskrba z vitaminom D prispeva k nastanku osteoporoze v starosti.

Zato dojenčki dobivajo kapljice

Pri otrocih se po navedbah NIJZ lahko pojavijo zaostanek v rasti in deformacije skeleta, zlasti dolgih kosti, oziroma rahitis. Zato dojenčki dobivajo kapljice z D vitaminom, saj vsebnost vitamina D v materinem mleku ne zadošča za pokrivanje potreb. Pomanjkanje vitamina D pri nosečnicah je povezano s povečanim tveganjem za pojav povišanega krvnega tlaka in pojavom beljakovin v urinu ter nosečniške sladkorne bolezni. 

Komentarjev 1
  • Lorraine_Johnson 11:36 03.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice