Zdravje > Življenjski stil
651 ogledov

Za volanom: To so opozorilni znaki, da se bo treba ustaviti

Ženska za volanom BMW
Če vozite 100 kilometrov na uro in le za dve sekundi zaprete oči, boste na slepo prevozili 56 metrov.

Če med volanom začnete zehati, se zravnajte v sedežu in se osredotočite na promet, saj lahko že zelo kratka epizoda spanja oziroma mikro spanec lahko povzroči usodno nesrečo.

Vsako leto zaradi tega v prometu izgubi življenje na stotine ljudi po svetu. Mikro spanec je po mnenju strokovnjakov zelo kratko obdobje spanja, ki se meri v sekundah. Če vozite 100 kilometrov na uro in le za dve sekundi zaprete oči, boste na slepo prevozili 56 metrov, navedbe nemške varnostne inšpekcijske agencije TÜV povzema hrvaški Večernji list. 

Če se vam zaprejo oči in glava povesi, potem pa nenadoma trznete ... če ste že doživeli kaj od tega, ste verjetno že bili v mikro spancu. Pomembno je, da ste pozorni na znake, ki vam jih pošilja vaše telo, da se izognete temu stanju, ki je lahko smrtno nevarno na cesti.

Opozorilni znaki so pogosto zehanje, drgnjenje oči in nenadno tresenje. Strokovnjaki opozarjajo, da so to zadnji znaki, po katerih se morate ustaviti in malo zadremati, preden nadaljujete z vožnjo. Priporočljiv je 10 do 20 minutni odmor.

Tveganje mikrospanja je večje, če vozite v času, ki ni v skladu z bioritmom vašega telesa. Ljudje smo biološko najbolj utrujeni med drugo in peto uro zjutraj ter okoli druge ure popoldne. Vendar to obdobje utrujenosti ni pri vseh ljudeh enako, zato je pomembno, da poznate svoj bioritem in ne vozite, ko ste utrujeni.

Nekateri  se zvečer počutijo bolj utrujeni, nekateri pa zjutraj potrebujejo več časa, da se zbudijo. Tisti, ki vstajajo zgodaj in zlahka vstanejo iz postelje in se od jutra počutijo spočiti in polni energije, so popoldne in zvečer običajno bolj zaspani. Takšnim ljudem priporočajo, da gredo popoldne na sprehod, da se nadihajo svežega zraka pred vožnjo. Po drugi strani pa se nočne ptice zjutraj težje zbudijo, popoldne pa se počutijo bolj polni energije. Če ste v tej skupini, poskrbite, da boste imeli zjutraj dovolj časa, da se zbudite, da boste bolj pozorni in bistri, ko sedete za volan.

Tudi tisti, ki se vsak dan vozijo v službo, so izpostavljeni tveganju mikrospanca. Vsako jutro vozijo kmalu po prebujanju in spet ob koncu delovnega dne. Stopnja koncentracije in budnosti velja za zelo nizko, ko se ljudje vrnejo z dela in je to eden najslabših trenutkov za vožnjo.

Statistični podatki iz Nemčije kažejo, da se večina nesreč zaradi utrujenosti zgodi med šesto in osmo uro zjutraj ter med drugo in četrto uro popoldne. Ocenjuje se, da vsako leto v ZDA umre okoli 600 ljudi, ker vozijo utrujeni. Ne glede na čas dneva je utrujenost težava, ki jo je treba jemati resno. Utrujenost zmanjša stopnjo koncentracije, a tudi sposobnost hitrega reagiranja. Poleg tega je pomembno vedeti, da vozniki na splošno pogosto precenjujejo svoje zmogljivosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.