Zdravje > Življenjski stil
106 ogledov

Zakaj so dobra za možgane?

Recikliranje., šivenje Shutterstock
Opravljanje ročnih del, kot je šivanje, dviga razpoloženje, zmanjšuje stres in povečuje kreativne sposobnosti.

Ročna dela so odlična terapija za premagovanje stresa in depresije, kažejo različne študije. Rezultati ankete, ki jo na vzorcu 3.545 šivilji in krojačev izvedla Betsan Corkhil, kažejo, da so ročne obrti koristne za razvoj možganov in pozitivno vplivajo na posameznikovo duševno zdravje.

Več kot polovica anketirancev je dejala, da se zaradi šivanja počutijo bolj sproščene in srečnejše. Večina je izpostavila tudi, da jim šivanje zmanjšuje stres in povečuje kreativne sposobnosti. Raziskava je pokazala, da obstaja tudi povezava med pogostnostjo opravljanja ročnega dela in počutjem vsakega posameznika. Pogosteje, ko nekdo izvaja ročna dela, bolje se počuti. Poleg tega, da tovrstne aktivnosti dvigujejo razpoloženje, naj bi pozitivno vplivale tudi na socilano komunikacijo in krepitev zaupanja.

Umetniške aktivnosti proti kognitivnim okvaram

Druga študija, objavljena v reviji Neurology pa med drugim ugotavlja, da umetniška aktivnost zmanjšuje tveganje za blage kognitivne okvare. Posamezniki, ki se v tretjem življenjskem obdobju ukvarjajo s slikarstvom, kiparstvom, fotografiranjem in drugimi umetniškimi smermi, imajo 73 odstotkov manj možnosti za pojav kognitivnih okvar.

Ustvarjanje | Avtor: napovednik napovednik

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.