Zdravje > Življenjski stil
3782 ogledov

Zaskrbljujoč trend: Poznate koronasomnijo?

Covid-19, nespečnost, spanje Profimedia Covid-19, nespečnost, spanje
Imate v teh časih še posebej težave s spanjem, zgodnjim zbujanjem in se čez dan počutite izčrpani? Mogoče trpite zaradi "koronasomnije".

Glede na avgustovsko študijo univerze v Southamptonu, se je število ljudi, ki trpijo zaradi nespečnosti precej povišalo; če je prej zaradi tega trpel vsak šesti, po prvem valu pandemije že vsak četrti. Dodatna raziskava je pokazala, da je pri vsakem drugem "nespečnežu", glavni vzrok pandemija koronavirusa. 

Nasploh je beseda "nespečnost" v teh drugačnih časih veliko iskana po spletu - "gugla se več, kot kdaj koli prej," povzema BBC.

“Koronasomnija," je besedna zveza, ki se uporablja za opredelitev niza motenj spanja zaradi pandemije. "Ne gre le za težave s spanjem ponoči, ampak tudi za čezmerno dnevno utrujenost. Klasični znaki vključujejo tri ali več noči slabega spanca na teden, situacije, ko potrebujete 30 minut ali več, da zaspite. Ali pa imate težave s spanjem sredi noči, zbujanje pa sproži povečana tesnoba zaradi zdravja, denarja ali stresa v odnosih," je pojasnil britanski strokovnjak in ustanovitelj tamkajšnje Šole spanja dr. Guy Meadows.

Koronasomnija - kronična nespečnost zaradi pandemije

Tudi ameriški somnologi iz klinike Mayo poročajo o pojavu “koronasomnije", ki je močno povečan pojav kronične nespečnosti v splošni populaciji. "Na Kitajskem v lanskem letu poročajo o zvišanju kronične nespečnosti v splošni populaciji iz 14,6% na 20%, v Italiji in Grčiji celo na 40%. Zaradi globalne krize, povečanega stresa, se je močno povečala tudi anksioznost ob uspavanju, kar še poveča nespečnost uspavanja. Poleg zdravstvene situacije in gospodarske krize je na porušeno spanje vplivalo tudi delo in šolanje od doma, ki je še dodatno porušilo ritem spanja in budnosti," opozarja profesorica in doktorica Leja Dolenc Grošelj, Vodja Centra za motnje spanja s Kliničnega inštituta za klinično nevrofiziologijo na UKC Ljubljana.

Depresija, revščina, stiska Intervju Zdravje Ena izmed najpogostejših težav še pol leta po okužbi s koronavirusom

Zato je pomembno, da dobro spimo

"Uspavanje se je zakasnilo, zopet se je pojavilo kratko spanje podnevi. Predvsem pri dijakih in študentih se je povečalo ležanje v postelji podnevi in povečala uporaba elektronskih naprav pred spanjem. S tem, ko spanje ni več utirjeno, se nam porušijo tudi drugi cirkadiani ritmi, kar posledično lahko vodi v različne kronične bolezni," opozarja naša strokovnjakinja. 

Po njenem je zelo pomembno, da v času pandemije spimo dobro. "Dobro spanje nas ščiti pred infekti, omogoča blažji potek bolezni in izboljša imunski odgovor na cepivo ter nas dolgoročno ščiti pred okužbo. Ne nazadnje, pa moramo za primerno spanje skrbeti tudi v času dela od doma in šolanja na daljavo, saj nam bo le primeren cirkadiani ritem spanja in budnosti omogočal čim lažjo vrnitev v ustaljen ritem službenih, šolskih in univerzitetnih obveznosti po koncu epidemije," še opozarja zdravnica. 

Čakalnica Naša strokovnjakinja Zdravje Slovenija na predzadnjem mestu, občasne težave že vsak tretji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • JZekspert 20:38 28.februar 2021.

    Jep, vsak dan si je treba nekaj novega izmislit, da se obdrži duševne revčke v strahu, ni tako? Treba bo še večkrat izreči osovraženo resnico: 90% normalno inteligentnih ljudi ne verjame v te ''uradne'' nesmisle in logična protislovja (ignorirajte očitne ...prikaži več plačance na vseh portalih), manj kot 1% pa je pripravljenih to povedati in kaj za to narediti, Krivi smo si sami, enostavno nismo dovolj dosledni in odločni. In tako se naša kalvarija še kar nadaljuje...

  • CORONABUCI 11:17 28.februar 2021.

    Poznam nacizem 21 veka, ki ga sprovajate a vam ne gre na roko in boste pušnili na polno. Seveda tudi gadno plačali za ta zločin.

  • mamax 11:12 28.februar 2021.

    Jebite se, nacistična golazen. Gotofi ste!!!