Zdravje > Življenjski stil
4621 ogledov

ZDA opozarjajo Evropo: "To je problem, ki ga boste kmalu imeli"

Profimedia
V Evropo prihaja droga, ki je 50-krat močnejša od heroina.

Evropska unija se mora pripraviti na porast sintetične droge fentanil, je za Politico povedala Ylva Johansson, evropska komisarka za notranje zadeve, potem ko je ameriški državni sekretar Antony Blinken opozoril, da ima Evropa bodisi še ni odkrila te težave, vendar jo bo prizadela kmalu. 

Fentanil, sintetična droga, za katero ocenjujejo, da je 50-krat močnejša od heroina, je vzrok za več deset tisoč smrti zaradi prevelikega odmerka v ZDA vsako leto. Na obrobnem dogodku Generalne skupščine Združenih narodov o grožnjah sintetičnih drog za zdravje in varnost, je Biden pozval zaveznike, naj resno vzamejo grožnje, ki jih povzroča fentanil, je povedala Johansson.

"To je problem, ki jo ga imate, le tega se še ne zavedate, ali pa je to problem, ki ga boste kmalu imeli," je Blinken dejal komisarki v pogovoru o sintetičnih drogah.

ZDA poskušajo vnaprej opozoriti svoje zaveznike, "da drugi ne bi imeli enakih težav, kot jih imajo oni," je Johansson povedala za Politico.

Prince Magazin Prince: Nova šokantna razkritja o njegovi smrti

Zmogljivosti za proizvodnjo te droge obstajajo

Dodala je, da fentanil in druge sintetične droge trenutno ne predstavljajo glavne nevarnosti za Evropsko unijo, saj je konoplja še vedno najbolj znana droga na celini, kokain pa je tisti, katerega poraba najbolj narašča.

Toda za razliko od ZDA, kamor sintetične droge tihotapijo iz držav, kot je Mehika, ima Evropa laboratorijske zmogljivosti za proizvodnjo sintetičnih drog, kar bi lahko hitro sprožilo krizo, je dejala komisarka. 

"Zmogljivosti za proizvodnjo fentanila v Evropski uniji obstajajo, imamo jih," zatrjuje Johansson. "To seveda pomeni, da bi lahko proizvodnja stekla takoj, če bi nekdo ugotovil, da obstaja povpraševanje."

Leta 2021 so v EU odkrili 434 nezakonitih laboratorijev za proizvodnjo sintetičnih drog, kaže letošnje evropsko poročilo o drogah. Strokovnjaki Evropske agencije za zdravila so v začetku leta opozorili, da bi lahko talibanska prepoved gojenja maka v Afganistanu drastično zmanjšala uvoz heroina v Evropo, kar bi posledično lahko povzročilo porast sintetičnih opiatov. "Moramo biti previdni in pripravljeni," opozarja Johansson.

EU si že prizadeva okrepiti mandat svoje agencije za zdravila, ki se ukvarja z zdravstvenimi in varnostnimi vidiki prepovedanih drog, s čimer ji daje veliko več pooblastil, da podvoji sredstva.Evropski načrt za boj proti trgovini z mamili, ki ga je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napovedala v svojem govoru o stanju v Uniji, bo sprejet konec tega leta, je potrdila Johansson.

dezurni@styria-media-si

Komentarjev 4
  • LukaMB 21:49 27.september 2023.

    Vsi, ki podležejo tem drogam, niso za nič drugega kot pa za fentat, raje naj kakšno pivo spijejo ne pa te neumnosti v usta tlačit.

  • Ender3 15:35 27.september 2023.

    Poizkušajo amerikanizirati /uničiti/ ostali svet pa, jim očitno ne uspeva več. Zakonodaja v EU pri uporabi je zelo restriktivna. Vsak microgram uporabe tega zdravila se skrbno beleži. Smrtno deluje pri predoziranju ima pa, zelo učinkovit antidot. Razpolovna doza je kratka, ...prikaži več do 20 min in organizem hitro pridobi toleranco in potrebo po večanju doziranja..Sicer pa, kdor si želi samomora s tem si lahko poišče Remifentanyl, ki ima še cca 10 večji, hitrejši in močnejši učinek.

  • Toma 13:47 27.september 2023.

    Ima pa najboljše ime, ko te fenta za zmerom :-)