Zdravje > Življenjski stil
9572 ogledov

Ženske se v glavnem ne zavedajo, da je posredi tudi alkohol

Alkohol Profimedias
Več kot 100 epidemioloških študij je pokazalo povezavo med tem rakom in alkoholom...

Uživanje alkohola povečuje tveganje za nastanek raka na dojki pri ženskah, vendar se jih veliko tega ne zaveda, je pokazala najnovejša britanska študija,

Po ugotovitvah tamkajšnjih raziskovalcev so ženske bolj ali manj poznale dejavnike tveganja - polovica jih je navedla kajenje, trideset odstotkov debelost - vendar je samo ena od petih vedela, da je pomemben dejavnik tveganja za raka na dojkah tudi alkohol, objavlja BMJ Open. Raziskovalci so se oprli na podatke 203 žensk, ki so v Kraljevo bolnišnico v Londonu prišle na pregled zaradi te hude bolezni. 

Evropa Donna: "V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in okoli deset moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre. To pomeni, da vsak dan nekje v Sloveniji več kot tri ženske izvedo za diagnozo,"

Ni veliko učinkovitih metod za zmanjšanje tveganja za raka na prsih, vendar je alkohol dokazano eden dejavnikov, ki vpliva nanj, še posebej, če imate visoko tveganje za nastanek, opozarjajo v raziskavi. Dodajajo, da se tveganje za raka na dojki poveča že pri manjših količinah zaužitega alkohola, česar pa mnogi očitno ne vedo.

Do enakih spoznanj bi verjetno prišli tudi pri nas; spadamo med tako imenovane mokre kulture, glede popitega alkohola smo povsem v svetovnem vrhu, ob tem se zmanjšujejo razlike med spoloma. Po podatkih SOPA  (projekt odgovoren odnos do pitja alkohola) pri nas odstotek žensk, ki popijejo več kot eno merico alkohola na dan, narašča. "V zadnjih letih opažamo naraščanje deleža mladih žensk, ki tvegano pijejo," je opozorila vodja projekta SOPA Tadeja Hočevar z NIJZ. 

Rak dojke in alkohol

Več kot 100 epidemioloških študij je pokazalo povezavo med rakom dojk in alkoholom. Raziskovalci Ameriškega inštituta za raziskovanje raka, Svetovne fundacije za raziskovanje raka, fakultete Imperial College London in nekateri neodvisni strokovnjaki so pred dvema letoma objavili pregledno študijo o povezavah med prehranskimi navadami, telesno aktivnostjo in rakom dojke.

Študija je vključila rezultate 119 raziskav iz različnih držav sveta, v katerih je bilo vključenih več kot 12 milijonov žensk in 260,000 primerov raka dojke. V študijo so vključili tudi več kot 50 raziskav, ki so proučevale povezave med pitjem alkohola in razvojem raka dojke. Med ključnimi ugotovitvami navajajo, da pitje alkohola predstavlja dejavnik tveganja za raka dojke.

Zdravje Dora:Odkrili dva tisoč rakov

V večini vključenih študij so ugotovili povezave med pitjem alkohola in razvojem raka dojke v obdobju pred in po menopavzi. Poročajo, da se z vsakimi 10 g popitega čistega alkohola tveganje za raka dojke v obdobju pred menopavzo poveča za 5 %, v obdobju po menopavzi pa za 9 %.

 "Slovenija spada med tako imenovane mokre kulture, kjer je alkohol družbeno sprejet in družba kljub posledicam tolerira, da mnogi pijejo alkoholne pijače, ker jim ponujajo užitek, pomenijo družbeno vezivo in so del praznovanj,"

Po pisanju BBC-ja je raziskava pokazala, da v glavnem še vedno ne vemo, koliko alkohola dejansko vsebuje na primer kozarec vina ali piva oziroma kaj je tvegano, kaj ni....

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje 43 odstotkov prebivalcev starih od 25 do 64 let, pije visoko tvegano

"Meja manj tveganega pitja alkohola je določena na podlagi znanstvenih raziskav. Ta meja pove, kolikšna je količina alkohola, ki je z medicinskega stališča še sprejemljiva za večino zdravih odraslih ljudi, tako da najverjetneje ne bo škodovala zdravju. To ne pomeni, da je priporočljiva, ampak le sprejemljiva," je ob tem pojasnila Hočevarjeva.

 | Avtor:

Enota je deset gramov

Meje manj tveganega pitja temeljijo na opredelitvi enote alkohola -  ena enota pa znaša deset gramov čistega alkohola, toliko ga v enem kozarcu vina (1 dcl) ali polovici pločevinke piva (2,5 dcl) ali enem šilcu žgane pijače (0,3dcl) ali dveh tretjinah stekleničke alkopops pijače (mešane gazirane alkoholne pijače).

Meje za zdrave odrasle ženske (ki niso noseče in ne dojijo):

Meja manj tveganega pitja je za moške in ženske različna, odvisna pa je tudi od starosti in zdravstvenega stanja posameznika. Meje za odrasle ženske;

 • na dan ne več kot eno enoto alkohola (to je največ 1 dcl vina ali pol steklenice piva ali eno šilce žgane pijače
 • na teden ne več kot sedem enot alkohola (to je največ 7 dcl vina ali tri steklenice in pol piva ali 2 dcl žgane pijače)
 • ob tem velja, da je odrasla ženska vsaj en ali dva dni v tednu brez alkohola;
 • ob eni priložnosti pa največ tri enote alkohola brez tveganja opitosti (to je največ 3 dcl vina ali ena steklenica in pol piva ali 1 dcl žgane pijače

Ni veliko učinkovitih metod za zmanjšanje tveganja za raka na prsih, zmanjševanje alkohola pa je eden od pomembnih načinov za zmanjšanje možnosti za razvoj bolezni, še posebej, če imate visoko tveganje za nastanek, še opozarjajo v raziskavi. Dodajajo, da se tveganje za raka na dojki poveča z vsako dodatno enoto alkohola na dan. "Najti moramo načine, kako spodbuditi ljudi, da manj pijejo, vendar brez obsojanja in vzbujanja občutka krivde," je dodal Eluned Hughes, britanski strokovnjak za javno zdravje. "Na tveganje za raka dojk vpliva kombinacija naših genov, življenjskega sloga in dogodkov skozi vse življenje in ni enega samega vzroka bolezni. Ob vseh teh dejavnikih je pomembno podpreti čim več žensk, da naredijo nekaj in podatke obrnejo na bolje."

Ponorijo in poškodujejo naš DNK

Nedavno so raziskovali, ki so svoje ugotovitve predstavili v znanstveni Nature, prvič odkrili verjetno razlago, zakaj alkohol povzroča, da naše celice ponorijo in poškodujejo naš DNK. 

Ko se alkohol razgradi v telesu, nastane strupena kemikalija, znana kot acetaldehid. Med tem ko manjše količine niso nevarne, lahko preveč alkohola poškoduje matične celice, ki ustvarjajo nove celice v naših telesih.

Alkohol in rak

Po oceni raziskovalcev naj bi bilo okoli šest odstotkov vseh smrt zaradi raka posledica uživanja alkohola. Težki pivci imajo namreč večje možnosti za raka v ustih, grlu, glasilkah, jetrih in črevesju.

Že manjše uživanja alkohola pa lahko po njihovem rahlo tveganje za nastanek raka na dojkah pri ženskah. "Nekateri raki se razvijejo zaradi poškodb DNK v matičnih celicah. Medtem ko se nekaj škode pojavi naključno, naše ugotovitve kažejo, da lahko uživanje alkohola poveča tveganje za škodo. Telo lahko izloči acetaldehid s proizvodnjo encimov, ki uničijo kemikalijo. Drugi zaščitni mehanizem pa je vrsta sistemov za popravilo DNK, ki večino časa omogočajo popravilo in odpravljajo različne vrste poškodb. Ampak obstajajo omejitve, koliko škode je mogoče popraviti, pri nekaterih pa je proces obnove napačen," je dejal vodja raziskave Ketan Patel

Zabava, poljub Zdravje Temu rečemo socialni alkoholizem

Ob tem je dodal, da raziskava poudarja, da nezmožnost učinkovitega prebavljanja alkohola lahko še bolj poškoduje DNK in posledično vodi v nekatere vrste raka. "Pomembno pa je, da se zavedamo, da sistemi za popravilo DNK niso popolni in lahko alkohol še vedno povzroča raka na različne načine - tudi pri ljudeh, katerih obrambni mehanizmi so nepoškodovani," je pojasnil raziskovalec.  
 

 

Komentarjev 6
 • Avatar Leon
  Leon 07:13 16.julij 2019.

  Povečano pijančevanje se opaža v času krize ,osebne ali največkrat nacionalne . To je v genih slovenskih viničarjev .

 • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 05:07 16.julij 2019.

  ko zboliš si si sam kriv,ko ti zdrav ti je pa bog dal????? Narava je čudna stvar pa če znanstveniki 100 krat magisterij naredijo ,velja še vedno preprost odgovor -zdrava kmečka pamet

 • Jambor 23:04 15.julij 2019.

  Ne vem, ampak rad bi izvedel, kaj so "konzumirali" naši predniki, da se posledice še danes poznajo? Vzrok za neumnosti, ki jih nekateri počnejo, mora nekje izvirati.

Sorodne novice