Zdravje > Aktualno
359 ogledov

Program Dora: Velika pridobitev za SV del Slovenije

mamografija Shutterstock
Ne bo se jim treba voziti v Ljubljano.

Na onkološkem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so danes slovesno odprli presejalno-diagnostični center državnega presejalnega programa za raka dojk (Dora). V njem bodo postopoma začeli izvajati dodatne obravnave za ženske v severovzhodni Sloveniji, pri katerih bodo po presejalni mamografiji v okviru programa ugotovili spremembe.

Slovesnega odprtja centra se je udeležil tudi minister za zdravje Samo Fakin, ki je dejal, da je s pričetkom njegovega delovanja program Dora v Sloveniji po desetih letih vendarle vzpostavljen v celoti. Ob tem je izpostavil predvsem pomembnost dejstva, da bodo z njim tovrstne storitve ženskam iz tega dela Slovenije odslej bolj dostopne in bližje domu.

Slovenija kot vzgled

"Na voljo imamo drugi popolni center z vso diagnostiko in terapijo, kar je s stališča varnosti in dostopnosti zelo pomembno. Zelo pomembno je približati medicino in programe ljudem, ki bodo tako izgubljali manj časa in denarja na poti v Ljubljano," je dejal Fakin in dodal, da se Slovenija lahko tako s tem kot nekaterimi drugimi programi pohvali, da je za zgled marsikomu v svetu.

Program DORA v Sloveniji poteka od aprila 2008, v tem času pa so po besedah vodje državnega programa Maksimilijana Kadivca opravili že več kot 330.000 mamografij in pri 2200 ženskah odkrili raka dojk, ki si jih ženske večinoma niso zatipale same. Prav zgodnje odkrivanje bolezni, ko še ni tipnih ali vidnih sprememb, namreč omogoča večjo verjetnost ozdravitve in bolj kakovostno življenje obolelih žensk.

Zdravje Dora:Odkrili dva tisoč rakov

Odzivnost 73 odstotna

"Odzivnost na ta program v Sloveniji je povprečno 73-odstotna, kar je zelo dobro, saj evropske smernice zahtevajo vsaj 70 odstotkov za uspešno izvedbo. Ženske iz tega dela Slovenije bodo odslej imele bližji dostop do dodatnih preiskav in zdravljenja. Velikokrat se marsikatera ženska ni odzvala zaradi socialne ogroženosti, ker je to za njih kljub koristi pomenilo dodatno finančno breme," je dejal Kadivec.

Ker ekipo radiologov še izpopolnjujejo, trenutno so na voljo trije usposobljeni, ki jim bodo na začetku pomagali tudi že izkušeni iz Ljubljane, bo nekaj časa še minilo, da bodo v Maribor postopoma priključene vse ženske iz severovzhoda države, je še dodal Kadivec.

Po besedah vodje mariborskega centra Tomaža Frangeža so se na vzpostavitev centra in pripravo kadrov pripravljali dve leti. Zagotovili so ustrezne prostore, ki so ločeni od prostorov, kjer izvajajo slikanje asimptomatskih žensk, ter vso potrebno medicinsko opremo.

Dodatna digitalna diagnostika

Ob strokovni pomoči in nadzoru ljubljanskega onkološkega inštituta so dodatno izobrazili in usposobili dva zdravnika radiologa, tri patologe, dva kirurga, štiri radiološke inženirje, dve medicinski sestri in administratorki, ki bodo delali v programu Dora.

"Izvajali bomo vse zdravstvene storitve dodatnih preiskav za ženske, ki jim bomo po mamografiji v programu DORA odkrili spremembe na dojkah in zagotovili zdravljenje ter dodatne diagnostične operacije ženskam, ki jim bomo na dodatnih obravnavah odkrili raka dojk. Sprva bomo izvajali storitve v omejenem obsegu za območje Maribora ter nato postopoma širili območje, ki ga bomo pokrivali," je dejal Frangež.

Dodatno diagnostiko bodo v prihodnje izvajali za ženske, pri katerih so bile ugotovljene spremembe ob slikanju dojk v stacionarno presejalnih centrih programa DORA v murskosoboški, slovenjgraški, celjski in ptujski bolnišnici ter v Zdravstvenem domu Maribor.

mamografija Zdravje Dora: Korošice pozvali, naj se odzovejo povabilu

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.