Zdravje > Življenjski stil
7967 ogledov

Znanstveno dokazano: Po tolikšnem času si je treba nujno vzeti odmor

Ljudje na ulici
Če ste preveč osredotočeni na delo in radi pozabite na odmor, si nastavite uro. Deluje, pravijo strokovnjaki.

Osebe, katerih delo je vezano na večurno posedanje za računalnikom, si mirajo na vsako uro privoščiti petnajst minut počitka, je pokazala nedavna raziskava nemških znanstvenikov. 

utrujenost, pisarna Magazin Utrujene oči? Tako si lahko pomagate!

Več kot polovica uporabnikov računalnika trpi za glavoboli, meglenim vidom, bolečinami v vratu in v hrbtu ter drugimi simptomi, ki jih povzroča gledanje v zaslon. Raziskava nemških znanstvenikov je pokazala, da ni tako pomembno, kako dolgo ti zaposleni delajo, temveč kako načrtujejo svoj delovni dan, navaja DPA.

Če ste preveč osredotočeni na delo in radi pozabite na odmor, si nastavite uro. Deluje, pravijo strokovnjaki. 

Izkazalo se je, da so ljudje, ki so previdni in si redno vzamejo krajši premor, veliko bolj spočiti in produktivni od tistih, ki delajo v enem kosu. Znanstveniki so ugotovili, da je 52 minut dela, ki mu sledi do petnajst minut počitka, najboljši recept za zdravo in uspešno delo v pisarni.

Zaposleni, ki so se držali takšnega razporeda, so se namreč "odlično" osredotočili na delo, kar pomeni, da v tem času običajno niso preverjali Facebooka ali zasebnega e-poštnega naslova.

Ko so začutili rahlo slabost, kar se ponavadi zgodi po slabi uri, so si vzeli kratek odmor, strogo ločen od dela. Takšen odmor omogoča, da smo spet spočiti in produktivni za naprej. 

Ob strmenju v zaslon čim več mežikajte in poskrbite, da svoje utrujene oči pogos Rdeče oči Magazin Kriv je računalnik

Napolnimo baterije 

Vsi smo že doživeli trenutke v dnevu, ko nam je padla energija in se nismo mogli osredotočiti na delo. Kot navajajo nemški znanstveniki, po eni uri rasti, sledi hitri, od 5 do 10 minutni padec energije v možganih. Zato si je treba spet napolniti baterije.

Kot so pojasnili nemški znanstveniki, odmor ne pomeni sedenje za računalnikom in pošiljanje sporočil. V tem času je treba zapustiti pisarno, po njihovem kar stavbo, v kateri ste zaposleni. Če ne gre, se vsaj sprehodite po pisarni, vstran od pisarniškega stola. Baterije si napolnite s pogovorom s sodelavci, s kratkim sprehodom...

Delo za računalnikom. | Avtor: iStockphoto iStockphoto

Znanstveniki opozarjajo na disciplino, saj ni pametno čakati, da nas telo samo opozori na izčrpanost. Takrat je prepozno, saj smo že utrujeni in dekoncentrirani.

Komentarjev 4
  • matermila 07:42 19.december 2017.

    To za Slovenijo ne velja.V državni upravi je ravno obratno,15 min.dela in 45 min. pavze.Vsaj po rezultatih sodeč.

  • puys 15:46 18.december 2017.

    Mogoče si to lahko privoščijo v kaki javni pisarni, ostali še za malico nimamo časa...

  • Avatar praufo
    praufo 11:51 18.december 2017.

    zanimiv članek, ampak za tole zatohlo slovenijo, je malo pred časom, ne vem kako delodajalce prepričat, da delavec ni robot