Zdravje
2222 ogledov

Znanost pojasnila, zakaj se radi crkljamo

par, zaljubljenca Profimedia
Znanost je pojasnila, zakaj nekateri ljudje tako radi hitro stečejo nekomu v objem, medtem ko se drugi tega branijo na vse pretege.

Nekateri ljudje sovražijo že samo misel na crkljanje, kaj šele dejanje. Zdi se jim preveč osebno in čustveno, svoj osebni prostor pa cenijo bolj kot si lahko predstavljate.

Drugi pa nikoli nimajo dovolj crkljanja. Ves čas se želijo crkljati in zagrabili bodo vsako priložnost, da nekoga močno objamejo. Obožujejo ta občutek intimnosti, ki jih neizmerno osrečuje. Če ste eden izmed slednjih, se morda sprašujete, zakaj je crkljanje za vas tako dobro.

Objemi in stiskanje nam pogosto dajo občutek varnosti, zato so majhni otroci tako radi pri starših v naročju. Občutek varnosti ni edini razlog, zakaj se objemamo. Za tem stoji tudi znanost, saj je dokazano, da lahko crkljanje spodbuja občutek bližine, povezanosti in sprostitve. Zato se kar stisnite k svojim ljubljenim, saj je to dobro za vas.

Družina, zdravje, smeh, sreča, otroci, starši | Avtor: Vzajemna Vzajemna

Zakaj je crkljanje tako prijetno?

Crkljanje sprošča poseben hormon, imenovan oksitocin, ki je močan vezivni agent. Oksitocin se poviša, kadar poljubimo ali objamemo ljubljeno osebo.

Dr. Marisa Cohen, strokovnjakinja za intimne odnose, pravi, da lahko crkljanje zmanjša stres in spodbudi zavestno dihanje. "Dotik je močan. Ne blaži le negativnih čustev, ampak vodi do pozitivnih in ljubečih trenutkov," je povedala. "Raziskave so pokazale, da lahko dotik zmanjša stres ter spodbudi občutek varnosti in zaupanja. Prav tako lahko crkljanje prinaša občutke ljubezni in povezanosti ter posledično poveča dobro počutje in zadovoljstvo v razmerju," je še dodala.

Dojenček | Avtor: Profimedia Profimedia
Krista Jordan, terapevtka za pare, je pojasnila, da je znanost za crkljanjem v tem, da spodbuja hormone in povišuje pozitivne telesne odzive. "Oksitocin je vezni hormon in nas spodbuja, da se počutimo povezano in varno. Poleg tega je tudi sredstvo za lajšanje bolečin, zato lahko dobesedno izboljša počutje. Ta hormon se naravno sprošča med dojenjem, da pomaga materam, da se povežejo z dojenčki. Sprošča se tudi med pozitivnim telesnim dotikom ter med orgazmom."

Ker oksitocin spodbuja občutek sreče, pomaga tudi povišati število hormonov, ki se borijo proti okužbam. Lahko bi rekli, da s crkljanjem krepite svoj imunski sistem. Samo 30 minut pozitivnega telesnega dotika zniža raven kortizola v obtoku za kar 50 odstotkov. Kortizol je stresni hormon, ki lahko poškoduje celice v telesu, če pustimo, da kroži po telesu.

Ali se lahko zaradi crkljanja zaljubiš?

Crkljanje s partnerjem pogosto vodi v spolni odnos. Študija iz Archives of Sexual Behaviour iz leta 2014 je pokazala, da so pari, ki so se po spolnem odnosu še malo crkljali, bolj cenili svoje spolno življenje. Poleg tega je crkljanje najboljši način, da dobite drugo rundo.

posteljnina, rjuhe, par, postelja | Avtor: Profimedia Profimedia
Vseeno pa je Krista razložila, da samo crkljanje ni dovolj, da bi se v nekoga zaljubil. "Ni dovolj, da povzroči tako kompleksen občutek, kot je to ljubezen. Postopek zaljubljenosti vključuje veliko različnih procesov, od oksitocina do feromonov in izkušenj naših prvih skrbnikov v zgodnjem otroštvu." Stvari, kot so dotik, vonj in okus, prispevajo k občutku, da je to prava oseba, ki se ji lahko dolgoročno posvetite. Zato ne mislite, da se boste takoj zaljubili, ker ste se malo crkljali s fantom iz Tinderja, za to je potrebno veliko več.

Je slabo, če ne uživate v crkljanju?

Krista pravi, da obstajajo ljudje, ki telesni dotik povezujejo s travmo, zato je zanje crkljanje prej sprožilec kot pa pomiritev.

"Ljudje, ki običajno ne marajo crkljanja, pogosto prenesejo manjše dotike po nogah ali hrbtu. To je dober prostor za začetek, partner naj jih masira ali pa samo položi roko nanje. Postopoma lahko to privadite osebo na človeški dotik, iz katerega bo dobil zadoščenje," je še dodala.

Seveda pa se ne silite v crkljanje, če vam to povzroča tesnobo ali nelagodje. Prav tako naj vas ne bo strah se odpreti novim telesnim odnosom, romantičnim ali ne. Crkljanje morda ni za vse, a prednosti so precejšnje.

"Če ste za to, preizkusite crkljanje. Crkljate se lahko z mačko, psom ali pa vašim naslednjim Tinder zmenkom. Mogoče se vam bo pa crkljanje obrestovalo."

seks postelja jutro strast Magazin Moški s tem poklicem so najboljši ljubimci Pnevmokoki bakterije Ste vedeli? Zdravje Zato je pomembno, da si roke vedno posušimo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.