Zdravje
515 ogledov

ZZS: Ministrstvo samo onemogoča delovanje inštituta za otroške srčne bolezni

Otroška srčna kirurgija
Zdravniška zbornica opozarja na škodljive posledice novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jih je lani kljub nasprotovanju stroke, sprejelo ministrstvo za zdravje, ki onemogočajo začetek delovanja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

"Ministrstvo za zdravje (MZ) je s predlogom »reformne« novele Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je bila sprejeta v letu 2017, samo onemogočilo delovanje pred kratkim ustanovljenega Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB)," na podlagi dostopnih podatkov ugotavljajo na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS). 

ZZS: Stroke niso poslušali

Kot je znano, je ministrstvo za zdravje zaradi velikih težav z izvajanjem programa otroške srčne kirurgije v začetku leta ustanovilo NIOSB, ki bo javni zavod in bo deloval neodvisno od UKC Ljubljana, vendar pa zaradi birokratskih ovir še ne morejo začeti z delovanjem.  

UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec in Teodor Žepič Nazadovoljstvo na UKC Zdravje Tako bo plačan ameriški kardiolog

Svojih obveznosti ponovno niso izpolnili

Ministrstvo je namreč v lanski noveli samo naložilo številne obveznosti, ki pa jih ni izpolnilo. Do srede junija letos bi namreč morali sprejeti dva pravilnika, s katerima bi omogočili izdajanje dovoljenj za opravljanje dejavnosti ter dolčali pogoje glede prostorov in opreme za opravljanje posameznih vrst zdravstvene dejavnosti. Ministrstvo pa teh pravilnikov, kljub izteku zakonskega roka, ni sprejelo.

Ministrstvo nima pravne podlage za izdajanje dovoljenj za opravljanje dejavnosti

Ministrstvo tako nima podlage, da bi NIOSB izdati dovoljenje za opravljanje dejavnosti, poudarjajo na zbornici.

Poleg tega na zbornici opozarjajo, da mora NIOSB zaposliti še odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti, ki mora po zakonu imeti najmanj pet let delovnih izkušenj pri izdaji dovoljenja za opravljanje zdravstvene dejavnosti na sekundarni in terciarni ravni ter druge zdravstvene dejavnosti iz tega zakona, pri čemer se upoštevajo delovne izkušnje po pridobitvi pogojev za samostojno opravljanje dela v zdravstveni dejavnosti oziroma zdravniški službi.

"Iz navedenega izhaja, da z začasnim (pogodbenim) delom tujih zdravnikov zgornjih pogojev ni mogoče izpolniti," ugotavljajo na zbornici. .

Kako bo inštitut financiran?

Prav tako je nerešeno vprašanje pravno dopustnih možnosti financiranja storitev NIOSB iz zdravstvene blagajne. Pogodbe med Zavodom za zdravstveno zavarovanje in izvajalci se sklepajo na podlagi vsakoletnega razpisa ZZZS. Izjemoma je možna neposredna sklenitev pogodbe med izvajalcem in ZZZS, ki pa velja zgolj za nove koncesionarje, kar NIOSB ni. Sklenitev pogodbe med ZZZS in NIOSB o financiranju zdravstvenih storitev bo torej po zakonu možna šele po izvedbi letnega razpisa programov ZZZS, v kateri bo opredeljen program, ki ga namerava opravljati NIOSB. 

 

Komentarjev 2
  • miki1234 13:49 16.julij 2018.

    te raznorazne zbornice in odvečna birokratska srenja dela samo škodo prebivalcem in davkoplačevalcem, ki jih financiramo... podn od ljudi