Svet
21 ogledov

Hrvaški nadškof za vrnitev ustaškega pozdrava

Vojaška parada ob obletnici Nevihte Profimedias
Prizadevanja za vrnitev ustaškega pozdrava “Za dom spremni” v hrvaško vojsko. Velja za ustaško različico nacističnega pozdrava “Sieg heil”.

Predsednik Hrvaške škofovske konference in zadrski nadškof Želimir Puljić je predlagal, da se na Hrvaškem izvede referendum, da bi hrvaški vojaki uporabljali ustaški pozdrav "Za dom spremni". Skupina hrvaških državljanov sicer že zbira podpise za peticijo o uvedbi tega pozdrava.

Potem ko sta peticijo podpisala dva hrvaška katoliška škofa, Valentin Pozaić in Vlado Košić, so se pojavljali pozivi, da se o tem uradno izreče tudi hrvaška Katoliška cerkev. Puljić je zatrdil, da ne more pojasniti osebnih stališč teh dveh škofov, je pa dodal, da sta peticijo podpisala v svojem imenu in ne v imenu svojih škofij.

Predsednica pobudo že zavrnila

Poudaril je, da je podpisovanje raznih peticij v demokratični družbi način svobodnega izražanja mnenj, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Tisti, ki pa te peticije podpisujejo, morajo biti pripravljeni odgovarjati tistim, ki terjajo argumente za tovrstne pobude.

Puljić je nato dejal, da bi bilo koristno o vprašanju uporabe ustaškega pozdrava v vojski, ki te dni zaposluje javnost, prirediti razpravo stroke. Nato pa bi bilo o tem vprašanju morebiti koristno izvesti referendum, je menil Puljić.

Pobuda je sicer pred dnevi romala tudi na mizo hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ki pa je uvedbo uvedbo fašističnega pozdrava v vrste obrambnih sil zavrnila. Tudi vlada in opozicija sta se združili v nasprotovanju uvedbi pozdrava.

Pobudniki, ki so zbrali že več tisoč podpisov, menijo, da je treba spremeniti zakon o hrvaški vojski, da bi se pozdrav začel uradno uporabljati. O tem trdijo, da gre za "starohrvaški pozdrav".

"Za dom spremni" - za dom pripravljeni - so med drugo svetovno vojno uporabljali ustaši in velja za njihovo različico nacističnega pozdrava Sieg heil.

Komentarjev 9
  • principiumnovum 11:40 31.avgust 2015.

    Ob vsej bedi, kaosu in vsesplošnemu ekonomskemu razdejanju, ki vlada v naši državi, kjer bogati ne plačujejo davkov, delavci pa crkujejo v slabo plačanih službah, "smetana" slovenskih novinarjev (beri: pisarjev) ne more najti boljše teme? Kaj nas briga, kako se ...prikaži več rvati pozdravljajo? A mi doma res nimamo bolj pomembnih problomov o katerih bi slovenski copy/paste-erji lahko pisali? A je danes v sloveniji pa res vsak polpismeni, neizobraženi in omejeni izrodek pisar?

  • francl12 09:41 30.avgust 2015.

    take sosede imamo. Sloveniji je potrebno vrniti tisto kar ji pripada!!! Predlagam pozdrav: Slovenijo Slovencem!!!!

  • Milan Novak 15:15 29.avgust 2015.

    Vsak bi moral biti pripravljen branit svoj dom in svojo identiteto.