Svet
13 ogledov

Nemčija računa stroške beguncev

Rigonce Franc Šavrič
Inštitut za ekonomske raziskave Ifo s sedežem v Münchnu ocenjuje, da bi begunci utegnili Nemčijo stati najmanj deset milijard evrov.

Analiza inštituta Ifo zaobjema napovedani prihod 800 tisoč beguncev v Nemčijo, pri čemer izpostavlja, da mnogi v Nemčiji nimajo sorodnikov in organizirane nastanitve, mnogi bodo skušali za seboj v to državo pripeljati še ostale člane svoih družin; migracijski pritisk na Evropo se bo po mnenju inštituta zaradi demografske situacije v državah, iz katerih prihajajo begunce, še nadaljeval.

Kot izpostavlja Ifo, so begunci popolnoma nepripravljeni za nemški trg dela, kar bo povzročalo nove stroške. Navajajo podatke o nepismenosti beguncev v starosti od 14 do 24 let; nepismenih Sircev te starosti naj bi bilo štiri odstotke, Iračanov 18, Afganistancev pa celo 53 odstotkov. Zanemarljiva je tudi številka, izpostavlja Ifo, tistih beguncev, ki znajo nemški jezik.

Nemčija bo morala zato verjetno poleg učenja jezika poskrbeti še za dodatna usposabljanja. Veliko beguncev bo ostalo v Nemčiji, zato bodo morali kar najhitreje najti službe, da ne bi postali dolgoročno breme na plečih nemških davkoplačevalcev.

Ob tem obstaja strah, da jih veliko ne bo moglo dobiti zaposlitve z minimalno urno postavko 8,5 evra, saj je njihova produktivnost enostavno prenizka. Zato bi veljalo razmisliti o nižanju minimalne plače, da bi preprečili porast brezposelnosti.

PREBERITE TUDI: 

dezurni@zurnal24.si