Popotnik
11174 ogledov

Pravljična hišica, ki je postala spletni hit

Hiška na reki Drini Profimedia
Če ste se kdaj odpravili v zahodno Srbijo, je verjetno niste zgrešili ...

Kot pravi legenda, naj bi se vse začelo, ko je na mesto, kjer sedaj stoji hiška, skalo postavil srbski kralj Marko Kraljević. Če verjamemo legendi, naj bi to storil z željo, da se njegov konj ne bi zmočil. V reko je tako zalučal ogromno skalo in na ta način premagal reko Drino ter pot nadaljeval proti Bosni. Nekateri so še vedno prepričani, da se na skali vidijo odtisi kopit.

Hiška na reki Drini | Avtor: Profimedia Profimedia
Nadaljevanje njene zgodbe je sledilo leta 1968, ko je bil za skupino fantov iz Bajine Bašte kamniti otok preveč oster, da bi si lahko na njem po plavanju odpočili. S tem namenom so prinesli lesene deske, jih položili vodoravno, nekatere pa postavili tudi navpično, da bi se zaščitili pred soncem. Sčasoma je nastala mini hiška. Naslednje leto je in več let za tem je narasla voda deske odnesla, a so jo vsakič znova postavili.

Javorniško jezero pri nas Popotnik Ta čarobni zeleni dragulj pozna le malokdo

To je le še zgodovina. Hiško, ki je uvrščena tudi na številne svetovne sezname najbolj čudnih objektov na svetu, danes obiskujejo in fotografirajo številni turisti. Postala je simbol naselja Bajina Bašta in eden najbolj prepoznavnih motivov omenjene reke. Hiša, o kateri so se nekateri mediji razpisali, da "ni ne na nebu ne na zemlji", pričara osupljive prizore in služi kot odskočna deska za skoke v reko med poletno vročino.

Hiška na reki Drini | Avtor: Profimedia Profimedia
Hiški je pred časom pozornost posvetila celo znana revija National Geographic, njena fotografija pa je krasila tudi njeno naslovnico. Od takrat ji svetovna javnost namenja veliko pozornosti. O njej se je razpisal tudi britanski Daily Mail, o kateri je zapisal, da se že leta uspešno upira divji naravi.

otok Ošljak ga poznate? Popotnik Edinstven hrvaški otok s komaj desetimi prebivalci

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 21:00 30.november 2023.

    predvsem gre zagotovo za crno gradnjo.