Slovenija
16405 ogledov

Jelko Kacin za uvod: Začeti moramo razmišljati in ravnati drugače"

Jelko Kacin Wikimedia commons
Javnost bo o dogajanju s koronavirusom obveščal isti govorec kot med osamosvojitvijo pred 29 leti.

Sinoči so na sestanku imenovali uradnega govorca vladnega kriznega štaba. To je postal Jelko Kacin, ki je bil v osamosvojitveni vladi republiški sekretar za informiranje in je med slovensko osamosvojitveno vojno zaslovel z vsakodnevnimi novinarskimi konferencami. Tudi pozneje je bil politično aktiven, med drugim kot evropski poslanec ter slovenski veleposlanik pri zvezi Nato v Bruslju.

koronavirus Ukrepi Slovenija Slovenija se opolnoči ustavlja!

Po zaključku seje je Kacin napovedal, da se bo danes sestal krizni štab v ožji sestavi. Obenem bo danes potekal sestanek z direktorji vseh bolnišnic in zdravstvenih domov ter v ponedeljek z direktorji domov za ostarele.

To je najbolj ogrožena kategorija in po Kacinovih navedbah se je treba organizirati, da bodo tudi zaposleni tam kos temu izzivu, da bodo našli dodatne delavce, ki bodo dovolj usposobljeni. "Soočili se bomo z veliko večjim številom postelj, ki morajo biti izolirane in zahtevajo posebno obravnavo. Takega izziva še nismo imeli," je poudaril. To se morda po njegovih besedah zdaj sliši zelo dramatično, a želijo biti pripravljeni, "ko bo stvar eskalirala bolj kot se to zdi v tem trenutku".

"Soočili se bomo z veliko večjim številom postelj, ki morajo biti izolirane in zahtevajo posebno obravnavo. Takega izziva še nismo imeli."

Jelko Kacin

Kateri ukrepi bodo najavljeni, bodo povedali danes. Zagotovo pa nič več ne bo, kot je bilo, je dejal.

Opozoril je, da nas virus napada že tedne in "če želimo v tem soočanju preživeti s čim manj manjšo kolateralno škodo in čim manj žrtvami, moramo začeti razmišljati in ravnati drugače". Ob tem je pojasnil, da ne govori le o človeških žrtvah, pač pa o materialnih posledicah zaustavitve mnogih panog gospodarstva.

"Konec bo lokalov, konec bo druženja, država bo poskrbela za to, da bomo razumeli, da ne smemo ogrožati sebe in drugih. Začeti moramo pri sebi," je bil jasen Kacin. Ker smo v neposredni bližini Italije, ki je glavno žarišče v Evropi, moramo biti po njegovih besedah še toliko bolj ozaveščeni in zato sprejeti tudi nekatere radikalne ukrepe.

koronavirus Zdravila po novem! Zdravje Pozor: celo kontracepcijske tablete samo za mesec vnaprej

"Ko bomo ustvarili pogoje za uresničitev nekaterih ukrepov, vas bomo s tem seznanili. A ne govorimo o tednih, pač pa o dnevih in včasih tudi o urah," je pojasnil in dodal, da mora biti vsak ukrep usklajen in dobro premišljen.

Prve poteze nove vlade v boju s koronavirusom 

Vlada je sprejela prve ukrepe. Tako je z uredbo omejila najvišje cene zaščitne opreme. 

Prav tako se je vlada odločila pripraviti rebalans letošnjega proračuna in zaradi izredne situacije začasno zadržati izvajanje proračuna za vse neposredne proračunske uporabnike. 

Nadaljuje se naval na slovenske trgovine, saj ljudje kljub priporočilom državnih služb in trgovskih podjetij hitijo v nakupe na zalogo. Kako je biti trgovka za blagajno te dni.

Medtem pa se učitelji že pripravljajo na pouk na daljavo. Slovenskim šolam so na pomoč priskočile tudi založbe. 

Koronavirus je spodbudil skrb za nemočne in ponudil nov način, kako olajšati samoizolacijo. Številna podjetja ponujajo brezplačne storitve.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Božidar Dinič 16:04 15.marec 2020.

    fojbe se bodo odprle v kratkem

  • tlačan 15:23 15.marec 2020.

    kaj je pa tistih 20000 američanov s 14000 oklepnikov v italiji?

  • optimist11 13:23 15.marec 2020.

    vsekakor je prav , da gredo naprej informacije od ene osebe ki je seznanjena z širšim stanjem. Ali mora biti to Kacin ? Imam pa občutek, da se zbirajo v vladi in okoli nje kadri iz Kumrovca.

Sorodne novice