Slovenija
20298 ogledov

Kaos v šolah: Kaj se bo odpiralo in kaj zapiralo?

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Epidemiološka situacija po regijah se spreminja, z njo tudi ukrepi glede odpiranja in zapiranja šol.

Vlada bo danes popoldan odločala o tem, v katerih regijah bodo učenci in učenke prve triade prihodnji teden obiskovali pouk v živo in v katerih ne. Razmere se izrazito slabšajo v gorenjski regiji, kjer bi se lahko zgodilo, da se bodo šole za otroke prve triletke spet zaprle.

Lažni pozitivni hitri testi

Da je zmeda še večja, se je pri ponedeljkovem testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v Kranju in Škofji Loki izkazalo, da je bila večina pozitivnih testov lažno pozitivna. Samo v Kranju so med šolniki v ponedeljek potrdili 146 pozitivnih hitrih testov, a je zanesljivejše testiranje s PCR testi pokazalo, da so bili po večini lažno pozitivni. Posledično je v torek ostalo doma več oddelkov otrok in cela podružnična šola v Besnici.

Covid-19 v Sloveniji Gorenjska Kaos v Kranju zaradi hitrih testov

Val 202 poroča, da naj bi se že danes učenci in učenke vrnili v šolske klopi na Jezerskem in v Kokri, jutri pa še v Šenčurju, Stražišču, Žabnici in Besnici. A lahko se zgodi, da bodo že v ponedeljek spet doma. To bo odvisno od novih podatkov ter popoldanske odločitve vlade. 

Slabše tudi v osrednjeslovenski in koroški regiji

Razmere se slabšajo tudi v osrednjeslovenski in koroški regiji, medtem ko vse kaže, da se bodo glede na semafor sproščanja ukrepov v šole lahko vrnili otroci prve triade v obalno-kraški in zasavski regiji. Če bo gorenjska regija zdrsnila v črno območje, se bodo ponovno zaprle šole, poleg njih pa tudi knjižnice, galerije, muzeji in smučišča. 

podatki covid epidemija | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Medtem še vedno ni znano, kako se bodo v statistiki, ki prikazuje epidemiološko situacijo v regijah in državi šteli lažno pozitivni hitri testi, ki v gorenjski statistični regiji po ponedeljkovih testiranjih izrazito poslabšujejo epidemiološko situacijo. Na NIJZ so včeraj pojasnili, da sami podatkov ne popravljajo za nazaj, razen če jih o tem obvestijo zdravniki. 

Kaj je vzrok za toliko lažno pozitivnih hitrih testov, pri ministrstvu za zdravje še preiskujejo. Ni jasno, ali je vzrok slaba kakovost testov ali napačna uporaba. 

IJS: Prej bomo spet v črni kot oranžni

Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Zdravje Projekcije IJS: Možno je, da že imamo bolj kužen slovenski sev

Celotna država je trenutno glede na semafor sproščanja ukrepov v rdeči fazi. Za prehod v oranžno, ki bi pomenila dodatno sproščanje, bi moralo biti dnevno povprečje potrjenih okužb nižje od 1000. Prav tako bi moralo biti v bolnišnicah hospitaliziranih manj kot 1000 oseb.

A pri Inštitutu Jožef Štefan, kjer pripravljajo Projekcije širjenja covid-19 v Sloveniji, se bojijo, da bomo zaradi prisotnosti angleške variante virusa prej zdrknili spet v črno kot oranžno območje

"Smo v zelo počasemm ustavljanju," je za RTV SLO v ponedeljek dejal Leon Cizelj z IJS. "Novi sev virusa utegne delovati v nasprotno smer in nas prej potegne v črno kot oranžno fazo." 

dezurni@zurnal24.si



 

Komentarjev 3
  • popokatopetl 12:18 03.februar 2021.

    Cel kaos v šolah, in to zaradi enega pacijenta.

  • Petea 10:02 03.februar 2021.

    V ponedeljek bodo vsi doma, saj je državni praznik in dela prost dan.

  • mirror 08:49 03.februar 2021.

    Kaos na Žurnalu, ne pa po šolah.