Slovenija
8128 ogledov

"Za enak jogurt bi v Avstriji odštel pol manj kot pri nas"

trgovina oddelek z mlečnimi izdelki
1/2
Profimedia
Bralec sprašuje, v katerem grmu tiči zajec, da je za enak izdelek v Avstriji treba odšteti 70 centov manj kot pri nas.

Bralec je med nakupovanjem v Hoferjevi poslovalnici v Gradcu zaznal razliko v ceni izdelka, ki ga omenjeni trgovec prodaja tudi pri nas. Predvsem ga je v oči zbodla velika razlika v ceni. 

jogurt Hofer primerjava | Avtor: Bralec Bralec
V avstrijski prodajalni 500-gramski sojin sadni jogurt iz linije Just Veg!, ki je na voljo v okusih vanilija, borovnica in mango, stane 1,49 evra, pri nas pa kar 2,19 evra. "Po barvi kartončka se vidi, da izdelek v Avstriji ni bil v akciji. Tiste cene so rdeče," opozarja bralec. Pri nas je torej jogurt dobrih 46 odstotkov dražji kot v Avstriji. 

Enaki izdelki, a različne cene na posameznih tržiščih

Zanimalo nas je, kaj botruje takšni razliki v ceni na sosednjih tržiščih. "Na prodajno ceno izdelkov vpliva mnogo dejavnikov, zaradi česar tudi prihaja do razlik v cenah izdelkov na posameznih tržiščih držav, vključenih v skupino ALDI SÜD. Četudi so izdelki enaki, so nabavne cene za italijanski, avstrijski, madžarski, švicarski in slovenski trg pogosto različne, razlikujejo pa se tudi logistični in drugi stroški poslovanja, npr. obdavčitev. Pri oblikovanju cen se vedno prilagodimo lokalnemu trgu in pričakovanjem naših kupcev. Tako boste tudi v Sloveniji našli precej izdelkov, ki so cenejši kot na ostalih trgih, seveda pa tudi takšne, ki so dražji," poudarjajo v trgovskem podjetju Hofer. 

jogurt Hofer primerjava | Avtor: Bralec Bralec
"Želeli bi poudariti, da pri HOFERju vse prihranke, ki nastanejo z zniževanjem stroškov, v obliki znižanih cen v celoti prenesemo na svoje kupce. To je najpomembnejši princip diskontne prodaje, ki na vseh ravneh optimizira procese z namenom, da našim kupcem ponudimo največ. Na tovrsten način jim omogočamo izdelke najvišje kakovosti po najnižji ceni prav vsak dan," pojasnjujejo. 

Veliko Slovencev po nakupih tudi v tujino

V zadnjem obdobju smo že večkrat preverjali, kakšne so razlike v cenah posameznih izdelkov na trgovskih policah v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem in pri nas. Preverjali smo tako cene osnovnih živil kot napitkov, pijač, izdelkov za osebno nego, čistil. Če se je večkrat izkazalo, da je za določeno vrsto izdelkov Italija najugodnejša izbira, pa je pregled cen osnovnih živil pokazal, da je v Sloveniji mogoče tak nakup opraviti ugodno. 

Spremembe cen pri nas so spremljali tudi na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer so vodili projekt Primerjaj cene. Na posebni spletni strani so objavljeni rezultati tako spletnih kot fizičnih popisov. Zadnji popis iz konca marca je pokazal, da se je cena povprečne košarice spet znižala. "Povprečna vrednost košarice osnovnih živil je s 37,9 evra dosegla najnižjo vrednost, kar predstavlja dobra dva odstotka manj kot na predhodnem marčevskem popisu ter 24 odstotkov (12 evrov) manj v primerjavi s prvim popisom 13. septembra 2022. V celotnem obdobju spremljanja cen se je vrednost povprečne najcenejše košarice osnovnih živil tako znižala z 49,9 evra na 37,9 evra," so ugotovili.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 10:55 04.april 2023.

    kakšna je to "prilagoditev kupcu" da je izdelek DRAŽJI ???? ne nas met za norce, trgovčki manipulatorčki

  • Skias 10:19 04.april 2023.

    Kaj pa samozadostnost! Ko vidiš na njivi več alu manj samo koruzo in oljna ogrščica pa še to več ali manj za bioplinarno ti je lahko marsikaj jasno. Zelo zelo pre malo hrane se pridela v Sloveniji za lastne potrebe. ...prikaži več Glede pšenice pa je tako, da 1 klas prodajo ven in domov pripeljejo 3 klas, ki ga tržijo potem kot prvega. Seveda jim tega ne moreš dokazat. Nekaj časa nazaj je bil govor o znižanju davka pa je bil odgovor trgovcev. Komot samo cene be bodo šle dol! Saj veste: svobodni trg!

  • endrug 10:13 04.april 2023.

    Ne kupovat. Bojkotirat takšne izdelke.