Slovenija
15304 ogledov

Preverjali smo cene pri nas in čez mejo in ugotovili ...

Kava Nescafe Profimedia
Primerjava cen različnih napitkov, ki jih lahko kupimo pri nas in v sosednji Italiji, Avstriji in na Hrvaškem, je pokazala, da so trenutno najugodnejše cene teh izdelkov pri naših zahodnih sosedih.

V Sloveniji smo obiskali enega večjih trgovcev v osrednjem delu države, v Italiji smo zavili v Familo, v Avstriji v MPREIS in Spar, na Hrvaškem pa smo cene preverjali v Konzumu. 

Tudi tokrat se je pokazalo, da niso povsod vsi izdelki na voljo v enaki količini. V Italiji so bili na primeri čaji Twinings pakirani po 20 vrečk, medtem ko je v preostalih treh državah prevladovalo pakiranje po 25 vrečk.

Primerjava pakiranja po 20 vrečk, ki smo ga našli pri nas in v Italiji, je tako pokazala, da je za pakiranje z 20 vrečkami v Italiji treba odšteti 2,89 evra, pri nas pa 4,94 evra. Pri nas je tako škatlica z 20 vrečkami čaja 70 odstotkov dražja. Za čaje, ki so pakirani po 25 vrečk, se cene razlikuje po posameznih okusih. Pri nas se cene gibljejo od 4,81 evra do 5,26 evra, na Hrvaškem od 4,51 do 4,78 evra, najcenejši pa so v Avstriji, kjer so na voljo že za 3,29 evra. 

Prav tako so bile kapsule kave Illy espresso na Hrvaškem in v Sloveniji pakirane po 18 kapsul, v Italiji in Avstriji pa po 10. Za deset kapsul bi v Italiji plačali 4,50 evra, v Avstriji pa 4,99 evra. Pakiranji po 18 kapsul, ki smo jih našli pri nas in na Hrvaškem, sta bili v obeh primerih v akciji. Na Hrvaškem je bila cena za 18 kapsul 10,88 evra, pri nas pa 10,25 evra.

Kje je torej kapsula najcenejša? V Italiji bi za eno kapsulo torej plačali 0,45 evra, v Avtriji 0,5 evra, na Hrvaškem bi v akciji kupili eno kapsulo za 0,60 evra, pri nas pa 0,57 evra. Najmanj bi torej spet plačali v Italiji, čeprav je bilo pakiranje manjše in ni bilo v akciji. 

Najmanjše razlike so bile pri kakavu, pri čemer pa je treba poudariti, da je bil v Italiji pakiran po 500 gramov, v preostalih treh državah pa po 400 g. Za kakav Nesquik Nestle (500 g) je v Italiji treba odšteti 3,59 evra, v Sloveniji je 400-gramsko pakiranje 3,79 evra, na Hrvaškem 3,18 evra, v Avstriji pa 3,49 evra. Najdražje je torej v Sloveniji. 

Kava Nescafe | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenci v Italijo, Italijani v diskonte in po akcije

V dosedanjih primerjavah (pijače, čistila, izdelki za osebno higieno) se je kot cenovno najbolj ugodna izkazala Italija. V primerjavi najnižjih cen osnovnih živil se je Slovenija izkazala za ugodno možnost. 

Na obmejnem območju je sicer opaziti, da v Italijo zavije čedalje več Slovencev. Je pa tudi v Italiji inflacija pokazala zobe. Kot poroča italijanska tiskovna agemcija Ansa, je inflacija obremenila nakupovalni voziček Italijanov, ki so v letu 2022 porabili 2,6 milijarde evrov več za kruh in testenine, 2,3 milijarde več za zelenjavo in 2,2 milijarde več za meso. Tako izhaja iz analize Coldirettija, ki je na podlagi podatkov Istata o inflaciji v decembru sestavil lestvico povišanj. Na splošno so italijanske družine lani porabile 13 milijard več za hrano in brezalkoholne pijače.

Za kruhom, testeninami in žiti, zelenjavo in mesom so se občutno povišali tudi izdatki za mleko, sir in jajca, in sicer za 1,8 milijarde dodatnih izdatkov, ribe so se podražile za milijardo, sledijo sadje, olje, maslo in maščobe ter brezalkoholne pijače. Lestvico zaključujejo podražitve sladkorja, marmelad, medu, čokolade in sladkarij (+0,4 milijarde) ter soli, začimb in otroške hrane (+0,2 milijarde).

V Sloveniji je bila februarja inflacija na letni ravni 9,3-odstotna, na mesečni pa 0,7-odstotna.

Da bi se zaščitili pred povišanji, se je 8 od 10 Italijanov (81 %) navadilo na preudaren seznam nakupov, ki preprečuje impulzivno porabo za hrano. Prav tako se spreminjajo mesta nakupovanja, saj kar 72 % Italijanov obiskuje diskonte, 83 % pa se jih osredotoča na akcijske izdelke v ponudbi, poroča Ansa.

Kot smo opazili v italijanski Famili, so akcijske cene res dodatna usmeritev pri nakupih, številne police z artikli v akciji so v popoldanskih urah že prazne. To velja tako za hrano kot čistila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • mirror 22:21 26.marec 2023.

    Za Italijo in Avstrijo je boljša kvaliteta kot za Balkan. Zato se pa loči po teži vsebine prodajnega artikla ali pa po številu kosov, ki jih komplet vsebuje. Možno je celo, da so tako zmenjeni z dobavitelji. Milko in Nutello ...prikaži večo vedno kupujemo v Avstriji, nikoli pri nas.

  • f4d96d516c2a19a64eb5bbd3583364a1023832f0 10:34 26.marec 2023.

    Vse te podražitve so rezultat nore monetarne politike ECB, ki je denar tiskala v neomejenih količinah in ga zastonj dajala v obtok. Vsak normalen pa ve, da je pri isti količini produkta in večji količini denarja slednji logično vreden manj. ...prikaži več Ne more se to odraziti drugače kot v rasti cen. Nehalo se bo, ko se bo denar jepo razporedil po ekonomiji. Zaenkrat pa hoče še vsak pristaviti svoj pisker, da bo še on imel kaj od teh naštancanih zilijard. Blame it on Legarde.

  • rd2dmk2 10:02 26.marec 2023.

    mene zanima pa tole. kava mleta ali v zrnju ! tisto mleto lahko spacajo in dodajo še mal čikorije zraven. torej edini smiselen nakup je v zrnju. vidiš kavo , točno veš da si kupil kavova zrna. in zdaj tisto ...prikaži večo hecno.. en kilogram kave v zrnju se da dobit v sloveniji pod 4 eure.. zdej pa povejte cene mlete kave..