Šport > Kolesarstvo
13816 ogledov

Pogačar s to novico razžalostil kolesarske navdušence

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar je dal vedeti, da je precej malo možnosti, da bi v novi sezoni poizkusil napasti znameniti dvojček Giro-Tour.

Potem ko so organizatorji svetovnega kolesarskega prvenstva v Zürichu leta 2024 razkrili hribovito traso, ki bo dala novega (ali starega) svetovnega prvaka, je hitro postalo jasno, da so se precej zmanjšale možnosti, da bi se kolesarskim navdušencem uresničile želje in bi najboljšega kolesarja sveta Tadeja Pogačarja v istem letu videli napasti tako Giro, kot tudi Tour.

Nobena skrivnost namreč ni, da je Pogačarjeva velika želja obleči mavričasto majico svetovnega prvaka in svetovno prvenstvo 2024 s hribovito traso okoli Züricha bo idealna priložnost, da odkljuka še en velik cilj.

Organizatorji dirke po Italiji si sicer že leta prizadevajo, da bi na svojo dirko privabili tudi nesporno številko ena svetovnega kolesarstva, tokrat pa so šli celo tako daleč, da so celotno traso dirke 2024 speljali tako, da bi le prepričala Pogačarja, da se loti tudi italijanske pentlje. Ker se zavedajo, da je Pogačarjev glavni cilj sezone še vedno Tour, bo Giro vseboval dosti manj vzpenjanja in bo precej enostavnejši kot prejšnja leta, tako da bi lahko Slovenec v primeru nastopa ohranil dovolj moči še za Tour.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdaj pa je načrte organizatorjev Gira povsem pokvarilo svetovno prvenstvo, saj če so upali, da bo Pogačar tempiral svojo formo, da bi lahko dosegel vrhunec na majskem Giru in julijskem Touru, se zdi praktično nemogoče, da bi ob vseh teh naporih, ki jih predstavljata obe tritedenski dirki, takšno pripravljenost ohranil vse do septembra, ko bo na sporedu eden izmed glavnih ciljev sezone, svetovno prvenstvo v Zürichu.

Pogačar je v preteklosti že obljubil, da bo nekega dne napadel tudi italijansko pentljo, toda glede na število vrhuncev, ki jih prinaša sezona 2024, se zdi, da prihodnje leto vendarle še ne bo čas za tako težko pričakovan dvojec Giro-Tour, katerega si kolesarski navdušenci tako nestrpno želijo. Čeprav ves čas poudarja, da bo dokončen tekmovalni koledar ekipa sestavila na decembrskih treningih, je Pogačar vendarle dal vedeti, da leto 2024 verjetno ne bo tisto, ko se bo končno preizkusil na "Corsa rosi".

"Glavni cilji so Tour, olimpijske igre in svetovno prvenstvo. V kronološkem redu, ne nujno tudi po pomembnosti," je za La Gazzetto dello Sport o vrhuncih sezone 2024 spregovoril Pogačar. "Nastop na Giru so seveda moje sanje, toda težko rečem, če bom nastopil. Nisem še dogovoril stvari s trenerji, nismo se še lotili podrobnosti. Tekmovalni program bomo dorekli decembra, toda lahko bi se zgodilo, da bom imel preveč obveznosti, da bi vključili še Giro."

"Tour je vseeno nekoliko večji. In če želite imeti možnosti za zmago, se morate nanj osredotočiti. Giro pa si prav tako zasluži spoštovanje in šele če bom videl, da sem lahko na svojem najvišjem nivoju, se ga lahko udeležim. Če govorimo o velikih tritedenskih dirkah, je Tour pač vsako leto osrednji cilj," je razžalostil številne kolesarske navdušence, ki vse od Marca Pantanija in njegove zmage na Giru in Touru leta 1998 čakajo na novega junaka, ki bi mu uspel zgodovinski podvig.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 19:20 24.november 2023.

    Toura , drugo leto ne bo osvojil ne Pogačar in ne Vingegard . pač pa Roglič.

Sorodne novice