Šport > Kolesarstvo
3908 ogledov

Vingegaard si želi v Pariz, a Danci bolj stavijo na druge kolesarje

Vingegaard Epa
Dvakratni zmagovalec Toura se bo težko uvrstil v dansko reprezentanco za OI.

Danska sodi med peterico držav, ki bo lahko v Parizu nastopila s štirimi koledarji na cestni dirki, poleg nje so to še Slovenija, Belgija, Velika Britanija in Francija. Za uvrstitev Danske med elito je najzaslužnejši Jonas Vingegaard, ki je s svojimi uvrstitvami zbral največ točk med danskimi kolesarji, a to še ne pomeni, da bo na OI tudi nastopil.

"Upam, da bom izbran v ekipo, a ne bom presenečen, če ne bom. Lahko se zgodi, da bo glavni trener reprezentance izbral štiri druge kolesarje. Selektorju Andersu Lundu sem povedal, da si želim nastopiti, a mi je razložil, da nimam zagotovljenega mesta. Tudi to razumem," je za dansko novinarsko agencijo Ritzau dejal dvakratni zmagovalec Toura, ki bo poleti naskakoval še tretjo skupno zmago na francoski pentlji.

Trasa na OI ima sicer 2.800 višinski metrov, a so številni vzponi kratki in strmi, predvidoma pa naj bi dirka tako ustrezala kolesarjem, ki na primer lahko zablestijo na dirki po Flandriji. Med te poleg Mathieuja van der Poela, Wouta van Aerta in Tadeja Pogačarja, ta je tudi zadnji zmagovalec Ronde van Vlaanderen, sodi še Danec Mads Pedersen, v preteklosti pa sta se na podobnih preizkušnjah izkazala še njegova rojaka Kasper Asgreen in Søren Kragh Andersen.

Za preostalo mesto se bo moral Vingegaard tako pomeriti z Andreasom Kronom, Maggnusom Kortom, Mikkelom Bjergom in Mattiasom Skjelmosejem, ki jim po pravilu takšne ceste bolj ustrezajo. "Moje sanje so, da enkrat nastopim na olimpijskih igrah, zavedam pa se, da mi zastavljena trasa ne ustreza. Na Danskem je veliko dobrih kolesarjev in ker so na voljo le štiri mesta, ni nič zagotovljenega," pravi Vingegaard. Ta je v nezavidljivem položaju tudi zaradi dirke pri Franciji, saj med njenim zaključkom in cestno preizkušnjo na OI ne bo veliko časa.

Vingegaard je Dansko zadnjič zastopal na SP v Innsbrucku 2018, ko je kolesaril v konkurenci mlajših članov. V letu 2024 bo skoraj zagotovo nastopil, saj mu trasa v okolici Züricha ustreza.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice