Šport > Kolesarstvo
22003 ogledov

Bora razkrila skrivnega aduta, ki bi lahko bil ključen za Rogličeve ambicije

Shane Archbold Profimedia
Shane Archbold se bo v novi sezoni preizkusil v novi vlogi znotraj ekipe Bora-Hansgrohe.

Novozelandski kolesar Shane Archbold je tekom svoje aktivne kariere zbral vsega dve profesionalni zmagi, od tega je dobil eno etapo na manj znani dirki po Češki, leta 2020 pa je slavil na novozelandskem državnem prvenstvu. A kljub manjku velikih uspehov je kolesar z eno najbolj prepoznavnih pričesk v svetu kolesarstva veljal za enega najbolj spoštovanih in cenjenih pomočnikov v pelotonu.

Seveda ni opravljal vloge, kot jo recimo pri Jumbo-Vismi Sepp Kuss, temveč je bil odličen "leadout" kolesar, tisti, ki je svoje sprinterske kapetane pripeljal v odlično pozicijo pred zaključnim sprintom. Glede na to, da je večji del kariere preživel pri ekipi Bora-Hansgrohe, se mu za številne uspehe lahko zahvalijo največja sprinterska imena, kot so Peter Sagan, Sam Bennett in Pascal Ackermann, ki so vsi v preteklosti zmagovali tudi po zaslugi odličnega Novozelandca.

Shane Archbold | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda 34-letni kolesar, ki se ga je zaradi pričeske prijel vzdevek "The Flying Mullet", se je po spoštovanja vredni karieri odločil, da po sezoni 2023 postavi kolo v kot. Toda Novozelandec se še ni pripravljen posloviti od kolesarstva. Z novo sezono bo namreč postal športni direktor pri Bori, s tem pa bo imel pomembno vlogo tudi v karieri našega Primoža Rogliča, ki se je ob koncu sezone pridružil nemški ekipi.

"Sem zelo vesel, da mi je ekipa ponudila to priložnost, da nadaljujem svojo zgodbo pri ekipi v tej novi vlogi vodje ekipe. Super bo delati s to našo novo generacijo. Na ta način lahko prenesem svoje izkušnje in znanje na bodoče generacije ekipe Bora-Hansgrohe. Osredotočen bom na to, da pomagam našim kolesarjem v popolnosti realizirati vse njihove sposobnosti," je ob imenovanju izjavil priljubljeni "Kiwi".

Shane Archbold | Avtor: Profimedia Profimedia

A čeprav je izkušeni Novozelandec predvsem govoril o delu z mladimi, so se že oglasili mnogi strokovnjaki, ki so prepričani, da bi lahko Archbold izjemno pripomogel k nadaljnjim uspehom najnovejše okrepitve nemške ekipe, našemu Primožu Rogliču. Čeprav se morda na prvi pogled zdi, da si izjemni Slovenec ravno ne bo mogel pomagati z znanjem nekdanjega sprinterja in "leadout" kolesarja, lahko izkušeni Novozelandec vseeno pomaga našemu zvezdniku pri eni njegovih največjih težav.

Archbold je namreč zaradi svoje vloge v ekipi izjemno izpopolnil element pozicioniranja znotraj glavnine, saj je moral skrbeti zase in za svojega sprinterja ter ju v zaključku etap spraviti skozi vse pasti. Ravno Archbold bi tako s svojimi izkušnjami lahko pomagal Rogliču, ki je imel v preteklosti že pogosto težave ravno z iskanjem prave pozicije v glavnini, kar je botrovalo številnim padcem, ki so že večkrat pokvarili sanje našemu šampionu. Čeprav se na prvi pogled morda ne zdi, je lahko prav Archbold ena ključnih figur Rogličevih nastopov v novem dresu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice