Šport > Kolesarstvo
28266 ogledov

Šef konkurenčne ekipe: "Šokiran bom, če bodo Pogačarju to dovolili!"

Tadej Pogačar Profimedia
Vodja ekipe Jayco-AlUla ne verjame govoricam, da bi lahko Pogačar naslednje leto nastopil na Giru, saj mu tega po njegovem UAE Team Emirates ne bodo dovolili.

Potem ko iz dirke v dirko dokazuje, da je pravi "kanibal" in si želi zmagati na preprosto vsaki dirki, so se ob koncu sezone 2023 pojavile številne govorice, da bi lahko leta 2024 prvič v svoji karieri slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar napadel tudi slovito dirko po Italiji.

Medtem ko se je o tem v zadnjih dneh prelilo ogromno črnila, pa vodja kolesarske ekipe Jayco-AlUla Matt White ne verjame v takšen scenarij, saj je prepričan, da izjemnemu Slovencu vodstvo ekipe preprosto ne bo dovolilo, da se udeleži dirke po Italiji, saj naj bi po dveh zaporednih drugih mestih na dirki po Franciji ponovno vse stavili na zmago na Touru.

"Še vedno sem mnenja, da je možno v istem letu napasti Giro in Tour, toda pred Girom vedno obstaja tveganje, kakšno bo vreme in kako globoko boste morali iti, če želite zmagati. Nikoli ne morete vedeti, v kakšnem stanju boste končali Giro, preden boste morali vse skupaj ponoviti na Touru," je White v pogovoru za GCN (Global Cycling Network) ovrgel možnost, da bi Pogačarju dovolili pred Tourom napasti še Giro.

Matt White | Avtor: Twitter Twitter

Zadnji kolesar, ki mu je uspelo v istem letu dobiti obe največji kolesarski preizkušnji na svetu, je legendarni Marco Pantani, kateremu je to uspelo leta 1998. V tem tisočletju sta izziv sprejela tudi Alberto Contador in Chris Froome, ki sta bila svoj čas nesporno najboljša kolesarja za velike tritedenske dirke, a sta bila oba neuspešna.

"Nismo še videli trase Toura, toda pojavile so se govorice, da bo zahtevna, z gorsko etapo že četrti dan. Takoj od začetka boste morali biti v dobri formi. In zato je nastop na Giru veliko tveganje. Edini, ki se je po Pantaniju še uspel vsaj približno približati temu, je bil Froome leta 2018, ko je dobil Giro in potem stal na stopničkah na Touru," se je White spomnil leta, ko je Froome sicer veljal za velikega favorita Toura, a je bil po napornem Giru preprosto preslabo pripravljen, skupno zmago pa je kar nekoliko presenetljivo takrat odnesel njegov pomočnik Geraint Thomas, Froome pa se je moral pošteno potruditi, da je sploh ubranil tretje mesto pred našim Primožem Rogličem.

Poleg tega pa naj bi imeli UAE Team Emirates še en dober razlog, da Pogačarja ne pošljejo na Giro. "V ekipi UAE se ukvarjajo s kar nekaj zvezdniki. Imajo še Adama Yatesa, Joaa Almeido, Juana Ayusa ... Vsi potrebujejo dobre tekmovalne programe. Ne ubadajo se z zgolj enim kolesarjem. V ekipi imajo veliko zvezd in če pošljejo Pogačarja na Tour in Giro v vlogi kapetana, kaj ostane drugim kolesarjem?"

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

White tako ne verjame, da bi lahko Pogačarja v istem letu poslali na Giro in Tour. "Dvojček Giro-Vuelta preverjeno deluje in je dosti bolj varna opcija. Če je na mizi še kakšna opcija za dvojček, je to zagotovo Tour-Vuelta. Tako da bi bil zelo presenečen, če bi UAE Team Emirates Pogačarju dovolili pred Tourom nastopiti še na Giru."

Nekateri so bili celo mnenja, da so organizatorji Gira d'Italia 2024 šli tako daleč, da so pripravili prav posebno traso, ki naj bi ustrezala Pogačarju, da bi najboljšega kolesarja zadnjih let končno prepričali, da se loti tudi italijanske pentlje. Toda White ne verjame takšnim govoricam. "Če ni slučajno v ozadju resnično kakšnega konkretnega dogovora, ne verjamem, da bi organizatorji pripravili traso, ki bi bila lažja točno določenemu kolesarju."

Za konec pa se je White dotaknil še Primoža Rogliča, aktualnega zmagovalca dirke po Italiji. "Prav tako ne vidim možnosti, da bi Roglič nastopil na Giru. Je sicer aktualni prvak, toda ima zgolj še omejeno število Tourov, ki jih bo odvozil. Sicer je dovolj močan, da bi lahko poizkusil napasti dvojčka, toda zakaj, ko pa je edina stvar, ki mu še manjka, Tour de France. Zakaj bi tvegal z Girom, če obstaja možnost, da zaradi tega ne bo v optimalni pripravljenosti za Tour," je zaključil športni direktor Luke Mezgeca pri avstralski ekipi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 15:40 20.oktober 2023.

    Naj po pravici pove, da se cela karavana boji naših kolesarjev in že mečejo polena, kaj se briga za člana druge ekipe, naj poskrbi za svoje kolesarje!

  • Idioti 12:05 20.oktober 2023.

    A ni Pantani brisan iz vseh evidenc rezultatov ? Zakaj še omenjate drogeraša ? Zakaj potem še ne Armstronga ?

Sorodne novice