Šport > Kolesarstvo
15137 ogledov

"V kolesarstvu bom vztrajal le, če ..."

Primož Roglič Profimedia
Slovenski kolesarski as: "Čutim neko odgovornost, da poizkusim osvojiti tudi Tour."

Primož Roglič je na prireditvi Festival dello Sport v Trentu spregovoril tudi o svoji prihodnosti. Konec meseca bo dopolnil 34 let, a o koncu kariere ne razmišlja: "Kolesariti sem začel zelo pozno, zato let niti ne štejem. Ko imaš priložnost, da izpolniš svoje sanje, to počneš kolikor dolgo pač to zmoreš," je na eno izmed vprašanj v uro dolgem pogovoru s 300 gosti odgovoril slovenski kolesarski as.

"V kolesarstvu bom vztrajal le, če bom v njem užival. To trenutno počnem, uživam v tem, kaj pomenim v svetu kolesarstva. Ko bo prišel čas, da bom začel razmišljati o drugih stvareh v življenju, bom prepustil mesto mlajšim, ki prihajajo zelo hitro," je še dodal Zasavec, njegove besede so povzeli pri Cyclingnews.com.

V pravkar končani sezoni je zmagal na vseh dirkah na katerih je nastopil, izjema je bila le Vuelta, kjer je osvojil tretje mesto in ob treh skupnih zmagah še četrtič stopil na zmagovalni oder po koncu španske pentlje. Največji uspeh pa je za Rogliča v letu 2023 predstavljala osvojitev rožnate majice na Giru. 

Sam pravi, da so težki trenutki na dirkah pravzaprav ključ do uspeha, še zlasti na tritedenskih dirkah. Na dirki po Italiji je takšna bila 16. etapa, ko je na zadnjem vzponu izgubil stik z Joãom Almeido in Geraintom Thomasom. Do cilja je trpel in na koncu izgubil le 25 sekund.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Etapo do Monte Bondoneja sem končal kot tretji, rezultat pa je bil zame osebna zmaga. Tistega dne nisem imel pravih nog. A pri tritedenskih dirkah ne gre vedno le za zmage. Gre za to, da v nekaterih trenutkih daš nekaj več od sebe. To sem storil v etapi do Bondoneja, zaradi tega sem se lahko v naslednjih etapah tudi boril za skupno zmago."

Do nje je prišel na gorskem kronometru na Višarjah, ki mu bo vedno ostal v spominu. Mnogi so se ob njegovem zmagoslavlju spomnili na težke trenutke, ki jih je v podobni etapi leta 2020 doživel na Touru, ko ga je v lovu na skupno zmago v predzadnji etapi prehitel Tadej Pogačar.

"Takrat je bilo zelo težko, saj sem se v etapo podal z namenom, da potrdim zmago. A če zdaj pogledam nazaj, sem lahko zadovoljen, saj sem kasneje osvojil številne dirke. Morda bi takrat osvojil Tour, a potem kasneje ne bi zmagoval  na ostalih preizkušnjah. Tour 2020 mi je tako dal veliko. Vedno je odvisno od tega, kako gledaš na reči v življenju. Lahko si razočaran, a vselej je iz takšnih situacij potrebno vzeti pozitivne stvari in se usmeriti v prihodnost. Vselej lahko ustvarimo svojo prihodnost."

V letu 2024 bo kolesaril za moštvo Bora-Hansgrohe. "Vemo, kaj mi še manjka," je že po zmagi na Giru sicer dejal in tako namignil, da bo zapustil Jumbo-Vismo, kjer je vlogo prvega kapetana na Touru zdaj že nekaj časa rezervirana za Jonasa Vingegaarda.

"Ne bom rekel, da je Tour obsesija. V svoji karieri sem prišel do veliko zmag, tudi če bi kariero zaključil zdaj, sem lahko izjemno ponosen na doseženo. A čutim neko odgovornost, da poizkusim osvojiti tudi Tour, da poskusim narediti vse za zmago, da ne občutim obžalovanja, ker nisem sodeloval v boju.”

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • www 06:56 18.oktober 2023.

    ne uživa v kolesarjenju ampak v tem, kaj pomeni. egotrip torej.

Sorodne novice