Šport > Kolesarstvo
17774 ogledov

Čudež na Svetih Višarjah! Roglič z vožnjo življenja osvojil Giro!

Primož Roglič Giro Višarje kronometer Reševalni pas/Twitter
Vzpon na Svete Višarje je odločil letošnjo borbo za rožnato majico. Na 18,6 kilometrov dolgem kronometru je 7,3 kilometre dolg vzpon (12-odstotni naklon) odločil boj za skupno zmago med Thomasom in Rogličem. Kisovčan je za 40 sekund premagal Thomasa in za 14 sekund dobil skupni seštevek!

Direktor dirke po Italiji Mauro Vegni je imel sanje, da bo spektakularni kronometer v 20. etapi z vzponom na Svete Višarje odločal o zmagovalcu v boju za rožnato majico na letošnjem Giru. In sanje so se mu uresničile. Valižan Geraint Thomas, naš Primož Roglič in Portugalec Joao Almeida so se namreč na omenjenem kronometru, ko se v zadnjih desetih kilometrih premagali kar 1050 višinskih metrov, udarili za skupno zmago.

Tako kot Vegniju, so se sanje uresničile tudi vsem ljubiteljem kolesarstva. Na 7,3-kilometrskem vzponu s kar 12-odstotnim naklonom je kolesar ekipe Ineos Grenadiers Thomas branil vsega 26 sekund prednosti pred Jumbo-Vismin Rogličem, z vožnjo svoje kariere pa se je v boj za skupno zmago želel vključiti tudi UAE-jev Almeida, ki za Valižanom zaostajal za 59 sekund.

Trasa 20. etape Gira | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Odločilni kronometer se je nestrpno pričakovalo, vse odkar so postavljalci prog razkrili traso letošnje dirke po Italiji. Vedelo se je namreč, da če ne bodo razlike med najboljšimi prevelike, da bodo ravno Svete Višarje dale odgovor na to, kdo bo rožnato majico pripeljal na ulice Rima.

Kolesarje je v prvih 11 kilometrih čakal precej razgiban teren, preden so zavili proti Svetim Višarijam in tik pred vzponom celo zamenjali kolo, saj je bil klanec prezahteven za kronometrsko kolo. Gre za brutalno zahteven vzpon, ki se vije skozi gozd na ozkih betonskih cestah s številnimi zavoji. Prvih 5 kilometrov vzpona ima povprečen naklon kar 15 %, medtem ko po izhodu iz gozda naklon pade na 4 %, preden kolesarje pričaka znova brutalen zaključek. Kilometer in pol pred ciljem se cesta postavi skorajda navpično z 22-odstotnim naklonom, nato pade na 8 %, medtem ko se v zadnjih 150 metrih ponovno povzpne na 15 %.

Trasa 20. etape Gira | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Gorski kronometer na predzadnji dan velike tritedenske dirke je sicer močno zaznamoval kariero našega Primoža Rogliča. Zadnji takšen preizkus na Grand Tourih je bil namreč na sporedu leta 2020, ko se je pričakovalo, da bo Roglič potrdil skupno zmago na dirki po Franciji, a je njegovemu mlademu rojaku Tadeju Pogačarju uspelo nekaj nemogočega, saj je Rogliča premagal za skoraj dve minuti, obenem pa je pred zadnjo etapo prevzel tudi rumeno majico vodilnega. Letos je bil v Pogačarjevi vlogi Roglič, ki je z drugega mesta v skupnem seštevku lovil zaostanek 26 sekund za Thomasom. Tokrat je imela pravljica za Primoža srečen konec.

Preizkušnjo je ob 11:30 odprl zadnji kolesar skupnega seštevka Nicolas Dalla Valle, medtem ko se je vodilni Geraint Thomas kot zadnji pognal s startne rampe ob 17:14. Roglič je startal tri minute pred Thomasom, Almeida pa tri minute pred Rogličem.

Kolesarje so na poti pričakala tudi tri merjenja vmesnega časa. Prvo je bilo postavljeno po 10,8 kilometrih, tik pred začetkom vzpona. Drugo in tretje merjenje vmesnega časa pa je pričakalo kolesarje med zaključnim vzponom, po 15,3 in 17,8 kilometrih.

 

Potek etape:

Ob 11:30 se je s startne rampe podal Nicolas Dalla Valle, ki je odprl današnji kronometer. Izmed kolesarjev v prvih dveh skupinah je zelo dober čas postavil Thomas Champion, ki je ciljno črto prečkal po 48 minutah in 16 sekundah. Potem ko so se številni kolesarji močno približali Championu, a niso uspeli premagati njegovega časa, pa je naravnost fantastičen nastop uspel komaj 21-letnemu Američanu Matthewu Riccitellu, ki je s časom 46:19 za skoraj dve minuti izboljšal čas Championa.

O tem, kako je mladi Američan odskočil od konkurence, najbolje priča dejstvo, da po dveh skupinah kolesarjev drugouvrščenega Championa od devetega Thomasa Gloaga ločilo vsega 32 sekund, medtem ko je imel vodilni Riccitello pred Championom kar minuto in 57 sekund prednosti.

Ob 16:05 se je na progo podal Bob Jungels ter tako odprl skupino najboljših 40 kolesarjev skupnega seštevka. Čeprav je imel Jay Vine ob merjenjih vmesnih časov veliko prednost, se je ta proti cilju vse bolj topila. Na koncu je le uspel prevzeti vodstvo, pred Riccitellom so mu ostale tri sekunde prednosti. Toda Vine se ni dolgo zadržal na vodilni poziciji, saj je Američan Brandon McNulty postavil izjemen čas 45:30 ter svojega moštvenega kolega prehitel za kar 46 sekund.

Na progo so se malo po peti uri podali tudi vsi trije vodilni kolesarji dirke, medtem pa je zvesti Rogličev pomočnik Sepp Kuss postavil nov najhitrejši čas. Svojega rojaka McNultyja je premagal za dve sekundi in najavil odličen dan za Jumbo-Vismo.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Joao Almeida je nato postavil nov najhitrejši čas na prvem merjenju vmesnega časa, a ga je nemudoma izboljšal Primož Roglič. Thomas je do merjenja prvega vmesnega časa izgubil dve sekundi proti Rogliču. Omenjeni sekundi je po ravnini zelo hitri Thomas najverjetneje izgubil pri menjavi kolesa, ko si je za razliko od Rogliča vzel tudi čas, da si je zamenjal čelado.

Nato pa je na vzponu Valižan začel izgubljati proti Rogliču. GPS je pokazal, da naj bi imel že takoj po začetku vzpona štiri sekunde zaostanka, skupno je imel tako še 22 sekund prednosti. Roglič je nato vztrajno topil Valižanovo prednost, ki naj bi bil po približno tretjini vzpona sedem sekund počasnejši od Slovenca, ostalo mu je še 19 sekund prednosti.

Na vrsto je prišlo drugo merjenje vmesnega časa. Joao Almeida si je tu deli prvo mesto s Kussom in Damianom Carusom. Medtem ko je v cilju Kussa za šest sekund premagal Thibaut Pinot, je Roglič pri drugem vmesnem času za kar 32 sekund izboljšal čas do takrat vodilne trojice! Thomas je zaostajal že za 16 sekund.

Nato pa katastrofa (video)! Primož je zadel ob eno izmed lukenj na cesti, zaradi česar se mu je snela veriga s kolesa, preden jo je namestil nazaj, pa je izgubil veliko časa. Zdelo se je, da so sanje o zmagi na Giru splavale po vodi ter da bo imel še naprej neporavnane račune z dvajsetimi etapami velikih tritedenskih dirk.

Primož Roglič | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

V cilju je nato najprej prevzel vodstvo Caruso, ki je za štiri sekunde izboljšal čas Pinota, a je nato njegov čas še za 13 sekund izboljšal Almeida. Čakalo se je na prihod Primoža Rogliča ...

In nato čudež na Svetih Višarjah! Roglič je kljub vsem tehničnim težavam v cilju prevzel vodstvo z 42 sekundami prednosti pred Almeido, medtem ko so GPS podatki javljali, da se Thomasov zaostanek povečuje in je že večji od pol minute. V cilj je prišel v z zaostankom 40 sekund!

PRIMOŽ ROGLIČ JE DOBIL GIRO S 14 SEKUNDAMI PREDNOSTI PRED THOMASOM!

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

 

* Izidi, 20. etapa (Trbiž - Svete Višarje, kronometer, 18,6 km):
 1. Primož Roglič (Slo/ Jumbo-Visma)         44:23
 2. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)   + 0:40
 3. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)           0:42
 4. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-Victorious)   0:55
 5. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)          0:59
 6. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)               1:05
 7. Brandon McNulty (ZDA/UAE Emirates)        1:07
 8. Thymen Arensman (Niz/Ineos Granadiers)    1:18
 9. Andreas Leknessund (Nor/DSM)              1:49
10. Jay Vine (Avs/UAE Emirates)               1:53

- skupno:
 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)              82:40:36
 2. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)         +  0:14
 3. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)                  1:15
 4. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-Victorious)          4:40
 5. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                 5:43
 6. Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadiers)           6:05
 7. Eddie Dunbar (Irs/Jayco-AIUla)                   7:30
 8. Andreas Leknessund (Nor/DSM)                     7:31
 9. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)               7:46
10. Laurens de Plus (Bel/Ineos Grenadiers)           9:08

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • jakec1575 22:48 27.maj 2023.

    Nisem mislil, da se bo kdaj po hudih padcih pobral. In se je. In je se mocnejsi. Filmsko. Nadrealisticno. Sampion.

  • Avatar pantani
    pantani 20:27 27.maj 2023.

    Kot sem napovedal,ga bo na Višarjih slekel,bravoooo Primooož, moj poklon!!!

  • Ender3 19:09 27.maj 2023.

    Prenaša padce in poškodbe in se znova in znova pobere in dokazuje tudi svojo psihično moč in motivacijo.

Sorodne novice