Šport > Kolesarstvo
12152 ogledov

O zmagovalcu etape odločali milimetri, Rogliču šlo vse po načrtih

Sprint glavnine na 17. etapi Gira Profimedia
Po fotofinišu etapna zmaga Daineseju, Thomas ostaja v rožnatem, Roglič povsem mirno in brez težav preživel dan pred odločilnimi tremi etapami.

Italijanski sprinter Alberto Dainese (Team DSM) je zmagovalec 17. etape dirke po Italiji, potem ko je v igri milimetrov dobil sprint glavnine pred rojakom Jonathanom Milanom (Bahrain Victorious) in Avstralcem Michaelom Matthewsom (Jayco AlUla).

Etapo je sicer popestrila četverica ubežnikov, ki je napadla po samem startu. Senne Leysen, Charlie Quarterman, Diego Sevilla in Thomas Champion so si privozili vsega tri minute prednosti, preden je glavnina vzela stvari v svoje roke. Izmed ubežnikov je bil še najbolj nevaren Leysen, ki se je znotraj zadnjih 25 kilometrov znebil svojih sopotnikov, a vseeno ni imel možnosti proti moči sprinterskih ekip. Ujet je bil 5 kilometrov pred ciljem, preden so se sprinterji v sprintu glavnine udarili za etapno zmago.

Prvi je iz igre izpadel legendarni Mark Cavendish, ki ga na njegovem zadnjem Giru v karieri ekipa Astana ni uspela pripeljati v ospredje. Nato je z zelo zgodnjim sprintom poizkusil Matthews, ki je uspel vse ostale sprinterje zadržati za sabo praktično do ciljne črte, kjer sta vsak po eni strani mimo njega švignila oba Italijana. Fotofiniš je nato pokazal, da je Dainese uspel premagati nosilca ciklamične majice za drugo etapno zmago na Giru v svoji karieri.

Alberto Dainese | Avtor: Profimedia Profimedia

"V zadnjih petih dneh sem bil bolan, imel sem želodčne težave, pa tudi težave z dihanjem. Danes je bil prvi dan, ko sem se počutil v redu, približno 80-odstotno, in zmagati po takšnih težavah je noro. Zelo sem vesel in ne morem se dovolj zahvaliti ekipi, da me je obdržala na dirki in motivirala za to. Na koncu sem posegel zelo globoko, bil povsem na meji svojih moči, Milan je prihajal iz ozadja, nisem vedel, ali sem res zmagal. Na srečo pa je vendarle ostalo še nekaj prednosti," je po zmagi dejal Italijan.

V času glavnine so ciljno črto prečkali tudi vsi največji favoriti za skupno zmago, tako da se skupni seštevek pri vrhu ni spremenil. V rožnatem še naprej ostaja Geraint Thomas, ki ima 18 sekund prednosti pred Joaom Almeido (UAE Team Emirates) in 29 sekund pred našim Primožem Rogličem (Jumbo-Visma). Vsi ostali kolesarji zaostajajo že za skoraj tri minute in več.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Etapa se je tako končala po željah našega šampiona Rogliča, ki si je na sprinterski etapi zagotovo postavil za cilj, da zgolj mirno prikolesari v cilj, brez kakšnih pretresov. Šlo je namreč za še eno tipično etapo, na kateri se dirke ne da dobiti, a se jo z zgolj eno napako lahko izgubi. Za Primožem, ki je povsem ravninsko 197 kilometrov dolgo etapo končal na 45. mestu, je tako dan, ko je lahko malce počival ter celil svoje poškodbe, katere še vedno čuti po padcu iz prejšnjega tedna.

Roglič se tako lahko po eni mirni in nepretresljivi etapi v miru osredotoči na odločilne tri dni. Od četrtka do sobote bosta namreč najprej na vrsti dve etapi z zahtevnima zaključnima vzponoma na Val di Zoldo in Tre Cime di Lavaredo ter nato v soboto še gorski kronometer na Svete Višarje, ki bo dal novega zmagovalca dirke po Italiji.

 

* Izidi, 17. etapa (Pergine Valsugana - Caorle, 197 km:
 1. Alberto Dainese (Ita/DSM)                            4:26:08
 2. Jonathan Milan (Ita/Bahrain-Victorious)
 3. Michael Matthews (Jayco-AlUla)
 4. Nicolo Bonifazio (Ita/Intermarche-Circus-Wanty)
 5. Simone Consonni (Ita/Cofidis)
 6. Fernando Gaviria (Kol/Movistar)
 7. Andrea Pasqualon (Ita/Bahrain-Victorious)
 8. Alex Kirsch (Luk/Trek-Segafredo)
 9. Stefano Oldani (Ita/Alpecin-Deceuninck)
10. Pascal Ackermann (Nem/UAE Emirates)
...
45. Primož Roglič (Slo/Jubo-Visma)                   vsi isti čas

- skupno:
 1. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)  71:53:48
 2. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)         +  0:18
 3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)            0:29
 4. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-Victorious)    2:50
 5. Eddie Dunbar (Irs/Jayco-AIUla)             3:03
 6. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)         3:20
 7. Bruno Armirail (Fra/Groupama-FDJ)          3:22
 8. Andreas Leknessund (Nor/DSM)               3:30
 9. Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadiers)     4:09
10. Laurens de Plus (Bel/Ineos Grenadiers)     4:32

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice