Šport > Kolesarstvo
5627 ogledov

Roglič imel vse pod kontrolo, a zdi se, da ni želel rožnate majice

Geraint Thomas Profimedia
V zelo skrajšani etapi se je pričakovalo boj najboljših, a je Primož Roglič le držal tempo ekipe Ineos Grenadiers.

Trinajsto etapo so organizatorji morali precej skrajšati, saj so kolesarjem znova grozile slabe vremenske razmere, namesto na 199 kilometrov dolgi razdalji so se kolesarji pomerili le na 74,5 kilometrov dolgi trasi. Zaradi precej krajše etape je bilo za pričakovati, da bo 'pokalo' že na zeačetku preizkušnje, ki se je za povrh vsega začela še s težkim vzponom na Croix de Coeur.

Pri Ineos Grenadiers so sprva poskušali čim bolj umiriti etapo, njihov kapetan Geraint Thomas je v etapo vstopil z dvema sekundama prednosti pred Primožem Rogličem, zato so hitro dovolili pobeg večjega števila kolesarjev. A med ubežniki so bili tudi nekateri 'nevarni' kolesarji, predvsem v skupnem seštevku 12. Hugh Carthy, zato so tudi pri otoški ekipi morali naviti ritem. Glavnina se je zato hitro redčila, ubežniki pa so bili ujeti.

Sledil je nov napad. Skočil je Jefferson Cepeda, ki se mu je kasneje priključilo še pet kolesarjev. Sestava ubežnikov, med njimi je bil ob svojem zadnjem nastopu na Giru tudi francoski as Thibaut Pinot, je tokrat zadovoljila skupino favoritov. V njej je na oko ostalo le še okoli 30 kolesarjev.

Na čelu je ritem narekoval Laurens De Plus, poleg njega je bil le še en Thomasov pomočnik - Thymen Arensman. V precej močnejši zasedbi so kolesarili člani moštva Jumbo Visma.

Začelo je deževati, kar je pomenilo, da bodo spusti znova zelo težki in nevarni.

Pinot je v ospredju močneje stopil na pedala in se otresel dveh tekmecev, sledili so mu Derek Gee, Cepeda in Einer Rubio. Prednost je na vrhu Croix de Coeurja znašala skoraj dve minuti.

Thibaut Pinot | Avtor: Profimedia Profimedia

Na spustu se je ubežnikom pridružil Valentin Paret-Peintre, skupini z rožnato majico, ki se je po pričakovanju spuščala zelo previdno, pa Thomasov pomočnik Ben Swift.

Obe skupini sta brez težav spustila v dolino in zapeljali na precej boljše cestišče. Razlika je znašala okoli tri minute in 50 sekund. Pinot je sicer etapo začel s 4:48 zaostanka za rožnato majico. Do cilja je bilo še 37 kilometrov. 

Na ravnini je kamera ujela Rogliča, ki se je očitno dobro počutil, moštvene kolege je ob kratkem pogovoru večkrat spravil v smeh. Glavnina je za minuto zmanjšala razliko, pred vzponom do Crans Montane se je spustila pod tri minute. Pred ubežniki je bilo še 13 kilometrov.

Kilometer kasneje je napadel Pinot, sledil mu je le Cepeda, z nekaj težavami tudi Rubio. V ozadju so se na začetku vzpona na čelo postavili kolesarji Ineosa, tempo je narekoval Swift.

Pinot se je večkrat poskušal otresti tekmecev, nato pa je skočil Cepeda, a tudi on neuspešno. V skupini z rožnato majico je bilo še vse zelo mirno, napadel je le Carthy. Pri Ineosu mu niso sledili.

Dva kilometra pred ciljem pa so se zganili pri moštvu Bahrain Victorious. Po pripravljenem napadu se je skušal oddaljiti Damiano Caruso, vendar si ni privozil prednosti. Glavnina se je povsem razredčila.

Medtem so za zmago obračunali Pinot, Cepeda in Rubio. Slednji je izkoristil neprestane dvoboje prvih dveh in na koncu odsprintal za zmago.

Einer Rubio | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjem kilometru je skušal skočiti tudi Thomas, Roglič pa se ga je vseskozi mirno držal. Izgledalo je, da je Slovenec močnejši, vendar nima namena, da bi prevzel rožnato majico ter s tem svoje kolege prisilil, da bi v naslednjih etapah kolesarili na čelu. To so pri Jumbo Vismi tako prepustili Ineosu. Glavna favorita sta ciljno črto prečkala kot deveti in deseti z istim časom (+1:35).

Med posamezniki je Thomas tako ohranil dve sekundi naskoka pred Rogličem, medtem ko Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates) še naprej zaostaja 22 sekund.

V soboto bo na sporedu 14. etapa od Sierra do Cassano Magnaga (194 km). Kolesarji bodo morali premagati en zahteven prelaz na Simplon (20,2 km/6,5 %), po vrhu pa bo do cilja še 138 km. Zaradi tega ni pričakovati sprememb v skupnem seštevku.

Da je Roglič nekoliko hranil moči, napasti bi moral tudi v protiveter, je menil tudi Thomas. "Pri Jumbo Vismi so izgleda zadovoljni s tem, da mi prepustijo majico do zadnjega tedna. Roglič je zdaj verjetno že na avtobusu, jaz pa imam kot vodilni še nekaj opravkov," je v prvem pogovoru za Eurosport med drugim dejal Valižan. 

  dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.