Šport > Kolesarstvo
23163 ogledov

Jumbo-Visma razkrila pravi razlog, zakaj Roglič v gorah ni napadel Thomasa

Rohan Dennis Profimedia
Petkova gorska etapa dirke po Italiji je minila precej mirno kar se tiče boja za skupni seštevek.

13. etapa dirke po Italiji, ki se je v petek končala z vzponom na Crans Montano, je razočarala vse kolesarske navdušence, ki so si obetali epski spopad Valižana Gerainta Thomas (Ineos Grenadiers) in našega Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) za rožnato majico.

Etapa je bila namreč kljub precejšnjim spremembam zaradi vremena na papirju daleč najzahtvenejša preizkušnja prvih dveh tednov dirkanja in mnogi so navdušeno pričakovali, kako bo pomešala karte v skupnem seštevku.

Na koncu pa smo resda bili priča zelo zanimivi etapi, a le kar se tiče boja med ubežniki za etapno zmago. Vsi favoriti z izjemo Hugha Carthyja, ki je s pogumnim napadom pridobil nekaj sekund, so med seboj obračunali le v zaključnem sprintu, tako da ni prišlo do večjih sprememb v skupnem seštevku.

Tudi Thomas in Roglič sta skupaj prečkala ciljno črto, tako da v skupnem seštevku Slovenec še naprej zaostaja za dve sekundi za nekdanjim zmagovalcem dirke po Franciji. Slednji je po koncu etape namignil, da kapetan nizozemske ekipe morda ni želel napasti, ker si Jumbo-Visma še ne želi bremena rožnate majice.

Rohan Dennis | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda po besedah enega boljših Rogličevih pomočnikov Rohana Dennisa temu ni bilo tako, temveč je bil razlog drugačne narave. Dobesedno "narave". Med vzponom na Crans Montano naj bi namreč pihal tako močan veter v prsa, da je preprečeval vse možne napade.

"Razlog je bil veter v prsa. Preprosto toliko lažje je sedeti za kolesom nekoga drugega. Če bi se "G" (Geraint Thomas op. p.), ali Primož, ali kdorkoli odločil za napad, bi bilo ostalim zelo lahko sedeti na njegovem zadku in mu slediti. Preprosto privarčuješ preveč energije na ta način, da bi se te nasprotnik lahko otresel," je pravi razlog za precen "nezanimivo" etapo pojasnil odlični Avstralec.

Dennis sicer sprva sploh ni bil načrtovan za dirko po Italiji, a je nato ob odpovedih Wilca Keldermana zaradi poškodbe ter Roberta Gesinka, Tobiasa Fossa in Josa van Emdena zaradi koronavirusa nepričakovano dobil priložnost, da znova dokaže svojo vrednost enega najboljših pomočnikov na svetu.

V prvem tednu se je še nekoliko lovil, potem ko seveda ni tempiral forme za dirko po Italiji, a je že v petek dokazal, da se lahko v gorah ponovno drži najboljših kolesarjev na svetu. V zadnjem tednu bo tako še kako pomembna okrepitev za Primoževe ambicije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • atamama 19:47 20.maj 2023.

    težka bo tudi med prvih 10 uvrstitev...

Sorodne novice