Šport > Kolesarstvo
16783 ogledov

Organizator omogočil Remcu nedovoljeno prednost, UCI grozi s kaznijo

Remco Evenepoel Reševalni pas/Twitter
Mednarodna kolesarska zveza želi kaznovati helikopterske prevoze na Giru, katerega je med drugim bil deležen tudi Remco Evenepoel.

Ker je bil prevoz do hotela za kolesarje na prvem gorskem cilju dirke po Italiji slabo organiziran, so se nekateri kolesarji po sedmi etapi v dolino odpeljali kar s helikopterjem. Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je pred osmo etapo preko sporočila za javnost opozorila kolesarje, da jih lahko doleti kazen.

Hotelski prevoz za profesionalne kolesarje po prvem velikem gorskem cilju na 106. Giru je sicer povzročil pravi kaos in kritike organizatorjev.

Za spust z več kot 2000 metrov visokega Gran Sassa so organizatorji ekipe napotili kar na žičnico. Po besedah kolesarjev pa tovrsten prevoz ni bil rezerviran le za profesionalce, ampak so ga lahko uporabljali tudi navijači, strežno osebje in spremljevalna ekipa Gira, kar je povzročilo veliko gnečo in kaos.

Druga možnost je bila, da bi kolesarji po več kot 200-kilometrski etapi v mrzlem vremenu sami odkolesarili v dolino ali pa se odpeljali z avtom, kar bi jim po predvidevanjih vzelo skoraj eno uro.

Ker so nekateri kolesarji zato sami odleteli v dolino s helikopterjem, je posredovala svetovna zveza Uci. Ta ostro obsoja uporabo helikopterjev, ker to vidi kot konkurenčno prednost za tekmovalce, ki je v nasprotju z načeli poštene igre in regulativnimi določbami za zagotavljanje enake obravnave pri prevozu ekip do njihovih hotelov.

Poleg tega je samovoljna uporaba helikopterskega prevoza v nasprotju s prizadevanji za zmanjšanje ogličnega odtisa, so še zapisali pri Uciju. Zato so pri svetovni zvezi že napovedali kazni, saj so potrdili, da bodo sprejeli potrebne ukrepe in sankcije, da bi zagotovili, da do takšne prakse v prihodnje ne bo več prihajalo.

Medtem pa je kar organizator Gira po poročanju belgijskih novinarjev svetovnemu prvaku Remcu Evenepoelu in njegovi ekipi Soudal-QuickStep ponudil polet s helikopterjem. Ekipa prvega favorita dirke je s helikopterjem od cilja do avtobusne postaje pet kilometrov od svojega hotela potrebovala vsega dobri dve minuti.

Ker so v helikopter lahko vzeli le pet tekmovalcev, je po besedah Eurosportove poročevalke s terena Hannah Walker omenjena peterica prišla do hotela skoraj dve uri pred ostalimi tremi kolesarji, ki niso imeli na voljo helikopterskega prevoza. Prav tako naj bi po njenih besedah na enak način transportirali tudi kolesarje ekipe Bahrain Victorious.

Na velikih dirkah je sicer običajno, da kolesarje, ki sodelujejo na slovesnostih za uvrstitev na stopničke, v dolino odpeljejo s helikopterjem, saj morajo dlje kot drugi ostati v ciljnem prostoru. Evenepoelu pa se v petek ni bilo treba udeležiti slovesne podelitve za najboljše v etapi, saj je bil četrti, mesto pred slovenskim asom Primožem Rogličem, in ni trenutno nosilec nobene izmed majic.

Preberite še anekdoto, kako je ena izmed najmočnejših ekip izpustila priložnost, da bi podpisala Primoža Rogliča.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice