Šport > Kolesarstvo
5613 ogledov

Evenepoel izgubil rožnato majico

Primož Roglič Profimedia
Roglič in Evenepoel nazadovala v skupni razvrstitvi, razlika med njima ostaja enaka.

Četrta etapa, ki je prvič na dirki vsebovala nekoliko daljše klance, je na papirju ponujala zanimiv obračun med Primožem Rogličem in Remcom Evenepoelom, ki je pred slovenskim asom imel 44 sekund naskoka v skupni razvrstitvi. Med njima se je nahajal le še Joao Almeida (+0:32).

Prav Portugalec, ki je sicer padel v prejšnji etapi, se je presenetljivo hitro znašel v težavah na prvem kategoriziranem vzponu in po razbitju glavnine ostal na napačnem koncu peletona. Pri UAE so mu v pomoč poslali tri moštvene kolege, ki so Almeido skušali vrniti med najboljše, kjer sta vozila tudi Evenepoel in Roglič. Slednji je že ostal brez pomočnikov Rohana Dennisa in Sama Oomena. 

V ospredju se je sicer odlepila sedmerica kolesarjev. Glavnina okoli rožnate majice je naposled ocenila, da je v begu ustrezno število ubežnikov ter tudi primerni kolesarji in je precej upočasnila tempo. To je omogočilo tudi Almeidi, da se je pridružil preostalim favoritom.

Enainosemdeset kilomerov pred ciljem je razlika znašala že štiri minute. V naslednih kilometrtih je postajalo vse bolj očitno, da so se pri ekipi Soudal–Quick-Step odločili prepustiti rožnato majico, ki jo tako v naslednjih etapah ne bo potrebno braniti, kolesarji omenjenega moštva pa naj bi tako prihranili moči za pomembnejše boje in etape.

Virtualno se je v rožnati majici tako znašel Norvežan Andreas Leknessund (Team DSM).

Andreas Leknessund | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg njega so kolesarili še Vincenzo Albanese, Aurélien Paret-Peintre, Warren Barguil, Amanuel Ghebregzabhier, Nicola Conci in Toms Skujinš. Sedmerica je imela pred zadnjimi 30 kilometri skoraj šest minut naskoka.

Pred zadnjim vzponom na Colle Molella je razlika znašala še štiri minute in pol, v ozadju so se v ospredje postavili kolesarji iz ekip, ki vsebujejo favorite za skupno zmago.

Sedmerica se je na začetku klanca še vozila skupaj, nakloni še niso bili dovolj strmi za prave napade, nato pa je sedem kilometrov pred ciljem skočil Conci. Peterica ga je uspela ujeti, odpadel je Barguil, nato pa je svoj trud hitro plačal tudi Conci.

Skupina favoritov se je približala na tri minute, Roglič je kolesaril za kolesom Evenepoela. Na čelo so se postavili člani ekipe Ineos Grenadiers. 

Pet kilometrov pred ciljem so bili v ospredju Leknessund, Paret-Peintre (AG2R Citroen) in Ghebregzabhier, slednji je zaostal kilometer kasneje, ko je Norvežan močneje pritisnil na pedala. Preostala dva kolesarja sta po krajšem spustu obračunala za etapno zmago, močnejši je bil Paret-Peintre.

Tretje mesto je 57 sekundami zaostanka zasedel Latvijec Skujinš.

Skupina najboljših je zaostala še dobro minuto več (+2:01). 

Evenepoel, ki je v cilj prišel v isti skupni kot Roglič, je tako izgubil rožnato majico, to je prevzel Leknessund. Ta je postal šele drugi Norvežan v rožnatem v zgodovini Gira.

Leknessud ima zdaj 28 sekund prednosti pred Evenepoelom, še dve sekundi več zaostaja Paret Peintre, četrti je Almeida z minuto zaostanka, peti pa Roglič s +1:12.

Andreas Leknessund | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 2
  • Avatar pantani
    pantani 19:36 09.maj 2023.

    Vse po planu!!!

  • Avatar Zoran
    StarMačk 19:20 09.maj 2023.

    Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima...

Sorodne novice