Šport > Kolesarstvo
2174 ogledov

Remco in Roglič neposredno obračunala v boju za sekunde

Michael Matthews Profimedia
Matthewsu zmaga v sprintu precej okrnjene glavnine, nosilec rožnate majice Evenepoel proti Rogliču pridobil dodatno sekundo.

Avstralec Michael Matthews (Jayco-AlUla) je zmagovalec tretje etape dirke po Italiji. V sprintu rahlo navkreber je na ulicah Melfija premagal Danca Madsa Pedersena (Trek-Segafredo) in Avstralca Kadena Groves (Alpecin-Deceuninck).

Slovenec Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v etapi zasedel sedmo mesto s časom zmagovalca, proti večini ostalih največjih nasprotnikov pa je pridobil dve bonusni sekundi, kateri je z drugim mestom osvojil na enem izmed vmesnih sprintov, a je izgubil sekundo proti nosilcu rožnate majice Remcu Evenepoelu (Soudal-QuickStep), ki je v neposrednem obračunu za bonusne sekunde premagal Zasavca.

Mladi Belgijec je sicer etapo končal na 15. mestu, a je v skupnem seštevku vseeno povečal svojo prednost proti najbližjim zasledovalcem. Na drugo mesto se je prebil Joao Almeida (UAE Team Emirates), ki po novem zaostaja 32 sekund, medtem ko se je naš Roglič s petega povzpel na tretje mesto, na katerem zdaj za Evenepoelom zaostaja za 44 sekund.

Zaradi dveh bonifikacijskih sekund je Roglič prehitel četrtega Stefana Künga (Groupama-FDJ), ki zdaj zaostaja za 46 sekund, ter do danes drugouvrščenega Filippa Ganno (Ineos Grenadiers), ki je danes na 154. mestu zaostal za več kot 15 minut. Drugi veliki poraženec dneva pa je bil Američan Brandon McNulty, ki bi moral biti eden izmed kapetanov ekipe UAE Team Emirates in je po prvih dveh etapah zasedal deveto mesto, a je danes na 89. mestu zaostal za skoraj pet minut. Drugih večjih sprememb pri vrhu ni bilo.

Tretjo najdaljšo etapo letošnjega Gira, ki je v 213 kilometrih od Vasta do Melfija postregla s skorajda povsem položnim terenom v prvih 173 kilometrih, sta v zadnjih štiridesetih kilometrih popestrila vzpona tretje in četrte kategorije ter sprint za bonusne sekunde vsega 10 kilometrov pred ciljem. Zadnji kilometer je bil rahlo navkreber, tako da se je pričakoval obračun sprinterjev, ki bi "preživeli" oba zahtevna vzpona.

Profil 3. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Do zadnjih 40 kilometrov smo bili tako priča precej nezanimivemu dogajanju, saj sta bila v begu le dva kolesarja ekipe Corratec-Sella Italia Aleksander Koničev in Veljko Stojnić, ki sta si privozila prednost sedmih minut, a so imele ekipe največjih favoritov dogajanje ves čas pod nadzorom.

Izmed omenjene dvojice se je še najdlje upiral Stojnić, katerega je glavnina ujela nekje na sredi prvega izmed obeh vzponov. Slednji se je izkazal za prezahtevnega za čistokrvne sprinterje, kot sta recimo Mark Cavendish in nedeljski zmagovalec Jonathan Milan, medtem ko je stik izgubil tudi eden prvih favoritov etape Magnus Cort Nielsen.

Tik pod vrhom se je za napad odločil Thibaut Pinot, ki je prvi prečkal gorski cilj, s čimer si je vsaj za naslednjo etapo privozil pikčasto majico za najboljšega hribolazca.

Drugi izmed obeh kategoriziranih vzponov je bil manj dramatičen, za nekaj razburjenja je poskrbel le prvi favorit etape Pedersen, ki je tik pod vrhom izgubil priključek z najboljšimi, a jih je nato ujel na spustu.

10 kilometrov pred ciljem pa je bil na vrsti sprint za bonusne sekunde. Čeprav je Jumbo-Visma pripravila odlično izhodišče Rogliču, slednji na koncu ni mogel streti Evenepoela, ki si je privozil tri bonusne sekunde, Roglič pa se je moral zadovoljiti z dvema.

Ekipi Trek-Segafredi in Jayco AlUla sta v zadnjih kilometrih privozili najboljše možno izhodišče svojima favoritoma, v zelo dolgem zaključnem sprintu rahlo navkreber pa je Matthews premagal vidno izčrpanega Pedersena. Glavni "zlikovec" nedeljske etape Kaden Groves je etapo zaključil na tretjem mestu.

* Izidi, 3. etapa:
 1. Michael Matthews (Avs/Jayco AlUla)                  5:01:41
 2. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)
 3. Kaden Groves (Avs/Alpecin Deucinck)
 4. Vincenzo Albanese (Ita/EOLO Kometa)
 5. Stefano Oldani (Alpecin Deucinck)
 6. Sven Erik Bystroem (Nor/Intermarche-Circus-Wanty)
 7. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
 8. Simone Velasco (Ita/Astana)
 9. Toms Skujinš (Lat/Trek-Segafredo)
10. Andrea Vendrame (Ita/AG2r Citroen)                 isti čas

- skupni seštevek:
 1. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-Quick Step)             5:16:29
 2. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)                        0:32
 3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        0:44
 4. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ)                         0:46
 5. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                  0:58
 6. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)              isti čas
 7. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)              1:02
 8. Michael Matthews (Avs/Jayco AlUla)                 isti čas
 9. Jay Vine (Avs/UAE Emirates)                            1:08
10. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)                     1:18

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice