Šport > Kolesarstvo
4846 ogledov

Šok za Primoža Rogliča! Štiri dni pred začetkom Gira udarila grozna novica!

Primož Roglič in Rohan Dennis Profimedia
Nesreča na velikih tritedenskih dirkah še naprej spremlja Primoža Rogliča. Vsega štiri dni pred začetkom dirke po Italiji je v Jumbo-Vismi izbruhnil covid-19, zaradi katerega bo Zasavec ostal vsaj brez dveh ključnih pomočnikov.

Kolesarska ekipa Jumbo-Visma je za prihajajočo dirko po Italiji ostala brez dveh pomembnih pomočnikov za slovenskega asa Primoža Rogliča. Zaradi izbruha covida-19 v nizozemski ekipi sta brez mesta med osmerico ostala dva izjemno pomembna člena, Nizozemec Robert Gesink in Norvežan Tobias Foss, je nizozemsko moštvo sporočilo na Twitterju.

"Na žalost je covid znova udaril. Poleg Wilca Keldermana bomo za dirko po Italiji morali zamenjati tudi Tobiasa Fossa in Roberta Gesinka. Jos van Emden in Rohan Dennis bosta njuni zamenjavi," je ekipa sporočila preko socialnih omrežij.

Giro se bo sicer začel že v soboto s posamično vožnjo na čas. Na trasi med Fossacesio in Ortono (19,6 km) bo eden izmed favoritov tudi 33-letni Roglič, ki bo na italijanski pentlji lovil skupno zmago, prvo na dirki po Italiji ter še četrto na velikih tritedenskih dirkah.

Kisovčan je sicer med letoma 2019 in 2021 trikrat osvojil dirko po Španiji, na stopničkah pa je v skupnem seštevku stal še na dirki po Franciji, ko je bil leta 2020 drugi za rojakom Tadejem Pogačarjem, ter na dirki po Italiji leta 2019, ko je v lovu na rožnato majico zasedel tretje mesto za Ekvadorcem Richardom Carapazom in Italijanom Vincenzom Nibalijem.

Nibali Carapaz Roglič Giro | Avtor: Epa Epa

V novem boju za skupno zmago pa je v torek, vsega štiri dni pred začetkom dirke, ostal brez dveh pomembnih pomočnikov. Že pred časom je po grdem padcu in poškodbi na dirki Tirreno-Adriatico odpadel Nizozemec Wilco Kelderman, ki ga je zamenjal Američan Sepp Kuss, ki je sicer odličen kolesar, a ostaja vprašanje, kako dobro je trenutno pripravljen, saj dirka po Italiji ni bila na njegovem tekmovalnem koledarju. Zdaj pa bosta na Giru namesto Gesinka in Fossa nastopila Nizozemec Jos van Emden in Avstralec Rohan Dennis.

Foss in Gesink sta sicer predčasno zaključila nedavno končano dirko po Romandiji, ko ju je ekipa umaknila s startne liste pred začetkom četrte etape z obrazložitvijo, da sta se zbudila z manjšimi zdravstvenimi težavami ter se z mislimi na Giro odločila izpustiti zaključek dirke. Toda želje po hitrem okrevanju se niso uresničile, saj bo Roglič ostal brez obeh zvestih pomočnikov, izmed katerih je bil Gesink prisoten ter eden ključnih členov pri vseh treh Rogličevih zmagah na Vuelti.

Primož Roglič, zmaga na Vuelti | Avtor: Profimedia Profimedia

Dennis, nekdanji svetovni prvak v kronometru, bo tako v ekipi prevzel vlogo aktualnega prvaka v tej panogi Fossa, saj sta oba odlična kronometrista, ki pa se dobro znajdeta tudi v gorah na najtežjih terenih, medtem ko bo Van Emden, še en odličen kronometrist, skušal nadomestiti Gesinkove izkušnje na tritedenskih dirkah in bo imel pomembno vlogo pri narekovanju tempa na čelu glavnine na položnejših odsekih.

Ob Kussu, Van Emdnu in Dennisu bodo ob Rogliču na Giru nastopili še njegov rojak Jan Tratnik, Italijan Edoardo Affini, Nemec Michel Hessmann ter Nizozemec Koen Bouwman.

Koronavirus pa ni oklestil zgolj Jumbo-Visme, saj bo zaradi okužbe brez nastopa ostal tudi eden glavnih favoritov dirke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • smoljo 11:41 03.maj 2023.

    A še nebodo nehali s tem covidom ....na vseh področjih...

Sorodne novice