Šport
19885 ogledov

Kakšna okrepitev! K Rogliču se seli eden najbolj iskanih kolesarjev

Matteo Jorgenson Profimedia
Zvezdniški ekipi Jumbo-Visme naj bi se pridružil eden najbolj talentiranih kolesarjev na svetu, Američan Matteo Jorgenson, ki je med drugim zavrnil tudi ponudbo ekipe UAE Team Emirates.

Jumbo-Visma naj bi bila v prihodnje še močnejša! Potem ko že ima v svojih vrstah v Primožu Rogliču in Jonasu Vingegaardu dva velika favorita za vsako izmed treh slovitih tritedenskih preizkušenj, si je v zadnjih letih uspela zgraditi tudi najmočnejšo ekipo za spomladanske klasike.

Za Nizozemci je tako še pred začetkom prve izmed tridenskih dirk (Giro se bo začel prihodnjo soboto) izjemna sezona, saj je dobila kar pet izmed zloglasnih sedmih klasik po granitnih kockah, prav tako pa sta Vingegaard in Roglič prispevala že tri zmage na največjih tedenskih etapnih dirkah na svetu (Roglič: Tirreno-Adriatico, dirka po Kataloniji; Vingegaard: dirka po Baskiji). Jumbo-Visma vsaj na začetku leta deluje kot skorajda nepremagljivi stroj.

A tu se Nizozemci ne ustavljajo, temveč so svoj pogled že usmerili v prihodnost. V prihodnji sezoni naj bi tako Jumbo-Vismo po pisanju belgijskih in nizozemskih časnikov okrepil kolesar, za katerega so se na trgu borile vse največje ekipe, Američan Matteo Jorgenson. Komaj 23-letni kolesar ekipe Movistar se je namreč v zadnjih letih izkazal za izjemno raznovrstnega kolesarja, ki nekoliko spominja na Tadeja Pogačarja, saj blesti na vseh možnih preizkušnjah, od enodnevnih klasik, do največjih etapnih dirk.

Matteo Jorgenson | Avtor: Profimedia Profimedia

Po poročanju belgijskega HLN naj bi bila celotna stvar že dokončana, saj naj bi se mladi Američan z Nizozemci že dogovoril za večletno pogodbo, a dokler se 1. avgusta kolesarki prestopni rok uradno ne odpre, nobena izmed strani še ne sme uradno potrditi novice.

Jorgenson sicer že dalj časa velja za enega najbolj nadarjenih kolesarjev na svetu, njegov preboj med najboljše pa mu je uspel ravno v letošnji sezoni, tik pred iztekom pogodbe s španskim moštvom Movistar. Čeprav je v preteklosti dosegel že nekaj odmevnih rezultatov (8. mesto na dirki Pariz-Nica 2021, 12. mesto na Valonski puščici 2022, 13. mesto na Kriteriju Dauphine 2022 in 21. mesto na dirki po Franciji 2022), pa se je letos utrdil kot eden najbolj iskanih kolesarjev na trgu.

Potem ko je na začetku sezone dobil skupni seštevek, razvrstitev po točkah in eno etapo dirke po Omanu, je bil znova odličen na dirki Pariz-Nica, katero je ponovno končal na 8. mestu ter kot drugi najboljši mladi kolesar dirke (za Tadejem Pogačarjem). Blestel je tudi na dveh slovitih spomladanskih klasikah, saj je E3 Saxo klasiko končal na 4. mestu, le za "nepremagljivo" trojico Pogačar - Wout van Aert Mathieu van der Poel. Morda celo največjo kolesarsko klasiko na svetu, dirko po Flandriji, pa je zaključil na devetem mestu.

Matteo Jorgenson | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako je mladi Jorgenson tik pred še enim velikim uspehom, saj pred zadnjim dnevom dirkanja, ko ni za pričakovati prevelikih sprememb, drži drugo mesto na sloviti dirki po Romandiji, na kateri zaostaja le za Adamom Yatesom ter hkrati prepričljivo vodi tudi v razvrstitvi za najboljšega mladega kolesarja dirke.

Odličnega Američana se je tako v zadnjih tednih povezovalo z vsemi največjimi kolesarskimi ekipami, kot so Ineos-Grenadiers, UAE Team Emirates, Trek-Segafredo in Soudal Quick-Step, saj se vse ekipe zavedajo, koliko lahko prinese njihovemu moštvu za spomladanske klasike, obenem pa prevzame vlogo kapetana na določenih tedenskih etapnih dirkah ter vlogo enega glavnih pomočnikov najboljšim kolesarjem sveta na velikih tritedenskih dirkah. Kot kaže je Jumbo-Visma zadela terno!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice