Šport > Kolesarstvo
1488 ogledov

Zdravnik, ki je operiral Pogačarja, o njegovih možnostih za Tour

Tadej Pogačar twitter UAE Team Emirates
Slovenski kolesarski as bije bitko s časom.

Še deset tednov nas loči od začetka dirke po Franciji, ki se bo pričela 1. julija. Ima Tadej Pogačar, ki si je na dirki Liege - Bastogne - Liege pošodoval zapestje in prestal operacijo, dovolj časa za dobro pripravo na Tour? Gre za vprašanje, ki si ga zdaj zastavlja marsikateri ljubitelj kolesarstva.

"Pričakuje se, da se bo zanj vse idobro izteklo," je za belgijski medij Sporza dejal zdravnik Joris Duerinckx, ki je v nedeljo v Genku operiral slovenskega kolesarskega zvezdnika.

Čeprav je Pogi padel v bližini Liega, so se v ekipi UAE Team Emirates odločili za vožnjo v Genk, saj so se pozanimali, kje bo deležen boljše oskrbe. Pregled je pokazal na zlome v zapestju, ki je sicer sestavljen iz osmih kosti. 

Ponavadi se pri takšnih poškodbah ne odločajo za opearacijo, vendar je Tadej vseeno končal na operacijski mizi. "Včasih je boljše, če se opravi operacija in se z njo lepše sestavi zlomljene dele kosti, ali pa zato, da se ne poslabša pretok krvi do kosti," je dejal  Duerinckx.

Operacija je potekala brez težav. "Tadej je čutil zelo malo bolečin in lahko je odšel domov že naslednji dan. Vseskozi je bil zelo miren in že osredotočen na hitro okrevanje. To je bil tudi razlog za operacijo, saj se bo tako proces rehabilitacije lahko začel zelo hitro."

Še nekaj tednov dvakratni zmagovalec Toura sicer ne bo smel močneje obremenjevati zapestja, zato kolesarjenje na prostem odpade. Bo nared za 1. julij? "Kot pri vsakem zlomu, narava potrebuje čas za celjenje, zato bo treba počakati in videti. V naslednjem tednu bomo opravili pregled in že bolje vedeli, kako se celi kost," pravi Duerinckx.

Ponavadi okrevanje takšne poškodbe traja šest tednov, Pogiju za resno pripravo na francosko pentljo tako ostanejo še štirje. "Pogačar je vrhunski športnik, z izjemno medicinsko podporo. V rokah ima dobre karte za okrevanje," meni zdravnik.

"Po najboljšem scenariju bo pripravljen za Tour. Za več informacij bo treba počakati na pregled. Vendar se pričakuje, da bo vse skupaj delovalo," je za Sporzo še dejal Duerinckx.

 Da bo okrevanje trajalo pet do šest tednov, je potrdil tudi zdravnik Pogačarjeve ekipe. "Poseg je bil uspešen. Zaradi takšne poškodbe bo okrevanje, ki ga bo začel doma, trajalo približno šest tednov. Rehabilitacijo bo začel takoj, treninge na notranjem trenažerju pa v prihodnjih dneh," je pojasnil zdravnik moštva UAE TEam Emirates Adrian Rotunno.

Komentarjev 2
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 20:11 24.april 2023.

    Ne vem, če se bo tkole režal po koncu TDF??

  • Kmodri 19:52 24.april 2023.

    Boljše, da operacija potekala v redu, drugače ga bo Pogi dal na sodni pranger!

Sorodne novice