Šport > Kolesarstvo
4620 ogledov

Ob odstopu Pogijja dolgo v glavni vlogi Slovenec, nato zmaga svetovnega prvaka

Jan Tratnik Profimedia
Četrti spomenik sezone znova tudi v znamenju slovenskih kolesarjev, na koncu zanesljiva zmaga Remca Evenepoela.

Dirka Liege - Bastogne - Liege se je za slovenske ljubitelje kolesarstva začela porazno, saj je bil na 84 kilometru v padec udeležen eden izmed največjih favoritov dirke Tadej Pogačar. Ta je zaradi težav z zapestjem odstopil in bil prepeljan v bolnišnico na podrobnejši pregled.

Kljub temu so bili slovenski kolesarji tudi v nadaljevanju dirke v ospredju. Jan Tratnik, ki je pred to sezono prestopil v ekipo Jumbo Visma, se je iz glavnine podal za ubežno skupino in v večinoma samostojni vožnji nadoknadil več kot minuto razlike. Ubežni peterici, ta je ostala od skupine 11 kolesarjev, se je pridružil okoli 65 kilometrov pred ciljem. 

Pričakovati bi bilo, da bo po naporu, ki ga je vložil za premostitev razlike, Tratnik nekoliko popustil, vendar je nadaljeval v svojem ritmu in se otresel še večine preostalih ubežnikov. Sledil mu je lahko le član moštva Astana Qazaqstan Simone Velasco.

Glavnina, kjer se je v ospredju vseskozi vozil tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), je 60 kilometrov pred ciljem za dvojcem zaostajala minuto in sedem sekund.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Velasco ni bil sposoben pomagati Tratniku. Ta je Italijanu namignil naj ga zamenja na čelu, a je slednji le nemočno zmajal z glavo. Do cilja je bilo še 54 kilometrov, razlika se je spustila pod minuto. V ostanku glavnine so 'vlekli' kolesarji moštva Soudal–Quick-Step za Remca Evenepoela. Ta je sicer ostal le še z dvema pomočnikoma.

Sedeminštirideset kilometrov pred ciljem je iz glavnine skočil Bauke Mollema (Trek - Segafredo), ki si sicer ni uspel privoziti prednosti, vendar je njegov napad še razredčil skupino. Odpadel je tudi še predzadnji Evenepoelov pomočnik Louis Vervaeke, na voljo mu je ostal le Ilan Van Wilder, ki je tudi izničil skok Molleme in Pavla Sivakova (Ineos Grenadiers).

Razlika je pred zadnjimi 38 km zmanjšala 40 sekund, nato pa se je začela skokovito manjšati, saj so v ozadju na čelo stopili kolesarji Ineosa in odločno pritisnili na pedala. Iskale so se dobre pozicije pred vzponom na sloviti La Redoute. Prav od tu je lani napadel Evenepoel in nato zmagal.

Tratnik, njegova forma je dober znak pred Girom, kjer bo prav proti Evenepoelu očitno v veliko pomoč  Primožu Rogliču, je bil ujet med vzponom. Tik pred koncem klanca je svetovni prvak, ki ga je v dobro pozicijo z zadnjimi močmi pripeljal Van Wilder, napadel in si prikolesaril nekaj sekund prednosti, a ga je kmalu ujel Tom Pidcock. Ostali kolesarji so zaostali.

Tudi Pidcock ni uspel držati Belgijčevega ritma. Pred zadnjimi 25 km je razlika med obema znašala že pol minute. Evenepoela je ogrožalo le še mokro cestišče, ki bi lahko povzročilo padec. Na enem izmed ovinkov pri spustu je imel tako mož v mavrični majici kar nekaj težav, a se je uspel rešiti.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Prednost je kasneje povečal na več kot minuto in dvajset sekund, za njim so se zasledovalci polovili in skupaj vstopili v zadnjih 14 kilometrov. Med njimi je bil še vedno tudi Tratnik, ki pa je nato zaostal ob napadu Bena Healyja (EF Education–EasyPost).

Evenopel je zanesljivo zmagal, že drugič šele ob drugem nastop u na 'Stari dami'.

Za drugo mesto so se v sprintu pomerili Pidcock, Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) in Healy, ki so v omenjenem vrstnem redu tudi prečkali ciljno črto. Zaostali so nekaj več kot minuto.

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 06:53 24.april 2023.

    Naduvani remko lahko zmaga samo takrat, ko na dirki ni Rogliča,Pogačarja,Van arta in Van de Poola!!!

Sorodne novice