Šport > Kolesarstvo
5010 ogledov

Remco razbil konkurenco, Primož kljub dobremu nastopu že z velikim zaostankom

Primož Roglič Profimedia
Remco Evenepoel je z zmago na otvoritvenem kronometru prvi nosilec rožnate majice letošnje dirke po Italiji. Pred glavnim konkurentom Primožem Rogličem, ki je končal na šestem mestu, si je privozil že 43 sekund prednosti.

Začelo se je! S posamično vožnjo na čas v okolici Pescare se je začela 106. dirka po Italiji, na kateri za enega izmed dveh glavnih favoritov velja tudi slovenski šampion Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Kolesarji so se za začetek pomerili na 19,6 kilometrov dolgem kronometru od Fossacesie do Ortone, kjer je po skorajda povsem položni trasi kolesarje za zaključek pričakal krajši, a strm vzpon. Tekmovalce sta na poti pričakala dve merjenji vmesna časa, prvo po 9,8 in drugo po 16,8 kilometrih.

Čeprav marsikatere velike tritedenske dirke pogosto postrežejo z nekoliko bolj umirjenim začetkom, ko se v prvih etapah za zmage in majico vodilnega borijo predvsem sprinterji, pa je tako že prva etapa dirke po Italiji napovedala hud obračun med favoriti za skupni seštevek.

Giro, trasa 1. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Pričakovalo se je namreč, da bosta prva favorita dirke, Roglič in njegov veliki rival Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep), ki veljata za fantastična kronometrista, že prvi dan poizkušala zadati hud udarec vsem ostalim favoritom za boj v skupnem seštevku, medtem ko sta bila na startu tudi dva izmed najboljših kolesarjev v vožnji na čas na svetu, Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) in Stefan Küng (Groupama FDJ), ki sta si želela vsaj na začetku dirke obleči rožnato majico.

Domači favorit je namreč oblekel rožnato majico na prvi dan dirke že v letih 2020 in 2021, podobne ambicije pa je imel tudi letos. Prav tako pa ima lepe spomine na otvoritveni kronometer tudi naš Roglič, ki je leta 2019 dirko po Italiji odprl z zmago, ko so se kolesarji udarili na podobnem terenu, pretežno položni trasi, s krajšim zaključnim vzponom. Trasa bi mu tako tudi letos morala ustrezati, čeprav je večina strokovnjakov pred začetkom dirke nekoliko prednosti na začetnem kronometru dala Evenepoelu.

Kako izrazito favorizirana sta Roglič in Evenepoel na letošnjem Giru, sicer povedo že stavnice. Na njej ima mladi Belgijec malenkostno prednost s kvoto med 1,80 in 2, medtem ko se vsak vložen evro na Rogliča povrne z okoli tremi evri. Evenepoel je sicer zmagovalec lanske Vuelte, Kisovčan pa je takrat po grdem padcu odstopil z drugega mesta v skupnem seštevku, a je nato Remcu letos vrnil udarec, ko ga je v neposrednem obračunu za prvo mesto premagal na dirki po Kataloniji.

 

ETAPA V ŽIVO:

Prvi kolesar, ki se je podal na progo, je bil ob 13.50 Laurence Huys (Intermarche-WantyGobert), etapa pa se je zaključila z nastopom Stefana Oldanija (Alpecin-Fenix), ki je bil na vrsti ob 16.45.

Remco Evenepoel se je na progo podal ob 16.34, njegov največji rival Primož Roglič pa minuto za njim. V naslednjih dveh minutah sta startala tudi na papirju najmočnejša kronometrista letošnjega Gira, Stefan Küng in Filippo Ganna.

Pred nastopom glavnih favoritov je dolgo vodil zmagovalec Gira leta 2020 Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), ki je imel v cilju s časom 21.58 minute šest sekund prednosti pred Jayem Vinom in osem sekund prednosti pred Brandonom McNultyjem (oba UAE Team Emirates).

Nato pa je tik pred startom Evenepoela v cilj prikolesaril Joao Almeida (UAE Team Emirates), ki velja za enega glavnih nasprotnikov Rogliča in Remca v boju za skupno zmago. Odlični Portugalec je za kar 11 sekund izboljšal čas Geoghegan Harta. Odličen čas je nato postavil še eden glavnih favoritov dirke Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki je ciljno črto prečkal s petim časom, 27 sekund za Almeido.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Remco pa je nato postavil fantastičen čas na prvem vmesnem merjenju, kjer je kar za 20 sekund izboljšal čas do takrat vodilnega Thomasa. Njegovemu času se kasneje niso mogli približati niti preostali trije favoriti! Na prvem merjenju vmesnega časa je tako Roglič za Evenepoelom zaostajal že za 26 sekund, Küng za 22 in Ganna za 12 sekund.

A Remco se tu ni zaustavljal. Na drugem merjenju vmesnega časa, tik pred edinim današnjim vzponom, je imel pred do takrat vodilnim Almeido že 33 sekund prednosti. Roglič je tu zaostajal že za 42 sekund, Küng za 37 in Ganna za 15 sekund. Evenepoelova prednost se je nato na zadnjem vzponu nekoliko stopila, a je s časom 21.18 vseeno za kar 29 sekund premagal Almeido.

Tudi Roglič na zaključnem vzponu proti Remcu ni izgubljal časa, a je vseeno ciljno črto prečkal s kar 43 sekundami zaostanka na takratnem četrtem mestu za Evenepoelom, Almeido in Geoghegan Hartom. Z enakim zaostankom kot Roglič je v cilj prikolesaril tudi Küng, medtem ko je na končno šesto mesto Rogliča potisnil Ganna, ki je za Remcom zaostal za 22 sekund in osvojil končno drugo mesto. Do konca etape pri samem vrhu ni bilo več sprememb.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Evenepoel ima tako po prvi etapi dirke po Italiji že 43 sekund prednosti pred Rogličem, ki je z zelo dobrim nastopom uspel nekoliko omiliti škodo ob fantastičnem nastopu Evenepoela, ki je prizadejal hud udarec mnogim ostalim favoritom za skupno zmago. Če so se Vine (7., +0:46), McNulty (8., +0:48), Thomas (9., +0:55) in Borin Aleksander Vlasov (10., +0:55), ki so končali v prvi deseterici, znašli znotraj ene minute zaostanka, številni drugi rivali niso imeli te sreče.

Izkušeni Domenico Pozzovivo tako zaostaja že za 2:11 minute, Sepp Kuss, za katerega bi si pri Jumbo-Vismi želeli, da bi v samem vrhu čim dlje delal družbo Rogliču, pa zaostaja že za 2:09 minute. S svojim nastopom ne bodo zadovoljni niti Hugh Carthy (+1:56), Ben Healy (+1:45), Thibaut Pinot (+1:43), Jack Haig (+1:36), Rigoberto Uran (+1:35) in Thymen Arensman (+1:31), ki so si vsi že po vsega slabih 20 kilometrih dirke po Italiji privozili več kot minuto in pol zaostanka v skupnem seštevku.

Na dirki od Slovencev tekmuje le Roglič, potem ko je zaradi nesreče na treningu brez petega nastopa na rožnati pentlji ostal Jan Tratnik (Jumbo-Visma).

V nedeljo bo na sporedu druga, sprinterska etapa od Terama do San Salva (202 km).

 

* Izidi, 1. etapa (Fossacesia Marina - Ortone, 19,6 km):
 1. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-Quick Step)       21:18
 2. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers)         + 0:22
 3. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)           0:29
 4. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)      0:40
 5. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ)                 0:43
 6. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)            isti čas
 7. Jay Vine (Avs/UAE Team Emirates)               0:46
 8. Brandon McNulty (ZDA/UAE Team Emirates)        0:48
 9. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)          0:55
10. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)      isti čas
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 16:46 06.maj 2023.

    Dajmo Rogla samo ti lahko premagaš konkurente..

Sorodne novice