Šport > Kolesarstvo
27260 ogledov

Pa saj ni res! Roglič z epskim napadom šokiral konkurente, sledila je katastrofa

Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič je utrpel grozljiv padec med sprintom peterice za etapno zmago na 16. etapi Vuelte.

Mads Pedersen (Trek Segafredo) je zmagovalec 16. etape Dirke po Španiji, potem ko je dobil sprint peterice, v kateri se je znašel tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki se je v samem zaključku nesrečno zapletel s Fredom Wrightom (Bahrain Victorious) in utrpel grozljiv padec.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Na današnji 189,4 kilometre dolgi pretežno ravninski etapi od Sanlucar de Barramede do Tomaresa se vse do zadnjih treh kilometrov ni dogajalo veliko, saj sta se takoj po začetku dirke v beg podala Ander Okamika in Luis Angel Maté, ki pa nikoli nista imela resnih možnosti. Njuna prednost ni presegla štirih minut, ujeta pa sta bila 14 kilometrov pred ciljem.

Ko pa je že vse kazalo, da bomo imeli klasično sprintersko etapo, je na zelo kratkem a strmem vzponu v zadnjih treh kilometrih vse konkurente z napadom šokiral naš Primož Roglič.

Njegovemu noremu tempu so lahko sledili le Pedersen, Wright, Danny van Poppel (Bora-Hansgrohe) ter Pascal Ackermann (UAE Team Emirates). Roglič je navijal tempo kot nor, saj se je boril za vsako sekundo, ki bi si jo v skupnem seštevku priboril proti Remcu Evenepoelu (QuickStep), za katerega pa je že bilo jasno, da mu bo dodeljen čas glavnine, saj je imel znotraj zadnjih treh kilometrov, tik po napadu Rogliča, težave s predrto zračnico. V cilj je sicer prikolesaril na 97. mestu, z več kot tremi minutami zaostanka.

Roglič je tako vodilno peterico pripeljal do samega zaključka in sprinta za zmago, v katerem je Pedersen premagal Ackermanna in van Poppla. Roglič se je tik pred samim zaključkom, potem ko je ves čas vozil na čelu, preselil na začelje skupine, od koder je poizkusil iz zavetrja presenetiti svoje konkurente, pri tem pa se je nesrečno zapletel z Wrightom, ki ni bil ničesar kriv, ter pri veliki hitrosti pristal na tleh.

Povsem okrvavljen in načet je nato ciljno črto v Tomaresu prečkal kot 35., a zaradi sprinterskega pravila ter nesreče v zadnjih treh kilometrih zabeležil čas zmagovalca. Po koncu etape je imel slovenski as in trikratni zaporedni zmagovalec Vuelte močno okrvavljeno nogo in roko, držal pa se je tudi za komolec, ramo in prsi. Za zdaj še ni jasno, kako bo z njegovim nadaljevanjem Vuelte, je pa po informacijah Eurosporta in GCN že obiskal zdravnika. Po poročanju obeh omenjenih medijev jo je odnesel brez zlomov, a s številnimi odrgninami.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsi najboljši kolesarji iz skupnega seštevka z izjemo Evenepoela in Rogliča so ciljno črto prečkali v glavnini, tako da je edina sprememba med prvo deseterico, da je Primož proti vsem konkurentom pridobil osem sekund, potem ko mu je bil po cilju pripisan čas prve četverice, Remcu pa čas glavnine.

Evenepoel tako kljub težavam v samem zaključku ohranja rdečo majico, je pa Roglič svoj zaostanek zmanjšal na minuto in 28 sekund. Enric Mas (Movistar) ostaja na tretjem mestu z dvema minutama in sekundo zaostanka za mladim Belgijcem. Drugi slovenski kolesar Jan Polanc (UAE Team Emirates) je danes zasedel 30. mesto z zaostankom osmih sekund, v skupnem seštevku je ostal 13. (+15:08).

V sredo bo na sporedu razgibana etapa od Aracene do samostana Tentudio (162,3 km). V zadnjem delu stopničastega vzpona, ki je sicer dolg 10 km, je do cilja odsek štirih km s povprečnim naklonom nekaj več kot sedem odstotkov.

 

* Izidi 16. etape (Sanlucar de Barrameda - Tomares (189,4 km):
 1. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)              4:45:29
 2. Pascal Ackermann (Nem/UAE Team Emirates)       isti čas
 3. Danny van Poppel (Niz/Bora-Hansgrohe)
 4. Fred Wright (VBr/Bahrain-Victorious)
 5. Quentin Pacher (Fra/Groupama-FDJ)                + 0:08
 6. Samuele Battistella (Ita/Astana Qazaqstan)     isti čas
 7. Cedric Beullens (Bel/Lotto Soudal)
 8. Clement Russo (Fra/Arkea Samsic)
 9. Jesus Ezquerra (Špa/Burgos-BH)
10. Julius van den Berg (Niz/EF Education-Easypost)
...
30. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                      0:08
35. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)          čas zmagovalca*
97. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)       0:08*
...

- skupno (16/21):
 1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)   61:26:26
 2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                 +  1:26
 3. Enric Mas (Špa/Movistar)                           2:01
 4. Juan Ayuso (Špa/UAE Emirates)                      4:49
 5. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)            5:16
 6. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                    5:24
 7. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)                    7:00
 8. Thymen Arensman (Niz/Team DSM)                     7:05
 9. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroen)                    8:57
10. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                  11:36
...
13. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                     15:08
...

* Opomba: kolesarja z zvezdico sta zaradi pravila zadnjih 3 km v sprinterskih etapah etapo končala v času skupin, v katerih sta bila ob padcu in tehničnih težavah

Komentarjev 1
Sorodne novice